|
Sinema için Anadolu’da olmak

İstanbul’da yoğunlaşan sinema eğitimlerinin Anadolu’ya açılması hayati derecede önem arz ediyor. HBS Sinema Akademisi, 7 yıldır İstanbul’da sürdürdüğü eğitimlerini 2 yıldır da diğer şehirlere götürüyor. Devam eden proje tamamlandığında 2 bin sinema gönüllüsüne ulaşılmış olacak. 80 şehri kapsayan projenin benzerlerinin çoğalması çağrısı ile ayrıntısına bakalım...



Sinema için yollara düşmek ve binlerce kilometre yapıp Anadolu’da binlerce sinema gönüllüsüne dokunabilmek... Proje olamayacak kadar hayal, hayalde kalamayacak kadar gerçek bir tablo... İçinde yer aldığım için dua ettiğim, her kilometresinde yeni bir çift göze sinema bulaştırdığımız ve dua aldığımız bu yolculuk bundan 2 yıl önce başladı. Hakkari Üniversitesi için 1 haftalık yoğunlaştırılmış temel sinema eğitimi düzenledik. İstanbul’dan 10’a yakın sinemacıyı şehre götürdük. Şehirde ilk kez atölye düzenledik. Sonrasında Fidan Sanat Vakfı bünyesindeki HBS Sinema Akademisi ile bunu düzenli bir proje haline getirdik.

Geçtiğimiz sene 5 şehirde düzenlediğimiz eğitim bu yıl 7 şehre gidiyor. Şu ana kadar 3 şehri (Gaziantep, Antalya, İzmir) tamamladık. Şimdi, 4. durağımız olan Sakarya’dayız. Bugüne kadar 75 kişiye eğitim verildi. 4 şehirde daha 100 kişi ile dolu dolu sinema haftası yaşayacağız. Senarist-yönetmenler Yeşim Tonbaz, Kubilay Erkan Yazıcı, Seyid Çolak’ın yanısıra kurgu yönetmeni Selman Ecirli, yazar Ayşe Şener ve genç sinemacılar Çamran Azizoğlu, Mansur Coşkun, Nur Sultan Bulut, Rabia Özmen, Sıddıka Açıkbaş ve Kübra Er ile birlikte oyuncu Ali Nuri Türkoğlu da eğitim ve organizasyon kadrosunu oluşturuyor. Projenin koordinatörü ise Cemil Nazlı.

7 günde 60 saat eğitim

Dolu dolu derken lafın gelişi söylemiyorum. Sinema tarihi, yönetmenlik, kurgu, senaryo, film okuması, sinemada anlam arayışı ve workshop’lar ile set kurup uygulamalar yaptığımız, 60 saati aşan teorik ve uygulama eğitimi ile sinema namına hemen her şeyi ele aldığımız 7 günü tamamlıyoruz.

2 bin kişiye ulaşılacak

Başından beri 225 sinema gönüllüsüne ulaşıldı. Kalan 4 şehir ile birlikte bu sayı 325’i bulacak ve 13 şehre gidilmiş olacak. Her yıl böyle devam ederse 10 yılda 80 il’e ulaşılacak. Toplamda da 2000 kişiye sinema eğitimi sağlanacak. Bugüne kadar Türkiye’de yapılmamış bir şey ve uzun zaman da gerçekleştirilemeyecek bir hedef söz konusu...

HBS Sinema Akademisi İstanbul’daki çalışmalarını 7 yıldır aralıksız sürdürüyor. Bugüne kadar yüzlerce kişiye sinema eğitimi sağlandı. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte de yüzlerce kişi ekleneceğini düşünürsek, toplamda binlerce kişiden bahsetmiş olacağız. Bir sivil toplum kuruluşunun başardığı bu tablo örnek olmalı. Özellikle Anadolu’daki sinema eğitimi açığını kapamak için bu tarz çalışmalar çoğaltılmalı.

Ülkemizde 100 bin civarı dernek ve vakıf var. Her birinin çeşitli çalışma alanları bulunuyor. Çağımızın en gözde ve etkili sanat dalı olan sinemanın geniş kitlelere ulaşabilmesi, İstanbul dışındaki sinema gönüllülerine de film çekim yollarının açılması bakımından her STK’nın elini taşın altına koyması gerekiyor. HBS Sinema Akademisi’nin Cemil Nazlı koordinatörlüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliği ile devam ettirdiği Anadolu sinema eğitimleri örnek alınıp benzerlerinin ve hatta daha kapsamlılarının yapılması hayati önem arz ediyor.

Film üretmek çok zor

Sinema, yapısı itibariyle zor bir sanat. Kolektif bir iş. Bir kısa film setinde en az 10 kişi yer alıyor. Uzun metraj söz konusu olduğunda bu sayı en az 50’ye çıkıyor. Ekipman listesi de hayli kalabalık ve pahalı. Hal böyle olunca sinema üretimi için fon desteği önem arz ediyor. Sinema eğitimlerinin çoğalması ve Anadolu’nun her köşesine ulaşmasının yanında kısa film çekmek isteyenlere imkan sağlanması da mühim. Bunun için kısa film yarışmalarının destek kısımları çoğalmalı ve haricinde doğrudan kısa film üretimini hedefleyen eğitimler oluşturulmalı.

STK’ların sinema faaliyetleri çoğalmalı

Temel sinema eğitimini tamamladığımız her şehirden gözyaşları ve karmaşık duygularla ayrılıyoruz. Her birinde daha çok kalma arzusundayız fekat mümkün değil. Görüyoruz ki, sinema iksirini alan gençler üretmek istiyor. Bunun için elimizden geleni oradayken de sonrasında da yapmaya devam ediyoruz. Yalnızca bizim yapacaklarımız yetmeyeceği için benzeri organizasyonların çoğalması önem arz ediyor.

Sinema, popüler kültürün taşıyıcısı olmasının çok ötesinde anlam ve duygu oluşturarak dünya üzerindeki her insana ulaşacak ruh mesajının aracı olma işlevini taşıyor. Yönetmenin anlam dünyasının yansıması olan her film, yeni bir duygu aktarıcısı hüviyetinde eşyanın sırrını arayan insanoğlunun binlerce yıllık arayışının nüvesi olarak ortaya çıkıyor. Her kim bu yolculuğa katkı sağlarsa insanlık birikimine eklemlenmiş oluyor. Bir insanın, bir kulun bundan büyük kazancı olur mu, bilemiyorum. Bilmeyelim de... Yeter ki elimizi taşın altına koyalım.

#Sinema
#İstanbul
#Anadolu
#HBS
#Fidan Sanat Vakfı
3 yıl önce
Sinema için Anadolu’da olmak
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti