|
CHP"yi kurtarmak

Başlık biraz Steven Spielberg''ün“Er Ryan''ı Kurtarmak” filmindeki gibi oldu ama bugünlerde herkesin telaşına düştüğü dert bu. CHP nasıl kurtulur?

CHP''yi kurtarmak biraz nesli tükenmeye yüz tutmuş, bir sonraki seçimde artık esamisi kalmayacak bir siyasi hareketi kurtarmaya benzeyecek. Buna rağmen ne yapılsa yapay ve iğreti kalacak. Bütün Amerikan ordusunun filme yansıyan o küçük hikâyeyi destanlaştırmak üzere sergilediği duyarlılığa benzer bir duyarlılığı Türkiye şartlarında hak eden bir kahramanlığı yok CHP''nin. “Atatürk''ün partisi” olmaktan dolayı ne zaman düşse Türk ordusunun bütün imkânlarıyla onu kurtarmak üzere her zaman seferber olacağına fazla güvendi. TSK da artık CHP''den Türk milletinin ruhuna uygun bir destanın çıkmadığını, çıkamayacağını fark etmiş olmalı. Ülkenin kaynakları, kurtarıcı olması beklenenleri kurtarmakla daha ne kadar çarçur edilebilir ki?

Üstelik CHP kurtulmamak için elinden geleni yapıyor. Hani bu yollara düşmeye abone olmuş gibi. 1999 seçimlerinde baraj altında kalmak gibi bir başarı kaydetti. 2002 seçimlerinde kendisine yönelen oyların niçin DSP''yi terk ederek gelmiş olduğunu, bu oyların kendisinde ne kadar kalmaya niyetli olduğunu yeterince iyi okuyamadı.

Partinin Merkez yönetimi seçim sonuçlarını, uzman birilerine hazırlattıkları rapor eşliğinde tahlil ederken CHP''nin dışındaki herkeste suç bulmuş da bir kendinde bulamamış. Tarikatlar, bazı odaklar, 2. Cumhuriyetçiler desteklemiş, imamlar AKP''ye çalışmış (adayları arasında bağıra bağıra imam gösteren CHP değil miydi ya?), halk da bunlara kanmış ve CHP beklenen oyu alamamış. CHP''ye seçimlerden hemen sonra ilk yöneltilen eleştiri halkın sesine bilimsel verilere dayanarak kulak vermiyor olmasıydı ya? Hiç gecikmeden hemen işe koyularak hazırlatılan raporla eleştirilerden ders çıkardığını göstermeye çalışmış. Heyhat! CHP''nin sorununun ne kadar yapısal olduğunu hazırlanan bu rapordan daha iyi gösterecek bir şey olamaz herhalde.

CHP kendini bu haliyle bile bu halk için fazla gören bir anlayışa sahip.

Deniz Baykal 2002 seçimlerinde kendilerine hiçbir şey vaat etmediği halde “başörtülüler de bize oy verebilir” demişti ama nerde o nankör başörtülülerde onun bu lütufkâr jestini anlayacak akıl ve kapasite?

Kendini bu halk için fazla gören, halkın kendisine oy vermediği sürece akıl-dışı davrandığını düşünen ve kendine yetmeyen bir halkı düzeltmek için gerekirse siyaset-dışı mekanizmalara başvurmayı en doğal hak, hatta sorumluluk gibi gören bir anlayışın sorumlusunun sadece Deniz Baykal olduğunu düşünmek doğru değildir. Baykal, kim ne derse desin, böyle bir anlayışın yetiştirebileceği en iyi liderlerden biridir.

CHP''nin söylemindeki temel iddia sistem üzerinde halk iradesinin kendine tanımadığı ekstra yetki veya üstünlüklerdi. Seçimlerde uzlaşma adı altında siyasetin bütün aktörlerine empoze etmeye çalıştığı bu üstünlük iddiasını tamamen siyasal-teolojik gerekçelere dayandırdı. Hayatla hiçbir bağını kuramadığı laiklik, çağdaşlık, cumhuriyet, yaşam tarzı gibi kavramlar CHP''nin söyleminde alabildiğine teolojik bir siyasetin sınırlarını çizdi. Hayatla bağı kurulamayan bütün otoriter ideolojiler gibi bu söylemler de CHP''yi bu halkın sırtına taşınması artık mümkün olmayan ağır bir yük haline getirdi.

O yüzden CHP''nin bütün sorununun Baykal veya liderlik olduğunu söyleyenler bence yanılıyorlar. Aksine Türkiye''nin bir CHP sorunu vardır. CHP''yi kurtarmakla milli demokratik sosyal sermayemizi çarçur etmektense CHP zihniyetinden bu ülkeyi kurtarmanın yolları üzerinde durmak çok daha rasyoneldir. Bu zihniyetten kurtulduğu taktirde CHP de normal siyasi partiler gibi bir parti olabilir. Siyaseti hedef alarak değil, siyasetin içinde kalarak tezlerini savunan, diğer partilerden kendisini doğal olarak üstün sayan değil, o partilerle aynı hak ve yükümlülüklere sahip normal bir parti olabilir. CHP ancak siyasete dönerek kurtulabilir.

Hülasası biraz Yahudi Sorunu''nu anlatırken Karl Marx''ınki gibi bir cümle olacak ama bu noktaya kadar gelmişken de sarf etmeden duramayacağım: CHP''nin kurtuluşu siyasete düşman siyasal-teolojik-genlerinden kurtulmasına bağlıdır, CHP bunu yapmadığı sürece, asıl sorunumuz CHP''yi kurtarmak değil, CHP''den kurtulmak olacaktır.

17 yıl önce
CHP"yi kurtarmak
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak