|
Gönüllü elçi

1982 yılında kurduğu şirket ile Türkiye''de ilk PVC makinesini Polinit markasıyla Türkiye''de üretti ve pasaport ve ehliyet kaplaması için ithal makine kullanan Emniyet Müdürlüğü''ne sattı.

1990''dan sonra Turgut Özal ile birlikte Ortaasya''yı dolaşarak buraları tanıdı.

Ortaasya''daki Türk Cumhuriyetlerinde yenilenen nüfus cüzdanları ve pasaportlarını yenileme konusunda bu ülkelerin yöneticilerini ikna etti ancak Türkiye''deki bürokrasiyi ikna edemedi.

Türk yetkililerinin, "Değerli kağıt basma işi darphane''ye aittir. Sen yapamazsın" diye karşı çıkmaları ile başlamadan bitti.

Ali Rıza Arslan, bu ülkelerle olan ilişkisini ticari ilişkilere yönlendirince Ortaasya''da dev bir inşaat firması doğdu.

16 yıldır özellikle Ortaasyada faaliyet gösteriyor. Kazakistan''da yaptığı iki otel uluslararası standarttaki yıldız oteller arasına girdi.

DEİK''te Moğol İş Konseyini kurdu. Orhun anıtlarının etrafını kendi imkanlarıyla düzenleyince Moğolistan Devlet başkanı tarafından yabancılara verilen en yüksek devlet nişanını aldı.

Beyaz Rusya''da yaptığı otel ile en güzel proje ödülünü aldı. Belarus Cumhurbaşkanı altın anahtar verdi.

Kazakistan, Beyaz Rusya ve Özbekistan gibi ülkelerde ağırlıklı olarak otel inşaatları, villalar yapıyor. Çalışan sayısı 100 ile 3 bin arasında değişiyor. Malzeme ve çalışanlar Türkiye''den.

"Rızkın onda dokuzu ticarette, ticaretin onda dokuzu da cesarettedir" fikriyle hareket eden Emsaş İnşaat''ın sahibi Ali Rıza Arslan, bugün Türk cumhuriyetlerini en iyi tanıyan Türkiye''deki gönüllü elçi.

Ortaasya''da yatırım yapmak isteyen girişimciler önce ona geliyor. Ondan destek ve bilgi alıp sonra harekete geçiyor.

Özbek İş Konseyi Başkanlığı yaptı. Türk Belarus İş Konseyi ve Türk-Moğol İş Konseyi Yürütme Kurulu üyesi olan Arslan halen DEİK/Türk-Türkmen İş Konseyi Başkanı. MÜSİAD Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini de üstlenen girişimci işadamı Arslan, Ortaasya''nın rengini Türk işadamlarının değiştirdiğine inanıyor.

Ali Rıza Arslan''ın, Türklerin Şili''de çorap sektörünü nasıl ele geçirdiğini, Brezilya''ya gezmeye giden bir Türk vatandaşının orada kürk paltoların 500 dolara satıldığını görünce Türkiye''de bizim gocuk dediğimiz paltoları alarak burada sattığını anlatırken Türk insanına duyduğu güveni yüzünde görebiliyorsunuz.

Mekke kalite ödülü 2008''de

Arslan''dan İran''ın "Mekke kalite ödülü" adlı bir program organize ettiğini öğrendik. Müslüman ülkelerde en iyi üretim yapan firmalar belirlenecek. İlk ödül töreni 2008''de Tahran''da yapılacak.

Otel imarında ilk 25 içinde

İnşaat firması Emsaş, Kazakistan''da, Almanya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Irak, İran, Özbekistan''da faaliyet gösteriyor. İstanbul''da Hilton, İzmir''de Efes Swissotel''i restore etti. Emsaş Grubu''nun hedefi dünya şirketi olmak.

Yüzyılın tüccar liderleri Türkler

"Türk işadamları dünyanın en zor şartlarında en başarılı işler yapan işadamları. Gidin Sibirya''nın en ücra köşelerinde kömür çıkaran Türklerdir. Yakutistan''da eksi 50 derece soğukta inşaat yapan Türklerdir. Kuzey Afrika''da, ortadoğu''nun sıcak memleketlerinde artı 40-50 derecede iş yapanlar da Türklerdir. Singapurlu bir işadamı Ortaasya''ya gidiyor. Ne kadar bina, havaalanı yol varsa hepsinin Türkler tarafından yapıldığını öğrenince, 3-4 yıl önce beni buldu ve Singapur''da "Ortaasyada nasıl iş yapılır" konulu konferans verdirdi.


  • it karı bolsar yatıp ürür (it ihtiyarlarsa, yatıp havlar.)

    eski uygur atasözü

  • 17 yıl önce
    Gönüllü elçi
    Ne olacak bu anne babaların hali?
    Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
    Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
    Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
    Nazlı seçmen günlerinde siyaset