|
TRT 12 Punto ve dahası...

Sinemanın Türkiye’deki en önemli destek organizasyonlarından biri olan TRT 12 Punto Senaryo Günleri, geçtiğimiz gün düzenlenen törenle son buldu. Henüz 3 yıldır düzenlenmesine rağmen sinema sektörüne ciddi destek sunan ve uluslararası itibar kazanan 12 Punto’da 12 proje ödül aldı. Ortak yapım, ön alım ve proje destek başlıklarıyla verilen ödüller çerçevesinde sinemamızın genç isimlerinin yanı sıra tecrübeli yönetmenler de boy gösterdi.


12 Punto’nun en önemli özelliği sanırım senaryo geliştirme süreçleri... Verilen maddi destekler elbette sinemacılar için hayata değer taşıyor. Ancak kısa ve uzun metraj projelerin başka gözlerle incelenmesi, irdelenmesi ve eleştirilmesi, proje süreçlerinin sağlıklı yürümesi açısından da ehemmiyet arz ediyor.

12 Punto’da yer alan senaryo doktorları ve jüri üyeleri, dünyanın önemli festival ve organizasyonlarının yöneticileri. Haliyle, bir projenin dünyaya açılması noktasında 12 Punto’da boy göstermesi etkili oluyor.

Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün verdiği sinema destekleri bulunuyor. Yakın zamana kadar TRT’nin bu bağlamdaki destekleri daha esnek zamanlı ve süreçliydi. 12 Punto ile birlikte TRT’nin sinema destekleri kurumsallaştı ve belli çerçeveye oturdu. TRT’nin yaptığı ne bir festival ne de salt destek fonu. Hepsini bir potada buluşturuyor. Bu gerçekten sinemamızın ihtiyacı olan bir şeydi. Her geçen yıl sistemin oturması, zenginleşmesi ve sektör tarafından da kabul görmesi mutluluk verici.

Organizasyonun uluslararası ayağı dünya festivallerinin ve Oscar’ın nabzını tutan, en önemli sinema organizasyonlarında boy gösteren sonuçlara da evriliyor. TRT’nin ortak yapımcısı olduğu Honeyland ve Qua Vais Aida filmleri, peş peşe Oscar’da yarıştılar. Dünya festivallerinden de büyük ödüller aldılar. TRT’nin böyle başarılı yapımların ortağı olması gurur vesilesi. Gönül istiyor ki, Oscar’da yarışacak ve dünya festivallerinde ses getirecek yerli yapımların da TRT desteği ile kendini göstersin. Yine 12 Punto’nun desteklediği ve festivallerde adından söz ettiren yapımlar var. Fekat uluslararası alanda sesinin daha gür çıkacağı filmler bekliyoruz.

TRT’nin uluslararası bağlantılı çalışmaları bu anlamda çok mühim. Zira Oscar ve dünyanın önemli festivalleri ile kurulacak bağlantılar, filmlerin dolaşımına ve haliyle de seslerinin daha gür çıkmasına yol açacaktır.

Seminerler, Masterclass’lar, sunumlar, eleştiriler, gösterimler ve ödüller... Bir sinema organizasyonundan beklenen hemen her şey 12 Punto’da mevcut. TRT Genel Müdürü İbrahim Eren başta olmak üzere bu projeyi başından beri yürüten ve zenginleştiren TRT 1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz ile TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ve ekiplerini tebrik etmek isterim.

#TRT 12 Punto
#Sinema
#Türkiye
#İbrahim Eren
3 yıl önce
TRT 12 Punto ve dahası...
Abdülkerim Süruş
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…