|
Hepsinin ortak yönü vazgeçmemeleriydi

İlkokul öğretmeni sürekli olarak; Mahsun, sesin kapı gıcırtısı, tencere kazıntısı gibi…

Senden türkücü olmaz dermiş. Bugün
Mahsun Kırmızıgül’ü
tanımayan var mı?
Albert Einstein;
İlkokulda atıldı ve yazılmak istediği Zürih Politeknik Okulu tarafından reddedildi. 4 yaşına kadar konuşamadı, 9 yaşına kadar okumayı sökemedi. Ailesinin ısrarlarıyla okulu bitirdi.
Steven Spielberg;
Öğretmenleri onu tembel olarak damgalamış. Sınıf arkadaşları uzaklaştırıp sindirmişler. Sinema ve Televizyon Okulu tarafından 3 kez reddedildi. Bugün dünyanın en çok yetenekli ve kazanan oyuncularından biri.
Galileo Galilei;
Modern astronomi ve modern fiziğin babası kabul edilen Galilei de hastalık yüzünden sıkıntı çekmiş insanlardan.
Steve Jobs;
Apple'ın kurucusuydu. Okulu hiç sevmedi. Okulu pratikte karşılığı olmayan bir yer olarak görüyordu. Eğitimini tamamlamadan ayrıldı ve çalışmaya başladı.
Henry Ford:
Ford Motor Company’i kurmadan önce 5 kez battı ve parasız kaldı.
W.Woolworth:
Gençken manifaturacıda çalışıyordu ve patronu onda bu yeteneği görmediğinden müşterilerle ilgilenmesi yasaktı. Sonra ABD’nin en büyük AVM’lerini kurdu.
Soichiro Honda:
Mühendis pozisyonu için mülakata gittiğinde Toyota Motor Corporation tarafından reddedildi ve bir süre işsiz kaldı. Evinde scooter yapmaya başlayan Honda, komşularının da teşvikiyle kendi şirketini kurdu.
Akio Morita:
Şirketi Sony’nin ilk ürünü pilav pişiriciydi ve 100 adetten az sattı.
Walt Disney:
Gazete editörü tarafından ‘hayal gücünden yoksun olduğu ve fikir üretemediği’ gerekçesiyle kovuldu. Bugün film ve eğlence parkları sayesinde milyarlar kazanıyor.
Isaac Newton:
Hiçbir zaman okulda çok başarılı olmadı, aile çiftliğini idare edemeyince onu bugün tanıdığımız bilim adamı haline getirecek yer olan Cambridge’e yollandı.
Thomas Edison:
Öğretmenleri ‘bir şey öğrenemeyecek kadar aptal’ olduğunu söylediler.

İlk iki işinden kovuldu. Ampulü bulmadan önce 1,000 kez yanıldı. Bugün dünyanın en büyük bilim adamları listesinde.

Winston Churchill:
İlkokulda altıncı sınıfta kaldı. Memuriyet adaylıklarının hiçbirinde seçilemedi. Sonra Birleşik Krallık’ın iki dönem başkan seçilen Nobel ödüllü başbakanı oldu.
Abraham Lincoln:
Yüzbaşı olarak gittiği savaştan er olarak döndü. Memuriyet sınavlarını kazanamadı. Bugün Amerikan ulusunun en büyük liderlerinden biri.
Oprah Winfrey:
Muhabir olduğu dönemde ‘televizyona uygun olmadığı’ gerekçesiyle işten çıkarıldı. Televizyonun en ikonik yüzü ve dünyanın en zengin kadınlarından biri.
Vincent Van Gogh:
Hayatı boyunca, yalnızca bir tablo satabildi, o da çok ucuza ve bir arkadaşınaydı. Bugün, tablolar milyonlarca dolar getiri sağlıyor.
Stephen King:
Yazarın ilk eseri olan ikonik gerilim Carrie 30 kez reddedildi ve King pes edip çalışmasını çöpe attı. Karısı metni çöpten çıkarıp King’i tekrar cesaretlendirdi.

Sonuç: King’in tüm zamanların en çok satan yazarları arasında.

Jack London:
İlk hikayesi kabul edilmeden önce tam 600 ret aldı. Bugün en çok okunan yazarlar arasında
Mozart:
Saray müzisyenliğinden kovuldu. Soyluların desteği için çok çabaladı ve parasız olarak öldü. Bugün dünyanın en iyileri arasında.
Elvis Presley:
Şarkı söylediği yerden, “Senden bir şey olmaz evlat. En iyisi kamyon şoförlüğüne geri dön” diyerek kovuldu. Şimdi şarkıları en çok satan sanatçılar arasında.
Ludwig van Beethoven:
Öğretmenleri durumunun ümitsiz düşünüyordu. Tüm zamanların en sevilen senfonilerinin beşini tamamıyla sağır olduğu dönemde besteledi.
Michael Jordan:
Lisede basketbol takımından atıldı. Sonra dünyanın en iyi basketbol oyuncusu oldu. Başarısının sırrını şöyle açıkladı: 9,000 atış kaçırdım. 300 maç kaybettim. Hayatım boyunca tekrar tekrar başarısızlık yaşadım. Bu şekilde başarılı oldum.”

***

Yukarıdaki isimlerin hepsinin ortak noktası başarısızlıklarına rağmen
mücadeleden
vazgeçmemeleri
.
Bu hafta orta öğretim TEOG ve yüksek öğretim sınav sonuçları
.

Çocuklarını bugünkü başarıya ya da başarısızlığa göre değerlendiren anne babalara uyarı: Odak noktanız başarı değil sadece çocuğunuz olsun.

O sizi mahçup etmez.
#Mahsun Kırmızıgül
#Stephen King
#Michael Jordan
#TEOG
7 yıl önce
Hepsinin ortak yönü vazgeçmemeleriydi
Kemalist’in kaydırakla imtihanı!..
Freedom House ve 17 Aralık ortaklığı
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm