|
Warren Buffett’in mektupları

Bu hafta içinde dördüncü çeyreği geride bıraktığını ve artık uzatmaları oynadığını söyleyerek Bill ve Melinda Gates Vakfı'ndaki mütevelli heyeti görevinden istifa ettiğini açıkladı.

“Hayat kartopuna benzer. Tek ihtiyacınız olan biraz kar ve uzun bir yokuş.” Hisse senedi yatırımcısı 90 yaşındaki milyarder Buffett, hayata bakışını bu cümleyle özetliyor.

Yıllar içinde temel ilkeleri olan ihtiyat, sabır ve doğru fiyatta doğru işlemlerle yöneticisi olduğu Berkshire Hathaway’i dünyanın en değerli holdinglerinden biri yapan Buffett’ın kendisi de on yıllardır dünyanın en zenginleri listelerinden hiç düşmüyor.

Buffett’ın Berkshire hissedarlarına kırk yılı aşkın süredir yazdığı mektuplar artık iş ve yatırım dünyası için kült birer metne dönüşmüş durumda.

Bu mektuplarda Buffett stratejilerini ve genel ekonomik gelişmelerle ilgili düşüncelerini anekdotlar ve ilginç aforizmalar kullanarak gerçeğe uygun ve anlaşılır şekilde ortaklarına aktarıyor.

Ortağı Charlie Munger’ın da esprili şekilde ifade ettiği gibi, “Başkalarından daha zeki olmaya çalışmadan, yalnızca daha az aptallık yapmaya çalışarak” iş dünyasının zirvesine nasıl ulaştıklarını açık sözlülükle anlatıyor.

İçerdiği dersler ve içgörüler nedeniyle mektuplar yatırımcılar kadar iş insanları ve profesyoneller için de faydalanılacak bir kaynak.

Buffett, yatırım becerileri yanında esprili ve ince göndermelerle süslü tarzıyla da biliniyor.

**

“Koyun kurt ile gezerdi fikir başka başka olmasa” diyordu Aşık Veysel.

Ben bu kadar büyük zenginliği haksız ve yanlış bulurum ve savunmam ve bu kadar büyük zenginleri de sevmem. Çok büyük hayırsever olması da fikrimi değiştirmez. Ama siz tecrübe ve fikir edinmek açısından Epsilon Yayınları'ndan çıkan Hayat Denen Kartopu: İş Dünyasına Mektuplar Warren Buffett adlı kitabı okuyun.

**

En bilinen sözlerinden bazılarını, hayat ve yatırım felsefesini iyi özetledikleri için paylaşalım;

• Vasat şirketlere kelepir fiyatlarla yatırım yapmak yerine harika şirketlere akılcı fiyatlarla yatırım yapın.

• Dokuz hamile kadını bir araya getirerek bir ayda bebek alamazsın.

• Kimin çıplak yüzdüğü sular çekilince anlaşılır.

• Paralı biri ile deneyimli biri karşılaşınca bu karşılaşmadan deneyimli kişi parayla, paralı kişi ise deneyimle ayrılır.

• Fiyat ödediğindir, değer ise aldığın.

• Zaman iyi şirketlerin dostu, vasatların düşmanıdır.

• İş hayatında dikiz aynası daima ön camdan daha net gösterir.

• Çabuk kâr vaatlerine çabucak “Hayır,” deyin.

• Gereksiz şeyleri almaya devam edersen, er geç gerekli şeyleri satmak zorunda kalırsın.

• Müthiş bir yöneticiyle zorlu ekonomik koşullara sahip bir sektör buluştuğunda, ününü koruyan sektör olur.

• Stratejim gayet basit: Telefonun yanında oturur ve çalmasını beklerim.

Fuarlarla normalleşme

Salgının yavaşlamasıyla pazarlar birer birer açılırken yeni normale dönüş de fuarlarla hızlanıyor.

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın dört büyük tarım fuarından biri olan AgroExpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 80 ülkeden katılımcıyı buluştururken, Ege İhracatçı Birlikleri 8 ülkeden 40 ithalatçıyla, tarım ihracatçılarımızı “Alım Heyeti Organizasyonu”nda buluşturdu.

Fuardan 1 milyar dolarlık katma değer bekleniyor.

Öte yandan Türkiye’nin tek, Avrasya’nın ise en büyük ayakkabı yan sanayi fuarı AYSAF 30 Haziran - 3 Temmuz 2021 tarihleri arasında yerli yabancı ayakkabı üreticilerine ev sahipliği yapacak.

Türkiye’de ayakkabı sektörü 12 bine yakın işletmeyle yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlıyor. 300’ün üzerinde firmanın ürünlerini sergileyeceği fuara başta ABD olmak üzere 38 ülkeden katılım sağlanacak.

Yeni normale yönelik fikirlerin tartışılıyor olması da güzel. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği TGSD’nin sanal platformda düzenlediği TGSD Talks etkinliğinde bu kez pandemi gölgesinde ‘e-ticaret pazar yerleri ve markalaşma’ konuları 29 haziran 2021 Salı günü yerel ve global ölçekte mercek altına alınacak.

Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, Hepsiburada Fashion & Lifestyle Grup Direktörü Aslı Özer, Trendyol Kıdemli Kategori Müdürü Burcu İnan ve Mavi Global E-Ticaret Direktörü Barış Akyürek ve TGSD Müşterek Başkanı Sanem Dikmen’in tecrübe ve fikirleri, iş dünyasında yeni normale geçişin adımları olması açısından önemli.

#Warren Buffett
#Mektup
#Yatırım
3 yıl önce
Warren Buffett’in mektupları
Kara dinlilerle milletin savaşı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir