|
Özde yatırım böyle olur

“1963-64 yılında Sirkeci Garı''nda seyyar satıcılık yaparken Almanya''ya işçi gönderen ailelerin feryadını duyunca şöyle dua ettim, ''Ya Rabbi bana öyle güç ver ki insanlarımız çalışmaya gurbete gitmesin'' Allah dualarımı kabul etti.”

Bu sözler Amasya''da kurduğu tekstil fabrikasında TİM''in düzenlediği toplantıda konuşan tekstil sektörünün ağabeyi APS Tekstil''in sahibi Osman Benzeş''in.

Bu memleketi sevmek hamasi nutuklarla değil, yatırımla olur. Güzel nutuklar değil, güzel yatırımlardır bu ülkeyi kalkındıracak. Bu ülkeyi, bu ülkenin insanlarını. Ben bunun çarpıcı bir örneğini dün Amasya''da APS Tekstil''de gördüm.

Ukrayna ve Romanya gibi Doğu Avrupa ülkelerinden gelen cazip yatırım çağrılarına kulak vermeyen Elazığlı işadamı Osman Benzeş, “Anadolu''dan kazandığımı, Anadolu''ya yatıracağım” diyerek tekstil fabrikasını teşvik kapsamında olan Amasya''nın Merzifon Organize Sanayi Bölgesi''ne kurdu. GAP, Marks Spancer, Zara, Dutti, Tesco ve FP gibi ünlü markalara ait alt giyim grubu ürünlerini üretiyor.

Batıda 800 dolara çıkan enerji ve işçilik maliyetini teşvikler sayesinde 400 dolara düşüren APS Tekstil, istihdam sağlayarak bölgeden göçü önlemede önemli bir görev yerine getiriyor. Anadolu''yu yatırım merkezi yapmayı hedeflediklerini söyleyen APS Tekstil Genel Müdürü Mustafa Yetkin, “Biz kaliteli üretim yapıyoruz. GAP, Marks Spancer, Zara, Dutti, Tesco ve FP gibi ünlü markalara ait alt giyim grubu ürünlerini üretiyoruz. Ayrıca marka oluşturma çabalarımız da sürüyor. Ucuz mal üreten Çin''i de kendimize rakip olarak görmüyoruz” diyor.

EĞİTİM ŞART!

Mayıs 2005 tarihinde faaliyete başlayan fabrika üretiminin tamamını ihraç ediyor. Fabrikada halen 800 kişi çalışıyor. Fabrikanın kuruluşu esnasında 400 personelin bulunduğunu söyleyen Yetkin, bu personeli fabrika inşaatı sürerken eğitime aldıklarını, inşaatın tamamlanma sürecinde vasıflı eleman haline gelen bu çalışanlarla üretime başladıklarını söyledi. Yetkin, çalışanlara yaptıkları yatırımın bir iki yıl içinde verim olarak geri dönüş sağlayacağını inanıyor..

APS Tekstil, Meslek Lisesi''ndeki hazır giyim öğrencilerinin tamamına burs veriyor. 41 öğrenciye ayda 50''şer YTL burs veren APS Tekstil, önümüzdeki yıl bu sayıyı 200 kişiye çıkaracak. Burs vermeye başladıktan sonra meslek liselerine olan talebin arttığını belirten Mustafa Yetkin, “Biz Koç Holding''in ''Meslek Lisesi Memleket Meselesi'' projesinden çok önce burs vermeye başladık. Sanayicinin en büyük sorununun nitelikli eleman eksikliği. Bu nedenle, Anadolu''da üretim yapan firmalar vasıfsız elemanları yetiştirerek bu ihtiyacı karşılamaya çalışıyor” dedi.

BİZ SOSYAL GİRİŞİMCİYİZ

Kendilerini ''sosyal girişimci'' olarak tanımlayan Yetkin, çalışanlarda fabrika kültürü oluşturmak için yaptıkları faaliyetleri de şöyle anlattı:

Fabrika içinde satranç, tavla ve masa tenisi turnuvaları düzenleniyor, haftada bir gün vizyondaki filmleri fabrikada çalışanlara seyrettiriliyor ve yazın bölgedeki illere geziler düzenlenerek kurum kültürünü oluşturulmaya çalışılıyor.

Küresel ısınmaya karşı önlem için fabrika çevresinde 27 bin fidan dikildi. Ayrıca önümüzdeki dönemde her çalışana 2 tasarruf ampulü verilecek.

Kurumsallaşmayı sağlamak için evlenen personele beyaz eşya firmalarıyla anlaşarak yüzde 25 indirim imkanı getiriliyor. Ayrıca ''Bir kitap da senden'' kampanyası başlatılarak yardımlaşma kültürünü artırmak amaçlanıyor.

Sarı renkli iş elbiseleri ile fabrikayı arı kovanına benzeten Benzeş''in tesis içinde kurduğu kreşte 24 çocuk var. Çalışanları, çocuklarına kadar düşünen Benzeş, 800 kişinin akşama kadar kaldığı fabrikada mescit yapmayı unutmuş.

Osman Benzeş''in en büyük eleştirisi eğitime. Düz liselerle Türk gençliğinin perişan edildiğini belirten Osman ağabeye katılmamak mümkün değil.

17 years ago
Özde yatırım böyle olur
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset