|
Bir kriz göstergesi olarak Baltık Kuru Yük Endeksi

Dünya ekonomisi oldukça sıkıntılı bir dönemin içinden geçiyor. 2008 Küresel Finansal Krizi’nin ardından bir türlü toparlanamayan küresel ekonomide ardı ardına yaşanan sorunlar ve nihayet Covid-19 salgını işleri daha da zorlaştırıyor. Bir süreden bu yana ticaret savaşlarının etkisi altındaki küresel ticaret hacmi Covid-19 salgının ile beraber tarihi daralmalardan birisini yaşıyor.

BALTIK KURU YÜK ENDEKSİ NEDİR?

Küresel ticaretin seyrini takip etmek ve geleceğe ilişkin öngörülerde bulunmak için ekonomistlerin takip ettiği göstergelerden bir tanesi Baltık Kuru Yük Endeksi’dir. Bu endeks deniz taşımacılığının bir çeşidi olan kuru yük taşımacılığındaki günlük ticari faaliyetleri yansıtır ve Londra’daki “Baltic Exchange” tarafından yayınlanır. Bu navlun endeksinde gemilerde taşınan nihai ürün veya hammadde gibi yüklerin taşınmasında belirlenen fiyatlar temsil edilir. Bu navlun fiyatları bir bakıma gemilerin kiralanma bedeli olarak değerlendirilebilir.

Endeks dünyadaki hammadde ve nihai ürün taşımacılığını yansıttığı için küresel ticaretin seyrine ilişkin öncü bir gösterge olarak kullanıldığından sadece deniz ticareti yapanlar tarafından değil ekonomideki tüm aktörlerin bildiği ve takip ettiği bir gösterge niteliğindedir. Endeksin arttığı zamanlar, küresel deniz ticaretinde artış ve kuru yük taşımacılığında talep yükselmesi anlamına geldiğinden küresel büyümenin izlenmesinde olumlu bir sinyal olarak değerlendirilir. Endeksin en büyük avantajı günlük olarak takip edilebilmesi olduğu için büyümeye ilişkin projeksiyonlarda diğer pek çok veriyle kıyaslandığında öncü gösterge olma niteliğine haizdir. Ancak her ne kadar endeks küresel ticarete ilişkin en belirgin öncü göstergelerden birisi olma özelliğine sahip olsa da değerlendirmelerde yine de sadece bu veriye bakarak tahminde bulunmamak ve diğer destekleyici verileri de analizlerde kullanmak en doğru yöntemdir.

BALTIK KURU YÜK ENDEKSİ NE DURUMDA?

Aşağıdaki grafikte Baltık Kuru Yük Endeksi’nin yakın dönem grafiğini göreceksiniz. Bu verilere göre bir süreden bu yana ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşlarının küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini endeksten net bir şekilde görmek mümkün. Buna ilave olarak Covid-19’un Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın olarak ilan edilmesinden önceki aylarda endeksin düşüşün hızlandığını görüyoruz. O dönemdeki haber akışına bakıldığında; Covid-19 her ne kadar küresel bir salgın olarak ilan edilmese de Çin’den gelen haberlerin etkisi ile endeksteki düşüşün paralel olduğu söylenebilir. Son dört yılın en düşük seviyesine denk gelen ve yazı hazırlandığı sıralarda 427 puan seviyesinde olan endekste geçtiğimiz yıl Aralık ayından bu yana yaklaşık 1100 puanlık bir düşüş gözlemlenmektedir ki aynı Aralık ayı Covid-19’un haber akışlarında fazlaca yer almaya başladığı döneme denk gelmektedir.

BUNDAN SONRASINDA NE OLACAK?

Baltık Kuru Yük Endeksi verileri ile Dünya Ticaret Örgütü’nün 2020 yılı için öngördüğü yüzde 13-32 arasındaki dünya ticaretindeki düşüş tahminleri örtüşüyor. Ancak bu veriler küresel tedarik zincirleri kopmadan yapılan sözleşmeleri de içerdiğinden önümüzdeki dönemde endeksin daha aşağı gitmesi muhtemel. O halde küresel ticarette toparlanmanın başlaması için bu endeksin yönünü yukarı çevirmesini beklemeliyiz.

#Baltık Kuru Yük Endeksi
#Covid-19
#Finansman
#Ekonomi
4 yıl önce
Bir kriz göstergesi olarak Baltık Kuru Yük Endeksi
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı