|
1994 ruhunu kaybedenler, arayanlar ve bulanlar

AK Parti’nin il teşkilatını yenileme sırası İstanbul’daydı. Geçtiğimiz pazar gününden beri sürpriz isim olarak konuşulan Osman Nuri Kabaktepe İstanbul İl Başkanı seçildi. Kabaktepe, teşkilatı heyecanlandırdı ve sosyal medyada da gündem oldu. Çünkü Kabaktepe MGV’de yetişmiş, Milli Görüş partileri Refah, Fazilet ve Saadet’te siyaset yapmıştı. AK Parti’de bu zamana kadar birçok kademede nöbet değişimi oldu. Osman Nuri Kabaktepe’nin oluşturduğu ve İstanbul dışına da taştığı gözlemlenen hava kongreye de hakimdi. Salonun motivasyon kaynağı ise ‘94 ruhu’na yapılan vurguydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Osman Nuri Kabaktepe de konuşmalarında birkaç kez 94 ruhuna dikkat çektiler. Eskiye duyulan özlemin motive edici yönü güçlü olsa da o günler neredeyse 30 yıl geride kalmıştı. Üzerine yeni hikayeler yazılmasına rağmen bu özlemin, öykünmenin sebebi neydi? Sinan Erdem’de bu soruya yanıtlar aradım. Nabızları yokladım.

  • 1994’te ne olmuştu?
  • Akıllara gelen soru ile başlayalım: 1994 yılında ne olmuştu? Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi, 1994 yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere altısı büyükşehir, 28 ilin belediye başkanlığını kazanmıştı. Recep Tayyip Erdoğan, rakipleri İlhan Kesici, Zülfü Livaneli ve Bedrettin Dalan’ın favori gösterildiği seçimlerde sandıktan birinci çıkmıştı. Bu başarının arkasında da teşkilat faktörü vardı. Türk siyaseti, kadın kollarının bir partiye seçim kazandırdığını uygulamalı olarak görmüştü. Bayrak asmak için tırmandıkları direk tepelerinden inmeyen gençlik kollarının seçim günü sandığa sahip çıkmasının sonuçlara etkisi olmuştu. 94 ruhu çalmadık kapı, sıkmadık el bırakmayan gönüllü ordusunun iziydi. 94 ruhu, Refah Partisi’ne mesafeli, eş dost, akraba ile başlayan ikna turunu minibüs duraklarına, berber dükkanlarına, kahvehanelere ve hatta meyhanelere taşıyan azimdi, gayretti. Hesapsız, kitapsız, karşılıksız… İşte 2021 yılında özlenen, öykünülen 94 ruhu bence buydu. Son yerel seçimlerde bu ruh kaybedildiği için AK Parti’nin İstanbul ve Ankara’yı kazanamadığı eleştirileri son kongrede ete kemiğe büründü.

İttifakın ilk adımı mı?

Osman Nuri Kabaktepe, Milli Görüş mektebinden yetişti ve son olarak Saadet Partisi’nde aktif siyaset yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan-Oğuzhan Asiltürk görüşmesi ve Saadet Partisi’nin Cumhur İttifakına dahil olması çalışmaları ile birlikte anıldı. Kabaktepe tercihi olası sürecin adımlarından mıydı? Bu soru, adı açıklandığı andan itibaren çok fazla dillendirildi. Milli Görüş kökenli isimler ile konuştum. Biri, ittifakın başlı başına Osman Nuri Kabaktepe ile olamayacağını, yine de etkisinin olacağını söyledi. İttifak gerçekleşmezse, Saadet Partisi’nden AK Parti’ye Kabaktepe üzerinden katılımların olabileceğini de ekledi. Diğer görüşmemden ise Saadet’in Cumhur İttifakına katılma ihtimalinin güçlü olduğu ve görüşmelerin Milli Görüş lideri Oğuzhan Asiltürk düzeyinde sürdüğü bilgisini edindim. Refah Partisi’nin şahlanışını işaret eden ‘94 ruhu’ söyleminin güçlü şekilde dillendirilmesinin, ittifak görüşmelerine katkı sunacağı ve hatta olası bütünleşmenin sloganı haline geleceğine dair çarpıcı analizi de aktarmış olayım.

Saadet kökenli dört isim

AK Parti’nin İstanbul’daki yeni yönetiminde Saadet Partisi geçmişi olan sadece Osman Nuri Kabaktepe değil. 2010 yılında Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcılığı yapan Fahri Şahin ve daha önceki yıllarda Saadet Partisi İstanbul Gençlik Kolları ve il yönetiminde aktif görev yapmış Servet Yazıcı da yönetime girdi. AGD eski İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Günday da listede yer aldı. Yazıcı ve Günday bir süredir AK Parti'de siyaset yapıyorlardı. Şu yorumu yapmak mümkün; Saadet Partisi kurulduğundan bu yana iki kez bölünme yaşadı (Has Parti ve Yeniden Refah Partisi). Girdiği her seçimde baraj altında kaldı. Buna rağmen teşkilatlanma gücünü her daim korudu. Tedrisatından binlerce isim geçti ve siyasetçiler yetiştirmeye devam etti. Birçok Saadet Partili farklı zamanlarda AK Parti’de siyaset yapmayı tercih etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saadet Partisi’ne birçok kez ittifak yapma çağrısında bulundu. Görüşmeler yapıldı. Şimdi yeni bir zemin oluştu. Erdoğan özellikle de 15 Temmuz sonrası ‘Saadet damarını’ daha fazla önemsediğini belli etti ve bu tavrını sürdürüyor.

Gazeteci olarak geldiği kongreden siyasetçi ayrıldı


  • Her kongrenin ve listelerin sürpriz isimleri olur. İstanbul’daki AK Parti kongresinin en dikkat çeken ismi medya camiasından. Gazeteci-yazar Halime Kökçe’den bahsediyorum. Kongreyi basın bölümünde birlikte takip ettik. Halime Kökçe yazısı için notlar aldı. Konuşmaları değerlendirdik. Sosyal medyadaki yansımaları konuştuk. Yeni yönetim salonda okunmadan kısa süre önce pat diye listede olduğunu söyledi. Çok şaşırdım. Fakat kendisi hala şaşkındı. Zira sosyoloji doktorasını yeni bitirmiş, akademisyenliğe hazırlanıyordu. Önce Osman Nuri Kabaktepe, ertesi akşam da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davet telefonları ile görevi kabul etmiş. Halime Kökçe, kongre salonunda isimler okununca basın bölümünden ayrıldı merdivenlerinden salınarak indi. Aktif siyasetteki ilk adımlarına şahitlik ettim. Bir kez daha buradan muvaffakiyetler dileyeyim.
KONGREDEN NOTLAR

▪️ AK Parti teşkilatı Erdoğan ile motive oluyor. Erdoğan da heyecanlı kalabalıkları görünce hem morali yükseliyor hem de konuşma temposunu yükseltiyor. Partililer de Erdoğan’ın temposuna göre aşka geliyor. Ümraniye teşkilatı, salonun bir ucundan kendilerini Erdoğan’a fark ettirmek için çok uğraştı ve bunu başardılar.

***

▪️
İlk konuşmayı bayrağı devreden Bayram Şenocak yaptı. Erdoğan’a bağlılığını bildirdi. ‘Pazara kadar değil mezara kadar liderimizin izindeyim’ sözlerini üzerine basa basa söyledi. Erdoğan da konuşmasında Bayram Şenocak’a partide yeni bir görev vereceğinin mesajını verdi.

***
▪️ Osman Nuri Kabaktepe, selamlama konuşmasında iyi bir hatip olduğunu gösterdi. Vurgu ve yükselişleri ile salona hakim oldu. 94 ruhuna atıf yapması ve
partilileri şaha kaldırdı, coşkuya Cumhurbaşkanı Erdoğan da alkışları ile katıldı.
***

▪️
Erdoğan, bayrağı devreden veya yeniden aday gösterilmeyen yol arkadaşlarına daha sonra mutlaka yeni görevler veriyor. Son örnek, yerel seçimlerde aday gösterilmeyen Sultangazi eski Belediye Başkanı Cahit Altunay oldu. Altunay, yeni yönetimdeki tecrübeli isim olarak öne çıktı.

  • 94 ruhunu Z kuşağına taşıyacağız

    AK Parti İstanbul kongresinde delegeler oylarını kullanıp, sandıklar açıldıktan sonra tebrikleri kabul ederken Osman Nuri Kabaktepe ile selamlaştık. Yeni İl Başkanı, yoğunluk ve yorgunluğuna rağmen teklifimi geri çevirmedi ve ilk röportajını kısa da olsa sıcağı sıcağına Yeni Şafak’a verdi.
    Adaylığınız ile ‘94 ruhu’ söylemi dile getirildi. Öyle ki Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasında birkaç kez vurgu yaptı. Tam olarak nedir 94 ruhu?

    94 ruhu bu milletin aslıdır. Özüdür. 94 ruhu, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’e saygı duyarak, emanetine sahip çıkmaktır. İdealini içselleştirmektir.


    Neredeyse 30 yıl öncesine atıf yapılıyor. Bu ruh 2021’e nasıl uyarlanacak?

    İki şeyi ayırmak gerekiyor. 1994’ten 2021’e cümleler kurarken; biz geçmişe olan saygımızı, sevgimizi, ifade ediyoruz. Geçmişi, bugün aynıyla yaşamayı ifade etmiyoruz. Zaten 94 rakamının arkasına ‘ruh’ kelimesini kavram olarak koyma maksadımız, o heyecanı ifade ediyor.

    Neler yapacaksınız?

    ‘94 ruhu’ kavramını hakikaten motto haline getireceğiz. Fakat öncesinde 94 ruhu dediğinde, AK Parti İstanbul il Başkanı, il yönetimi ne anlıyor? Her söylediğimizi önce kendimiz, teşkilat mensuplarımız içselleştirecek. Önce kendimiz yapacağız, o ruhu kuşanacağız. Sonra parça parça halkımızla paylaşacağız.

    Fakat muhataplarınız artık büyük ölçüde ‘Z Kuşağı’ ve siyaset üretenlerin bu nesle ulaşamadığı eleştirileri var…

    Onların yaşadığı zamanın içinde yaşarsak, Z kuşağı aynı zamanda Osman Nuri Kabaktepe’dir. Biz bunu yapacağız. Z kuşağı dediğimiz gencin 94’te yaşaması değil, 94’teki Osman Nuri, 2021’de yaşayacak. 94 kavramının arkasına ruh manasını yüklerken, biz değişimin gerçekliğinin farkında olacağız. Yaşadığımız zamanın ve anın gerekliliklerini fark ederek bugünün idraki ile konuşmalıyız. Ama realitenin değişmez değerleri daraltan, sıkıştıran ve köleleştiren taraflarını da reddedeceğiz. Gerçekliğin farkında olacağız. O günün değerlerini bugünkü neslin ihtiyacı olan ve anlayabileceği bir üsluba çevirmemiz gerekiyor.

    Bu durumda akıllara ister istemez sosyal medya geliyor. AK Parti’nin bu mecralarda gündem oluşturamadığına dair eleştiriler yoğunlukta.

    Biz bir kere hayata şöyle bakarız: AK Parti İstanbul İl Teşkilatı için sosyal medya zaruriyet kapsamındadır. Dijital dünya zaruriyet kapsamındadır. Kabiliyetlerimizi, yeteneklerimizi ve imkanlarımızı geliştirebilirsek, bahsettiğiniz eksiklikleri en kısa zamanda giderebileceğimize inanıyorum.

#1994
#Osman Nuri Kabaktepe
#AK Parti
#Saadet Partisi
#Refah Partisi
#Milli Görüş
#Recep Tayyip Erdoğan
3 yıl önce
1994 ruhunu kaybedenler, arayanlar ve bulanlar
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler