|
Cuma günleri resmi tatil mi olacak?

Haftada dört gün çalışmaya ne dersiniz?

Yabancı kaynaklarda Temmuz 2021 itibariyle en çok konuşulan konuların başında 5 iş günü yerine 4 iş günü çalışmasının gerçekleşip gerçekleşemeyeceğidir. Merak etmeyin fikir Müslümanların olmadığı gibi Müslümanlar düşünülerek yola çıkılmış da değil. Yani dinsel bir motivasyon yok.

Dört günlük bir çalışma haftası, sıkıştırılmış bir çalışma programı değil, azaltılmış saatler. Böylece, çalışan dört gün boyunca yaklaşık 28 saat çalışacak ve üç günlük bir hafta sonu geçirmesi ön görülüyor.

Olur mu öyle şey demeyin!

4 günlük bir çalışma haftası radikal bir fikir gibi görünebilir, ancak 19. yüzyılın sonlarından bu yana tipik bir çalışma haftasında çalışılan saat sayısını kademeli olarak azaldı. 1890’da Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, ortalama bir üretim tesisinde tam zamanlı bir çalışanın haftada ortalama 100 saat çalıştığını tahminen hesaplamış. 20. yüzyılın ortalarına gelindiğinde ise, imalat işçileri haftada sadece 40 saat çalışıyordu. Bu çerçevede mevcut çalışma haftamızı 28 saate indirmek evvelki dönüşüme göre o kadar da radikal değil!

4 günlük çalışma haftasını savunanlar, üretkenliğin artacağı, daha adil imkanlar ile iş hayatının sürdürüleceğini, çalışanların daha yüksek dikkat ve adanmışlık ile iş yapacağını ve karbon ayak izinin de azalacağı savlarını öne sürüyorlar.

Fikrimce yukarıdaki başlıklara ek olarak diğer ama bence en önemli etken ise bir uyanıştır. ABD’de 1979’dan 2019’a kadar, net üretkenlik yüzde 72,2 artarken, tipik işçilerin saatlik ücreti esasen durgunlaşıp 40 yılda sadece yüzde 17,2 arttığı hesaplanıyor (enflasyona göre ayarlandıktan sonra). Bu, Amerikalıların her zamankinden daha üretken çalışmasına rağmen, emeklerinin meyvelerinin özellikle son yıllarda öncelikle tepedekilere ve şirket kârlarına tahakkuk ettiği anlamına geliyor. Yani tüm verimlilik artışları kapitalist sistemde suyun başını tutanlara yaramış!

Bazı akademik araştırmalarda da fazla mesai yapan çalışanların, ortalama veya normal bir çalışma haftasında çalışan iş görenlerden aslında daha az üretken olduğunu göstermektedir.

Norveç, Danimarka, Almanya ve Hollanda gibi dünyanın en üretken ülkelerinden bazılarının haftada ortalama 27 saat çalıştığı göz önüne alındığında, bu çalışmadan elde edilen sonuçlar nispeten şaşırtıcı değil 4 günlük bir çalışma haftası için önerilen toplam saatte 28’dir. Öte yandan, aşırı çalışan çalışanları ile ünlü bir ülke olan Japonya, verimlilik açısından 35 ülke arasında 20. sırada yer alıyor.

Kanıt olarak sunulan diğer bir örnek ise; 1975’te, Almanlar ve Amerikalılar aynı sayıda yıllık çalışma saatine sahipken, 45 yıldan fazla bir süre sonra, Almanya’nın kişi başına düşen GSYİH’si diğer birçok zengin ülkeyle eşit durumda, ancak Almanlar yılda yaklaşık 400 saat Amerikalılardan daha az çalışması gösterilmektedir.

Şirketler denemelere başladı. Sonuçlar umut verici. Birçok şirkette yürütülen deneme çalışmalarında yüzde 40’a varan verimlilik artışı olduğu ifade edilmektedir.

Ülkeler de bazı adımlar atmaya başladı.

Japonya, ekonomi politikası yönergelerinde 4 iş günlük hafta çalışmasını tavsiye ediyor. İzlanda bir deneme programı başlattı. Ve İspanya kendi planı üzerinde çalışıyor.

Bize uygun olur mu olmaz mı etraflıca düşünmek lazım. Bu çerçevede bir çalışma olduğunu da duymadım. Ancak bu mevzuyu da ajandaya alıp düşünmeli, değerlendirmeli.

Tüm okuyucularımın Kurban Bayramını tebrik eder, nicelerine sağlık ve bereket ile kavuşmalarını Rabbim’den niyaz ederim.

#cuma
#resmi tatil
#dört iş günü
#çalışma
#hafta
#radikal
3 yıl önce
Cuma günleri resmi tatil mi olacak?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı