|
Doğal gaz çok stratejik hale geldi

Doğal gaz üretildiği ülkede kullanıldığı gibi doğal gaz üreticileri, ihtiyacı olan ülkelere bu gazı boru hatlarıyla ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak uluslararası piyasalara ulaştırmaktadır.

Dünyanın en fazla doğal gaz rezervlerine sahip olan ülkeler, yakın ülkelere doğal gazı boru hatlarıyla taşırken deniz aşırı yani uzak olan üretici ülkeler ise doğal gazı LNG olarak arz ediyorlar.

Bu açıdan boru hatları, görece daha kısa mesafelerde doğal gaz taşımacılığına imkân verirken, LNG olarak doğal gazın taşınması uzak pazarlara ulaşılmasına, AB ülkelerinin Rusya’ya olan doğal gaz bağımlılığının düşürülmesine ve LNG pazarının daha küresel bir yapıya kavuşmasına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.

BORU HATLARI - LNG

2020 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından hazırlanan Doğal Gaz Raporuna göre, her ne kadar boru hattı ve LNG ile küresel ticarete konu olan doğal gaz miktarı hızlı artmış olsa da, doğal gazın yüzde 60 -75 arasında değişen miktarı yerinde tüketilmektedir.

Kalan kısım ise boru hattı ve LNG ile küresel ticarete dahil olmaktadır. Geçmiş yıllarda doğal gaz ticaretindeki LNG payı boru hatlarına göre düşük seviyelerde iken son yıllarda LNG’nin küresel gaz ticaretindeki payı artış eğilimindedir.

Yapılan tahminlere göre, 2030 yılından itibaren LNG yoluyla ihraç edilecek doğal gazın miktarı boru hattıyla taşınan doğal gaz miktarının üzerinde olacağı öngörülmektedir. Bu da doğal gaz piyasasında yeni ihracatçı ve ithalatçı ülkeler demektir.

LNG İHRACATÇISI VE İTHALATÇISI ÜLKELER

Küresel piyasalarda LNG taşımacılığının kapasitesinin artması ve LNG olarak doğal gaz talebinin artmasıyla LNG ihracatçısı ülke sayısı da artmaktadır.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre 2016 yılında LNG ihraç eden ülke sayısı 20 civarında iken bugün LNG ihracatçısı olan ülke sayısı 40 civarında.

2020 yılında Avustralya ve Katar, dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçıları olan ülkeler oldular. LNG olarak uluslararası piyasalara en fazla doğal gaz ihraç eden diğer ülkeler ise ABD, Rusya, Malezya, Nijerya, Endonezya, Trinad ve Cezayir gibi ülkelerdir.

Diğer yandan, LNG ithalatçısı olan ülke sayısı da artıyor. Bir çok ülke LNG için gerekli olan yatırımları gerçekleştirerek doğal gaza ulaşmayı hedefliyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre 2000 yılında dünyada LNG ithalatçısı olan ülke sayısı 10 iken bu sayı 40’ı geçmiş ve 2030 yılına kadar LNG ithal eden ülke sayısı 60’ın üzerinde olacağı öngörülmektedir.

Çin, Japonya, AB ülkeleri ve diğer OECD ülkeleri en çok LNG ithalatı yapan ülkeler olarak öne çıkmaktadır.

DOĞAL GAZ FİYATLARININ GELECEĞİ NEYE BAĞLI?

Son yıllarda dünyada doğal gaza olan talep çok artı. Bir yandan ekonomik toparlanmanın arkasında hızla artan doğal gaz talebi diğer yandan bu talep artışını karşılayamayan arz miktarı mevcut doğal gazın fiyatını hızlıca artırdı.

Esas soru şu; doğal gaz fiyatları daha da artar mı?

Bu sorunun cevabı da doğal gaz arzının miktarına bağlı. LNG ile her ne kadar ülkelerin kısmi talebi karşılanıyorsa da özellikle Rusya’nın boru hatlarıyla AB ülkelerinin ihtiyacı olan doğal gaz talebini karşılayıp karşılayamayacağı meselesi en önemli husus olduğu açıktır.

Dolayısıyla, kış şartları yaklaşırken AB ülkeleri ve Rusya arasında yaşanacak olası gerilim doğal gazın fiyatını belirleyecek önemli bir faktör olduğunu da unutmamak gerekiyor.

#Doğal Gaz
#LNG
#İhracat
#İthalat
#Uluslararası Enerji Ajansı
2 yıl önce
Doğal gaz çok stratejik hale geldi
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti