|
Tekstilci kaçıyor mu?

Tekstilcilerin medyada zaman zaman yer alan şu ifadelere kızdığını TAHA Gruop Yönetim Kurulu üyesi İsmail Kısacık''ın tepkisinden öğrendim.

"Türkiye''de üretim maliyetlerini yüksek bulduğu için tekstil firmaları yurtdışına kaçarak fabrikalarını gelişmemiş ülkelere taşıyor".

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu TUSKON''u ziyaret ettiğimizde üyelerden iki işadamı ile hoş bir kahve sohbeti yaptık.

TAHA Group Genel Koordinatörü İsmail Kısacık ve Kahramanmaraş Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ''nin Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Ciğer.

Tekstilci işadamı İsmail Kısacık, Türk tekstil firmalarının yurtdışında fabrika kurmasını şöyle değerlendirdi:

"Türk tekstilcilerinin Türkiye''den kaçma gibi bir amacı yok.

Global pazarda rekabet edebilmek için hükümete, "Türkiye''de işçilik maliyetini düşürün burada yatırım yapalım" diyemeyiz.

Biz de bu amaçla 2007 Ocak ayında Mısır''a giderek orada yeni bir yatırım kararı aldık.

Bu ülkelerde üretim, enerji ve işçilik maliyeti Türkiye''nin üçte biri oranında.

Hindistan, Çin gibi ülkelerde üretilerek ABD ve Avrupa pazarlarında satılan ürünlerle rekabet edebilmek için bizim de Mısır gibi ülkelere gidip yatırım yapmamız şart.

Üretilmesi kolay olan bu tip ürünleri başka ülkelerde üretirken Türkiye''de de katma değeri yüksek ürünlere yöneldik."

Tekstilcilerin yeni yatırım dışında yurtdışında üretimi tercih sebeplerinden bir tanesi de eskimiş makineleri değerlendirmek.

Türkiye''de artık kullanamadıkları makineleri hurda fiyatına satmak ye-rine makineleşmeye henüz geçmemiş olan gelişmemiş ülkelerde yerli bir ortak bularak çalıştırıyorlar.

TAHA Group, bu amaçla geçen yıl kullanmadığı makineleri Bangladeş''e götürerek orada yerli bir ortakla triko üretimi yapıyor.

LC Waikiki ile çocuk tekstilinde önemli bir pazar payı bulunan TAHA Group, Genel Koordinatörü İsmail Kısacık, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve işadamları heyetiyle gittikleri Mısır''da Türk işadamlarının önemli iş bağlantıları yaptıklarını söyledi.

Yakında iş bağlantılarının olumlu sonuçları kamuoyuna açıklanır ve tekstilci-ler töhmet altında kalmaktan kurtulur.

İşadamı Kısacık, tekstilcilerin ellerindeki nakiti başka sektörlerde kullanmasına da sıcak bakmıyor.

Kendilerinin grup olarak tekstilden başka alanlara girmeyeceklerini, yatırımlarını bu alanda yoğunlaştıracaklarını söylüyor.

Herkes bildiği işi yapmalı.

Tarihe kapı açtı

Sosyal sorumlulukla ilgili önemli çalışmalara imza atan Kale Endüstri Holding bünyesindeki Kale Kilit, tarihi kapı, kilit ve tokmakları fotoğraf karelerinde ölümsüzleştirerek kitap haline getirdi. Fotoğrafçı Haluk Özözlü''nün çektiği 600 civarında fotoğraf arasından seçilen 200 kadar fotoğraf "Yaşayan Kapılar" kitabı adı altında bir araya getirildi.

Hindistan''dan kaynakçı

TUSKON''u ziyaretimizde sohbete katılan TUSKON üyesi diğer işadamı Ahmet Ciğer de nitelikli eleman sorunundan yakınarak birçok şirketin Uzakdoğu ülkelerinden geçici olarak ara eleman getirdiklerini söyledi. Fabrika kurma aşamasında geçici olarak çalıştırmak için kaynakçı aradıklarını ancak bulamadıklarını ifade eden Kahramanmaraş Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ''nin Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Ciğer, ihtiyaçlarını Hindistan''dan kaynakçı getirerek çözdüklerini söyledi.

TÜSİAD''ın kadın başkanı umarım yeni yönetimiyle İmam Hatip Lisesi takıntısından kurtulup Meslek Lisesi sorununa daha akılcı yaklaşarak genç işsizliğe çözümde katkı sağlayabilir.

* * *

Ne kadar çok kişi benimle aynı fikirdeyse, o kadar çok yanıldığımı düşünürüm.

Oscar Wilde

17 yıl önce
Tekstilci kaçıyor mu?
Kürt ve Alevi kimliklerinde temsiliyet meselesi
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir