|
Ramazan’da iletişim durmaz

Mübarek Ramazan ayı yaklaşıyor.

Bu çerçevede, olayın ekonomi boyutuyla ilgili çeşitli araştırmalar, satış ve pazarlamacılara ışık tutmak için piyasaya dökülmeye başladılar.
Artı İletişim
Yönetimi
’nden gelen bilgilere göre
Facebook
bir araştırma yayınlamış. Sonuçlar hayli dikkate değer…
Facebook’un araştırmalarını yürüten
Facebook IQ
ve
YouGov
iş birliğiyle Ramazan 2020’de yapılan çalışmada, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 11 ülkede 17 bin katılımcıyla görüşülmüş. Satın alma ve medya alışkanlıkları, KOVİD-19’un etkisi, ‘
influencer
’ların (etkileyicilerin) rolü ve yardımlaşma gibi konular ele alınmış.

Sonuçlar dört temel eksende toplanabilir:

1- Yardımseverlik ve hayırseverlik:
Toplumumuzda her daim önemli olan bu değerler, Ramazan ayında daha da öne çıkıyormuş. Türkiye’den araştırmaya katılanların yüzde 75’i Ramazan’da yerel hayır kurumlarına ve işletmelere destek vermenin kendileri için önemli olduğunu söylemişler. Bu durum markalardan beklentilerine de yansımış. Katılımcıların yüzde 81’i Ramazan’da, özellikle de pandemi döneminde, markaların hayırseverlik faaliyetlerinde bulunması gerektiğini düşünüyormuş.
2- Mobilsiz olmaz:
Türkiye’deki katılımcıların yüzde 54’ü Ramazan’da mobil cihazlarında daha fazla zaman geçiriyorlarmış. Yüzde 65’i ise pandemi nedeniyle Ramazan’da internet alışverişine daha fazla zaman ayırmış. Yalnızca satın alma değil, keşif ve araştırma aşamaları da mobile taşınmış. Markaların, mobil eğlence ve alışveriş kaynaklarına olan ilgideki yükseliş ile hedef kitlelerinin güvenlik endişelerini doğru okumaları; onlara satın alma yolculukları boyunca güvenli ve rahat bir deneyim sunmaları çok önemli.
3- Etkileyicilerin ‘etki’ gücü:
Türkiye’deki deneklerin yüzde 60’ı tanınmış kişilerin satın alma kararları üzerinde etkisi olduğunu dile getirirken, yüzde 63’ü güvenilir bir ‘influencer’ (etkileyici) ile çalışan markalara daha fazla itimat ettiklerini söylemişler. Bu durum, markaların daha fazla insana ulaşmak için bu tür içerik üreticileriyle iş birliklerinden yararlanabileceği anlamına geliyor.
4- Alışveriş Ramazan boyunca sürüyor:
Türkiye’deki katılımcıların büyük bir kısmı, Ramazan öncesinde alışveriş planları yapmaya başlasa da yüzde 34’ü Ramazan alışverişlerinin çoğunluğunu Ramazan ayı içinde yapıyormuş. O nedenle araştırma, çoğu insanın Ramazan alışverişlerini erkenden bitirdiği düşüncesiyle bu dönemde reklamlarını azaltan reklamverenler için bir uyarı niteliği de taşıyor.

Bu araştırmalar bazıları için şaşırtıcı olmayabilir. Ancak 2019 Mayıs ayında bu sütunlarda sözünü ettiğimiz bir Ramazan araştırması hayli şaşırtıcı…

40 yıl düşünse insanın aklına kolay kolay gelmez… Ramazan ayıyla en çok bütünleşen marka
Coca-Cola
olmuş. Amerika’nın simgesi, içinde büyük miktarda Yahudi sermayesi olduğu iddia edilen bu marka, İstanbullu, Ankaralı ve İzmirli tüketicilerin gözünde yüzde 33 oranla
“Ramazan ayıyla en çok bütünleşen marka”
imiş.
Pragma Araştırma ve Danışmanlık
’ın, Ramazan ayındaki tüketim alışkanlıklarıyla ilgili araştırmasının sonuçlarına göre; Coca-Cola’nın en yakın takipçisiyle arasında neredeyse uçurum var… İkinci sıradaki
Şütaş
yalnızca yüzde 8 oranla tercih edilmiş. Liste şöyle devam etmiş:
Pınar
(%5),
Eti
(%5),
Ülker
(%5),
Piyale
(%4),
Torku
(%3),
Güllüoğlu
(%1).
Coca-Cola,
“Ramazan’da en çok tercih edilen içecekler”
arasında ise yüzde 64’le yine birinci sıradaymış. Ramazan’a has bir içecek olmamasına rağmen, enteresan bir şekilde, hurma, güllaç ve pide gibi gıda ürünlerinin sıralandığı “Sadece Ramazan’da Tüketilen Ürünler” kategorisine de yedinci sıradan girmeyi başarmış.
Coca-Cola’nın her Ramazan ayında tüketici davranışlarına etki eden, yani satışa dönen, çok da gizli olmayan başarı formülü, bize göre,
‘hedef kitlenin değerlerine uygun davranmak’.

Bu iki araştırmadan çıkarılacak çok büyük dersler var…

Bir
, stratejimizi kendi bildiğimize değil, hedef kitlenin inandığına göre belirlemeliyiz.
İki
, iletişimde kullanacağımız dil, bizim değil, karşımızdakinin dili olmalı.
Üç
, tüketim davranışlarının
‘zamanın ruhu’
na göre değiştiğini unutmamalıyız.
Dört
, ayağımızı yorgana göre değil, yorganı ayağımıza göre uzatmalıyız. Yani gelecek tasarımımızı ‘
verili
’ koşullara göre değil, stratejik hedeflere göre yapmalıyız.
Beş
, yaptığımız iletişimin ‘
doğru
’ olup olmadığı, hedef kitledeki algıyı ölçerek mutlaka doğrulamalıyız.
#Ramazan
#İletişim
#Coca-Cola
#Pragma Araştırma ve Danışmanlık
#Pınar
#Eti
#Şütaş
#Piyale
#Ülker
#Torku
#Güllüoğlu
3 yıl önce
Ramazan’da iletişim durmaz
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler