|
Kaçak akaryakıtı kimler kullanıyor?

Yeni Şafak okuyucusu olan akaryakıt bayi sahibi dertli. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından akaryakıt dağıtım şirketlerine kesilen cezanın takibinde gösterdiğimiz hassasiyeti takdirle karşılayan okuyucular, aynı hassasiyetin akaryakıt ihaleleri için de gösterilmesini istiyor.

Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren okuyucumuza göre, asıl kaçak akaryakıt kamu ve özel kurumların her yıl yaptıkları ihalelerle devlete satılıyor.

Yani iddia şu; Kaçak akaryakıtı devlet kullanıyor.

Belediyeler, Emniyet, Tekel, Milli Eğitim, Belediye İktisadi Teşekküller, kamu iktisadi teşekküller, ısınma ve ulaşım amaçlı benzin, mazot, kalorifer yakıtı almak için ihale açıyor.

Özel sektör de akaryakıt ihtiyacını toptan almak için ihale yolunu tercih ediyor. Özellikle taşocakları madenciler, taşımacılık yapan şirketler.

Bu kadar düşük teklifler yüzünden ihalelere giremiyoruz diyen iddia sahibinin can alıcı sorusu şu;

Tüpraş''tan yüzde 9 indirimle akaryakıt alan bayi ve dağıtım şirketleri, kamu ihalelerinde yüzde 17''ye kadar nasıl indirim yapabiliyor?

İhalelerde yüzde 17''ye varan kırıma yüzde 4''lük ihale masrafı ile taşıma maliyeti de eklediğinde kırımın boyutu yüzde 25''lere kadar çıkıyor.

İşte burada akaryakıtın temiz olup olmadığı sorusu akla geliyor.

Okuyucunun dikkat çekmek istediği de bu.

Şirketler kamu ihalelerine zarar etmek için ya da amme menfaati için girmez.

Kar elde etmek için girer.

Malını piyasada maliyetin çok altında satıyorsa bu malın kalitesine karşı bir şüphe doğar doğal olarak.

Alışveriş yapan herkes bilir ki 10 liralık bir mal 5 liradan satılıyorsa bu mal ya sahtedir ya da malı satan iflas etmiştir elden çıkarmak için zararına satıyordur.

* * *

Kamu ve özel sektör kuruluşları her yıl sonunda akaryakıt ihtiyacını toplu almak için ihaleye çıkıyor.

İhaleye 5 bin metreküpün altında alım yapan bayiler ile dağıtım firmaları giriyor

Akaryakıt bayileri ile dağıtım firmaları bir yıllık oldukça yüksek miktarda akaryakıt satışı için bu ihalelerde kıyasıya rekabet ediyor.

Son 4- 5 aydan beri kar marjının uçukluğu karşısında şaşıran bayi sahipleri bu fahiş kırım yüzünden ihalelere giremediklerinden şikayet ederken bu olayın araştırılmasını istiyorlar.

Bayilere göre Tüpraş''ın malını bu fiyattan satmak mümkün değil.

Ticari mantığı yok.

Geriye 3 yol kalıyor.

Bu iddialar doğruysa kamuya satılan akaryakıt ya kaçak ya solvent karıştırılmış ucuz akaryakıt veya teslimatta eksik gönderiliyor.

Bangladeşli Muhammed dünyaya örnek oldu

Bu yılın en anlamlı ödülünü Bangladeşli Muhammed Yunus aldı.

2006 Nobel Barış Ödülü, 66 Yaşındaki Bangladeşli Muhammed Yunus''a ve kurduğu Grameen Bankası''na verildi.

Törende yaptığı konuşmada yoksulluğun barış için tehdit olduğunu belirten Yunus, yoksulluğun ortaya çıkardığı hayal kırıklıkları, düşmanlık ve öfkenin bulunduğu hiçbir toplumda barışın güvence altına alınamayacağını belirtti.

Yunus''a göre parasızlara yardım etmek, terörün kökünü kurutmaktır. Yoksulların yaşam şartlarını iyileştirmek için kaynak bulmak silah satın almaktan daha iyi bir strateji.

1976''da yoksullara maddi teminat olmaksızın küçük çaplı işler kurabilmeleri için borç veren yeni tür bir banka kuran Muhammed Yunus''un Grameen Bankası, çoğu kadın 6 milyondan fazla kişiye 6 milyar dolar kredi verdi. 22 ülkeden 52 ortağı bulunan vakıf, yaklaşık 11 milyon kişiye yardım ediyor.

* * *

Eğer güneşi gözden kaçırdım diye gözyaşı dökersen, yıldızları da gözden kaçırırsın.

Tagore

17 yıl önce
default-profile-img
Kaçak akaryakıtı kimler kullanıyor?
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti