|
Piyasalar irticaya ne diyor?

Birilerinin ısrarla gündemde tutarak para piyasalarında merakla bekleniyor dedikleri konuşma Büyükanıt Paşa tarafından gerçekleştirildi.

Paşa''nın konuşmasında sorular sorarak dile getirdiği “İrtica tehditinin” borsa, döviz ve faiz üçgeninde fazla bir yer işgal etmediği görüldü.

Bizde para piyasaları tamamen duygusal! olduğu için neye nasıl tepki vereceğini kimse bilemez.

En yaygın duygusallık! doldur boşalt sistemiyle olur.

Yerli spekülatörlerin işbirlikçisi dış piyasalardaki yabancı uzmanların olumsuz açıklamaları ile piyasa dalgalanır. Yerli spekülatör de bu dalgaya kapılan küçükleri soyarak günü birlik kazancını cebe atar.

* * *

KÖŞKTEN VAZGEÇ EKONOMİ UÇSUN

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Erdal Sağlam, ekonominin nasıl şaha kalkacağına dair sihirli formülü dünkü yazısında açıklamış.

Sağlam, sihirli formülünü şöyle anlatıyor:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''ın çıkıp, “Ben Cumhurbaşkanı olmuyorum, AKP''den kimse de olmayacak, herkesin üzerinde anlaştığı bir kişiyi aday göstereceğiz, bunu ülkem için yapıyorum” dese piyasalar, kendi deyimleriyle Rally yapacaktır. Yani alıp başını gidecektir.

İşte o zaman Türkiye''ye o çok sevdiği yabancı sermaye, Arap sermayesi de dahil, bol bol gelecektir.

Bu takdirde faizler hızla düşecek, kurlar istikrar kazanacak, yurtdışından gelecek dalgalar içeriyi çok daha az etkileyecektir.

Faizler en az 5 puan düşer, borsa ise patlar.

Başbakan, gelecek yıl yapılacak genel seçimlere de çok daha güçlü girer.

Yani sadece piyasayı olumlu etkilemez, çok düştüğünü itiraf ettiği kendi partisinin oylarını da artırır. Peki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bunu yapar mı? Şu anda hiç umut yok.

Erdal Sağlam''ın mantığına göre gidersek Başbakan Erdoğan Kasımpaşa''ya geri dönüp siyasetle ilgilenmekten vazgeçerse Türk ekonomisini dünyada kimse tutamaz. Yazarımıza göre ekonominin verilerindeki bütün değişim Cumhurbaşkanlığı köşküne kimin çıkacağına bağlı. Arz talep yasasıymış, serbest piyasaymış hepsi hikaye.

* * *

Yine Hürriyet gazetesi yazarlarından Enis Berberoğlu da dün TÜSİAD ile MÜSİAD''ı karşılaştıran yazısında “İslami sermaye ne kadar büyüdü, örneğin TÜSİAD''la boy ölçüşür hale geldi mi?” diye sorarak görüşlerini şöyle dile getiriyor;

“TÜSİAD''ın birkaç yüz üyesi, milli gelirin yüzde 35''ini yaratıyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği''nin ise milli gelirin yüzde 10''u.

Demek ki Cumhuriyet''in sermaye birikimi, yükselen Anadolu zenginini temsil eden MÜSİAD''ı üçe katlıyor.

Yazar yani korkmaya gerek yok demek istiyor.

TÜSİAD Cumhuriyet, MÜSİAD İslami sermaye mi?.

* * *

Bu irtica tartışmaları tüm hızıyla sürerken ESTİMA Araştırma Merkezi''nin Ramazan dolayısıyla yaptığı araştırma, Türkiye''de insanların inanç haritasını ortaya çıkardı

''Hoşgeldin Ramazan'' başlığıyla 27 ilden 1509 kişiyle yapılan araştırma sonucunda Türk halkının yüzde 86,7''si oruç tutuyor. Türkiye''de kurban kesenlerin oranı yüzde 74,2, günde 5 vakit namaz kılanların oranı yüzde 46,7

Yani halkın yarısı namaz kılıyor. Halkın yüzde 55''i düzenli olarak Kur''an okuyor.

Cumhuriyet''in kuruluşundan bu yana irtica tehditi ile uykularını kaçıran ve hayatın güzelliklerini göremeyenlere Ömer Hayyam''dan güzel bir dörtlük atış.

Hadi kolay gelsin.

Dostum olan olmuş vahlanma boşuna;

Dünyayı kara zindan etme başına.

Yaşamana bak, elinden tek gelen bu:

Olacakları danışan varmı sana?

17 years ago
Piyasalar irticaya ne diyor?
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti