|
Yeni nesil savaşlar, ekonomi ve Türkiye’nin konumu

Bir süreden bu yana dünyanın ekonomik ağırlık merkezinin hızlı bir şekilde Batı’dan Doğu’ya doğru hareket ettiğini örneklerle ifade ediyorum. Dahası söz konusu ağırlık merkezi bundan bin yıl önce Doğu’dayken Batı’ya kaymıştı. Şimdi ise tersi 75 yıldan daha kısa bir sürede gerçekleşiyor ve bu tam anlamıyla “sistemik kırılma” demek.

TÜRKİYE’NİN ETRAFINDA OLAN BİTEN

Yukarıda bahsettiğim sistemik kırılmanın sıklet merkezi Anadolu Yarımadası oldu. Bunun için başta coğrafi konum olmak üzere pek çok neden var. Ancak konu bununla sınırlı değil. Zira Doğu ile Batı arasındaki mücadele alanı da ister istemez Anadolu’nun etrafında oluşmaya başladı. Bu durum Türkiye’ye yönelik dış politika eleştirilerinde göz önünde bulundurulması gereken bir konu.

Devam edelim. Gözünüzün önüne bir Türkiye haritası getirin. Doğu Akdeniz, Kıbrıs Adası, Lübnan, Suriye, Irak, İran, Ermenistan, Gürcistan, Ukrayna, Kafkaslar, Balkanlar, Afganistan ve Afrika’da olan bitene bir bakın. Tüm bu yerlerde yaşanan kaosun Türkiye’yi etkilememesi mümkün mü? Ya da Türkiye’nin bu olan bitene sessiz kalıp kabuğuna çekilmesi?

EKONOMİK SAVAŞ

Giderek dijitalleşen bir dünyada yaşıyoruz. Ekonomiler giderek daha fazla birbirine entegre oluyor. Uluslararası şirketler daha da büyürken küçük ve orta ölçekli işletmelerin ayakta kalmakta zorlandığını görüyoruz. Enerji, sanayi ve hizmetler sektöründeki değişim baş döndürücü bir hızla devam ediyor. Elbette tüm bu gelişmelerin oldukça iyi tarafları var. Belki bir övgü yazısı yazmaya kalksak sayfalar sürer. Öte yandan tüm bunlar oldukça ciddi riskler de barındırıyor. Eskiden bir ülkenin doğal kaynaklarını elde etmek için o ülkeyi işgal etmek gerekirken bugün söz konusu kaynağı bir şirket vasıtası ile kontrol etmek yeterli oluyor. Bu hem daha az maliyetli hem de daha az tepki çeken bir yöntem. Beni yabancı sermaye düşmanı ilan etmeyin ancak düzenleyici ve denetleyici mekanizmalarınız iyi çalışmazsa söz konusu yabancı sermayenin başınıza açacağı işleri tahmin bile edemezsiniz. Ne diyordu ABD Başkanı Trump: “Ekonomi güvenliği, ulusal güvenliktir.”

ORTA KORİDOR ÇALIŞIYOR!

Biz Türkiye’nin etrafında olan bitenlerle ilgilenirken gözden kaçmaması gereken önemli gelişmeler de oluyor. Mesela geçen hafta dünyanın en büyük konteyner operatörlerinden Maersk, Türkiye seferlerine ağırlık verme kararı aldığını ve Mersin’den yeni bir sefere başlayacağını duyurdu. Mersin Limanı konum itibariyle stratejik öneme sahip. Hatta Beyrut Limanı’nın başına gelenlerden sonra daha da önemli hale geldi. Dahası Türkiye’nin Mersin Limanı’nın kara yolu bağlantılarını güçlendirmesi Mersin Limanı’nı daha farklı bir noktaya taşıyor. Bu aynı zamanda Çin’in “Kuşak ve Yol İnisiyatifi” adını verdiği projenin “Orta Koridor” kısmı için de önemli bir durum.

Bu gelişmelere ilave olarak Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi olma vizyonunu, küresel tedarik zincirlerinde güçlenen konumunu ve bölgeden barışın tesisi için aldığı pozisyonu da göz önüne alırsanız ortaya çıkan gücü tahayyül etmek daha kolay olabilir. Bu açından bakınca Türkiye karşıtı blokun ve “Bizim derdimiz Erdoğan’la” diyenlerin niyetini okumak daha kolay oluyor.

#Savaş
#Türkiye
#Ekonomi
4 yıl önce
Yeni nesil savaşlar, ekonomi ve Türkiye’nin konumu
Karantina’nın E- Hali
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!