|
Bu yıl için baraj sıra uygulamasını kaldırın

Dünya bir taraftan koronavirüs ile savaşırken bir taraftan da bu süreçten en az zararla çıkmanın önlemlerini alıyor. Ülkemiz de bu konuda olağanüstü çaba gösteriyor. Sağlık, ekonomi gibi alanlar tabi ki öncelikli alanlar ama bu süreç çok yakında bitecek ve bizler normal yaşantımıza en az etkilenmiş olarak dönmenin çabası içinde olmalıyız. İşte bu süreçte geleceğimizin teminatı olan gençlerin eğitimi bizim için olmazsa olmazdır. Eğitim alanında açıkça söylemeliyim ki MEB’in performansı beni hayal kırıklığına uğratıyor. Ellerinde bulunan imkanları maalesef yetkin ve etkin kullandıklarını söylemem mümkün değil. EBA içeriklerinin kullanımı konusunda daha etkin olabilecekken televizyon dersiyle kalmak bana pek yeterli gelmiyor. Ama YÖK baştan beri daha doğru adımlar attı. Üstelik işi çok kolay değil İken; düşünün binlerce bölüm ve hepsinin dersleri farklı farklı. Bazı üniversiteler dijital altyapısını çok güzel kurmuş bazılarında uzaktan eğitimi birimi bile yok. Ama buna rağmen YÖK üniversiteleri adım adım yönlendirerek çareler üretti ve öğrencileri sistemde tutmayı başardı. En son yapılan bir ankette genel olarak öğrencilerin uzaktan eğitimden memnun oldukları sonucu çıkması olumludur. Ama bu konuda üniversiteler arasında uçurum olduğunu gördük. Bu kriz bittiğinde sanırım bu konuda YÖK’ün daha hızlı ve kapsamlı çalışma yürütmesi gerekecek.

YÖK’ün düşünmesi gereken önemli bir kesim de üniversite hayali kuran gençler. Sanırım sayıları 2.8 milyon civarında. YÖK Başkanımız Sayın Yekta Saraç’a seslenmek istiyorum. Sayın hocam gençlerden muhakkak size de geliyordur ama ben binlerce mesajın size ulaşması adına aracı olmak istiyorum. Sınavın tarihini ertelediniz sağ olun. Konuların kapsamını ayarladınız sağ olun ama bence bu yıla özgü atılacak çok önemli bir adım daha var. Hocam bu yıl öğrencilerin bu sıkıntılarını düşünerek lütfen bölümlerdeki baraj sıralama uygulamasını kaldırın. Öğrenciler yeterince çalışmadılar. Psikolojileri alt üst durumda. Bu yıla özgü bir kolaylaştırıcı adım daha atın ve hem üniversiteler hem de adaylar rahatlasın. Bölümlere koyduğunuz baraj sıra uygulamasını bu yıl için kaldırın. Böylece gençlerin psikolojilerine çok olumlu bir etki sağlamış olursunuz. Sevgili gençler, sakin olun siz derslerinize çalışın ve ara vermeyin. Psikolojinizin bu durumdan minimum etkilenmesi için uğraşın, bu yılı olumsuzluk olarak görmeden zor da olsa çaba gösterin.

ÖĞRETMEN ADAYLARINA ONLİNE STAJ OLMALIYDI

Yine YÖK’ün dün aldığı önemli bir karar daha var. O da üniversitelerin eğitim fakültelerinde okuyan son sınıf öğrencilerin mezuniyet şartı olan zorunlu stajlarını yapamamaları ve bundan dolayı mezuniyet hakkı elde edemeyeceklerini düşünerek bu öğrenciler için zorunlu staj yerine ödev, proje gibi uygulamaları bunun yerine sayma kararı aldı. Öğrencilerin mağduriyetinin önlenmesi adına önemli bir adım ama bence bu kadar online eğitim sürerken öğrencileri “online staj” uygulamasına alabilirdiniz. Nihayetinde eğitim devam ediyor. Online eğitime devam edilen okullarda veya kurumlarda öğretmenlerin yanına aday stajyer olarak verilebilirdi ve çok olumlu sonuçlar alınabilirdi. Bu uygulamayı Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi başlatmış ve son derece olumlu sürüyor. Tavsiye ederim hem bu olağanüstü dönemde öğrenecekleri çok şey var. Hem de usta öğretmenlerin zamanı çok olduğu için daha çok şey öğretme şansları fazla olurdu. Neyse tavsiye etmek benden, karar YÖK’ündür.

Her şey bir yana bu süreçte eğitimden bahsedebilmek bence bizim başarımızdır. Eğitim geleceğimizdir. Çocuklarımıza daha fazla eğitim olanakları sunmak ve onlara daha fazla fırsat yaratmak hepimizin önceliği olmalıdır.

#Koronavirüs
#YÖK
#Öğretmen
4 yıl önce
Bu yıl için baraj sıra uygulamasını kaldırın
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti