|
Bugünkü PPK’dan hangi karar çıkar?

Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı günü. Piyasalardaki genel beklenti Kurul’un bu toplantıyı pas geçerek faizleri sabit tutacağı yönünde. Şimdi birkaç değişken ile bu beklentinin altyapısına göz atalım.

Yİ-ÜFE ve TÜFE’DE SON DURUM

Malumunuz Merkez Bankası’nın temel görevi fiyat istikrarını sağlamak. Yani enflasyonu makul bir düzeye çekip orada tutmak. Bu bakımdan bizim için en temel veri enflasyon. Enflasyon tarafında ise hem yurtiçi üretici fiyatlarına (Yİ-ÜFE) hem de tüketici fiyatlarına (TÜFE) bakıyoruz. Bir süredir yurtiçi üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında artan fark enflasyon beklentileri üzerinde belirgin bir risk oluşturuyor. Zira Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki fark Mayıs ayında %21,74’e kadar yükseldi ve eski tecrübelerimize göre TÜFE’nin Yİ-ÜFE’yi yakınsadığını biliyoruz. Dolayısıyla aradaki fark açıldıkça enflasyon beklentilerinin bozulduğunu gözlemliyoruz.

PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ

Merkez Bankası, düzenli olarak her ay reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan katılımcılarla onların beklenti ve tahminlerine ilişkin bir anket düzenliyor. Bu anketin adı “Beklenti Anketi” idi. Ancak Merkez Bankası oldukça haklı bir gerekçe ile bu anketin adını “Piyasa Katılımcıları Anketi” olarak değiştirdi. Çünkü söz konusu anketin sonuçlarının Banka’nın kurumsal beklenti ve tahminlerini yansıttığı yönündeki yanlış anlaşılmanın önüne geçilmesi gerekiyordu. Bakalım yeni adı ile Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre enflasyon beklentileri ne yönde gelişmiş.

Ankete göre yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %13,81 iken, bu anket döneminde %14,46 olmuş. Öte yandan 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %11,81 iken, bu anket döneminde %12,12 olarak gerçekleşmiş.


DÖVİZ KURU BEKLENTİLERİ

Döviz kurundan enflasyona geçişkenlik konusu sıkça gündeme gelir. Merkez Bankası’nın son açıklamasına göre bu geçişkenlik %20’nin biraz üstünde olarak belirtiliyor. Öte yandan biliyoruz ki özellikle net ithalatçı olduğumuz ürünlerde fiyat doğrudan döviz kuruna bağlı gelişiyor. Mesela enerji gibi. Bu hali ile baktığımızda döviz kuru beklentileri çok daha önem kazanıyor zira küresel emtia fiyatları ve lojistik endeksleri artmaya devam ediyor.

Anketteki sonuçlara göre; yıl sonu dolar kuru beklentisi bir önceki anket döneminde 8,71 TL iken, bu anket döneminde 8,95 TL olmuş ve 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 8,95 TL iken, son anket döneminde 9,23 TL olarak gerçekleşmiş.

Özetle; yukarıdaki beklentilerin ve tahminlerin ışığında ve daha önceki PPK metinlerindeki yönlendirmeleri göz önüne alarak PPK’nın bu ay için politika faizini sabit tutacağı yönünde beklenti oluştuğunu ifade edebiliriz.

#Merkez Bankası
#PPK
#Anket
#Döviz
3 yıl önce
Bugünkü PPK’dan hangi karar çıkar?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset