|
MÜSİAD"dan sivil uyarı

İş dünyası son günlerde dozajı giderek artan akademisyenlerin hazırladığı sivil anayasa taslağı üzerindeki tartışmalardan rahatsız.

MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat, tartışmaların Cumhurbaşkanlığı sürecindeki gibi ekonomiyi kilitleme ihtimalinden endişeli.

Ramazanın manevi arınma ve dirilme dönemi, paylaşma ve fakirlerin sevindiği kutsal bir ay olduğunu belirten Başkan, MÜSİAD''ın geleneksel hale gelen iftar yemeğinin sonunda hem iş dünyasını hem de hükümeti uyarmayı ihmal etmedi:

Bu dönem atılım dönemi olsun.

Reform paketleri 6 aylık, 1 ve 2 yıllık hazırlansın.

Ekonomideki çarklar yağlansın.

Halkın refah seviyesi artırılsın.

Girdi maliyetleri azaltılsın.

Başkanın bu yılki iftar davetine rekor bir katılım oldu.

160 kişinin beklendiği basın iftarında televizyon ve yazılı basından yönetici ve gazeteci 200''e yakın davetli vardı.

21. yüzyıl Türkiye''sine uyan daha sivil, devleti değil milleti ön plana alan bir sivil anayasaya ihtiyacımız olduğunun altını çizen Başkana göre, değişime karşı çıkanların bahaneleri geçersiz ve yaptıkları da meclis iradesine ipotek koymak.

* * *

Sivil anayasa tartışmalarının altında bence bir daha asker abilerine sırtını dayayamama, başörtülülerin çoğalması, içki ve eğlence alemine psikolojik müdahale korkusu yatıyor.

Yani mahalle baskısı dedikleri.

Kendileri bu baskıyı çok iyi bildikleri için endişeliler.

Yıllardır bu milleti laiklik adı altında dinsizliğe, edepsizliğe teşvik ettiler.

Şimdi aynı baskının kendilerine yönelmesinden korkuyorlar.

İftar çadırlarından bile rahatsız oluyorlar.

Bazen onlara kızsak da aslında acımak lazım.

Tedavisi yok

Hakkın, haklının yanında olabilmek yani adam olabilmek zor zenaat.

Selamlaşmayı yaygınlaştıralım

İşadamlarının dert ettikleri başka şeyler de var. Mesela MÜSİAD üyesi işadamı Turan Yalçın selamlaşmanın azalmasından rahatsız. Yalçın işyerlerinde, evlerde sokakta insanların birbirini dua ve iyi dilek yerine geçen, ''hayırlı sabahlar'', ''selamün aleyküm'' gibi selamlama şekliyle hitap etmenin azaldığından yakınıyor. Evet, 21. yüzyılda insanların hızla yalnızlaştığı ve ferd olarak kaybolduğu büyükşehir hayatında selamı yaygınlaştırmaya acil ihtiyaç var.

Sosyal proje ağırlığı artıyor

İftar yemeğinde MÜSİAD''ın sosyal sorumluluk projelerini de öğrendik. Dernek üyeleri, bu dönemde de erzak kampanyalarını Doğu ve Güneydoğu Anadolu''daki ihtiyaç sahiplerine yönelik düzenlemişler. Kimsesiz çocuklarla ve yaşlılarla iftar programları organize etmiş. Farklı alanlara da el atan Başkan bu dönemde rehabilitasyon altında olan küçük çocuklar için okul projesi başlatmış. MÜSİAD ayın bereketinden azami biçimde faydalanmaya niyetli.

Bir saç sakal traşı 70 YTL

MÜSİAD''ın iftar yemeğinden sonra Başkan ve yöneticilerle çay sohbeti yaptık. Masada Ömer Bolat, Ali Rıza Arslan, Yusuf Cevahir, Nurettin Nebati, Aygün Karakaş ve birkaç tane gazeteci yazar vardı. İşadamı Arslan''a niye sürekli güldüğünü sorduk o da anlattı: Aygün Karakaş ile Cevahir Otel''e Yusuf Cevahir''in yanına giden Ali Rıza Arslan iftar yemeği öncesi bir traş olmak istemiş. Arslan''ın traş parasını vermek için elini cüzdanına atan Aygün Karakaş ücretin 70 YTL olduğunu duyunca önce şaşırmış ama bu şaşkınlıkla parayı ödemiş. Ödedikten sonra aklı başına gelmiş ama iş işten geçmiş. İşadamı da olsa saç sakala 70 YTL vermek zoruna gidiyor insanın.

17 yıl önce
MÜSİAD"dan sivil uyarı
Efendimiz’in (sav) İtikâfı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir