|
Tarım ürünleri üretici fiyatları ve tarım girdi maliyetleri

Uzunca bir süreden beri hem içeride hem de dünyada gıda fiyatlarındaki artışları takip ediyoruz. Küresel gıda fiyatlarındaki hareketleri Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) fiyat endeksinden görüyoruz. İçerideki ilgili fiyat hareketlerini de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hesaplıyor.

KÜRESEL GIDA FİYATLARI NE DURUMDA?

FAO verilerine göre küresel gıda fiyatları aralıksız olarak 11 aydır yükseliyor. Son fiyat artışları ile beraber endeksin 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını görüyoruz. Endekste en fazla artış şeker fiyatlarında yaşanırken tahıl ürünlerinin fiyatlarındaki artışın önümüzdeki dönemde de devam edeceği öngörülüyor.

MART’TA TARIMSAL GİRDİ FİYAT ENDEKSİ NE OLDU?

TÜİK’in hesaplamasına göre 2021 Mart ayında Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık %21,03 ve aylık %1,33 artmış durumda. Endeksin alt gruplarına baktığımızda yıllık bazda en fazla artışın %39,14 ile gübre ve toprak geliştiricilerde olduğunu görüyoruz. Aylık bazda %4,95 ile en fazla artış da yine gübre ve toprak geliştiriciler alt grubunda gerçekleşmiş.

NİSAN’DA TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ HANGİ SEVİYEDE?

Son Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verisine göre endeksteki yıllık artış %21,77 olurken aylık bazda %0,79 düşüş yaşandı. Endeks alt gruplarında hem aylık hem de yıllık bazda en fazla artışın turunçgiller grubunda olduğunu görüyoruz.

ENFLASYONA ETKİSİ NE OLACAK?

Daha önceki yazılarımda da değindiğim üzere TÜİK, enflasyon sepetindeki gıda ürünlerinin ağırlığını artırmıştı. Dolayısıyla gıda fiyatlarındaki artışların enflasyona etkisinin daha belirgin olduğu bir dönem yaşıyoruz. Öte yandan TÜFE’deki gıda ürünlerinin fiyat hareketlerini öngörebilmemize yardımcı olan Tarım GFE ve Tarım ÜFE verileri gıda fiyatlarında mevsimsel olarak beklediğimiz düşüşlerin bir süre daha belirginleşmeyebileceğine işaret diyor.

#Tarım
#Gıda
#Enflasyon
3 yıl önce
Tarım ürünleri üretici fiyatları ve tarım girdi maliyetleri
Ballı Mustafa!
Türkiye"nin "sabıkalı dostlar"ı ve topyekün savaş
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…