|
Yeni dönem için birkaç uyarı ve GİF Covid19 raporu

Malumunuz ekonomide yeni bir dönemden bahsediyoruz. Lütfü Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanı ve Naci Ağbal’ın da Merkez Bankası Başkanı olması ile beraber ekonomide bazı adımlar atılıyor. Elbette bu adımların bir kısmı ile ilgili olarak piyasalardan olumlu sinyaller gelmesi normal. Ama ben bazı konularda çok aceleci olunmaması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

PANDEMİ BİTTİ Mİ?

Covid19 pandemisinin dünya ve ekonomiler üzerindeki etkisi her geçen gün artıyor. Pek çok ülke yeniden kapanıyor veya kısmi kısıtlamalar başta olmak üzere ekonomileri zorlayacak adımlar atmak zorunda kalıyor. Pandeminin ilk dalgasında uygulanan para ve maliye politikalarının yükü hala hükümetlerin üzerindeyken bu yüke ilave yeni yükler geliyor. İşte tam da böyle bir dönemde Türkiye’nin para politikasını aşırı sıkılaştırması ve maliye politikaları tarafında yavaş adımlar atmasının sonuçlarını çok iyi hesaplamak gerekiyor.

EKONOMİ GÜVENLİĞİ GÖZARDI MI EDİLİYOR?

Hatırlayacağınız üzere 2018 Ağustos’undaki spekülatif kur atağıyla beraber Berat Albayrak yönetiminin öncelediği konulardan birisi de ekonomi güvenliğiydi. Bu alanda, stratejik reformlar denilebilecek pek çok adım atıldı. Bana göre tüm dünyada ekonomi güvenliğinin ulusal güvenlik olarak algılandığı bir dönemde atılan bu adımlar hayati öneme sahip. Yeni dönemde piyasaların baskıladığı şekilde ortaya çıkması muhtemel hızla normalleşme isteği, ekonomi güvenliğinin gözardı edilmesi gibi bir algıya neden olabilir ki bu durum hali hazırdaki kırılganlıkların daha fazla Türkiye ekonomisinin aleyhine kullanılacağı bir ortam doğurabilir. Tüm bunlar sebebi ile sürecin daha sakin yönetilmesi gerektiğini değerlendiriyorum.

GİF’İN COVİD 19 RAPORU

Hafta içinde Global İlişkiler Forumu “Covid19’un Küresel Eğilimlere Etkisi: Küreselleşme, İstihdam ve Çevre Politikaları” başlıklı raporun lansman toplantısını yaptı. Online gerçekleştirilen lansmanda Covid19’un küreselleşmeye etkilerinin yanısıra özellikle “Avrupa Yeşil Mutabakatı” gibi önümüzdeki dönemde çok sık tartışacağımız bir konu hakkında etraflıca fikir paylaşımı yapıldı. Ayrıca Türkiye’nin yeşil dönüşümü konusuna ilişkin çok kıymetli tespitler vardı. Söz konusu rapora Global İlişkiler Forumu’nun web sitesinden ulaşmak mümkün.

#Covid19
3 yıl önce
Yeni dönem için birkaç uyarı ve GİF Covid19 raporu
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak