|

Hani hayatta bazı durumlar için çok ender olsa da şöyle tanımlanır: “Anlatılamaz… Yaşanır!..”

Bize ulaşmış olan, kendisinin ‘mevsimlik dergi’ olduğu iddia edilen Z adlı mevkutenin bize yaşattığı duygu buydu işte…

Yazıya başlık koymayı unuttuğumuzu ya da başlığın bir kısmının ‘düştüğü’ düşünülmesin… Tam 504 sayfa, yüksek kalitede kâğıda, büyük bir titizlikle basılmış olan Z adlı eseri (eserleri) karıştıracak olursanız, son derece nitelikli ve kültür yaşamımızda ağırlığı ve derinliği tartışılmayacak bir üretim olduğunu hemen tespit edeceksiniz… O vakit tek bir harf, böyle bir içeriğe karşılık geldiğinde başlık olarak da yeterince ağırdır… “Z”, yeter de artar bile…

Z’nin ilk harfi olduğu Zeytinburnu Belediyesi’ni yürekten kutluyorum… Kurumsal yayıncılık alanındaki başarılı işlerine bir de bu dergi dizisi ile zenginlik katmışlar… Biz biraz geç keşfetmişiz… Kültür, sanat ve şehir üzerine hazırlanan derginin ilk sayısı, 2017 yazında ‘Bitki Ressamlığı’ üzerine yayınlanmış… Onu, ‘Su ve Şifa’ ile ‘At’ konularını tüm millî ve evrensel boyutuyla işleyen sayılar izlemiş…

Elimize geçen son sayısı ise ‘Müzik’ üzerine… Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy Sunuş yazısında bunun sebebini şöyle anlatıyor: “Bu kez ilham kaynağımız Yenikapı Mevlevihanesi. Zeytinburnu’nun hafızasında müstesna bir yer tutan bu irfan yuvası, müzik tarihimiz açısından da büyük öneme sahip. Müziğin ruhların gıdası kılan insanlar, muhabbetin temsilcileri olmuşlar. Onların hatırasına temamız müzik.”

Hayran olmamak elde değil… Kültürümüz, tarihimiz boyunca müzikle temas ettiğimiz her nokta yakalanmaya, sayfalara taşınmaya çalışılmış… Opera da var, Müslüm Gürses yazısı da… Türk Tangoları da var yerel müzik geleneklerimiz de… Rap, eşkıya türküleri, bestekâr padişahlar, Kore pop müziği, rock, Rum ve Ermeni müzisyenler, Karagöz Musikisi, caz, Antik Mısır, Davut Peygamber ve Müzik, Şaman ve Müzik, Hititler’de Müzik… Say say bitmeyen konularıyla, tabiri amiyane ile “tuğla gibi” bir müzik külliyatı, ciddî bir eser Z dergisi…

İçindeki kare kodlarla, multimedya uygulamasına da gidilmiş… Böylece, pek çok eser gibi dergideki Introtema köşesine konu edilen İncesaz topluluğuyla ilgili bir kaydı izlemek de mümkün oluyor mesela…

Müzik konusundaki bu kapsamlı içeriği görünce diğer sayıları kaçırdığınıza üzülebilirsiniz. Üzülmeyin, kaçırmadınız. Çünkü Zeytinburnu Belediyesi, bir hizmet yaptığı bilinciyle ilk üç sayının pdf’lerini internete yüklemiş, dileyen ücretsiz olarak indirebiliyor… Yakında Müzik sayısını da koyacaklardır. Ancak o muhteşem tasarımları, baskısı ve cildiyle eserleri ellerinizin arasında almanın keyfini dijital ortamda yaşamak ve yaşatmak pek olası değil, takdir edeceğiniz gibi…

Eseri görünce şaşkınlıkla hayranlık arasında bir duyguya kapılsak da, böyle bir vizyonun arkasındaki ismin, Başkan Arısoy olduğunu görünce olayı anladık doğrusu… Ömer Bey ile Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın 2017 yılında düzenlediği III. Millî Kültür Şûrası’nın hazırlık çalışmaları sırasında tanışmıştık. Şûra’nın ikincisinin üzerinden neredeyse 28 yıl geçmişti ve dönemin Turizm ve Kültür Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve yine o dönem Bakanlık’ta müsteşar yardımcısı olan Ömer Arısoy gibi öngörü, azim ve vizyon sahibi kişilerce üçüncüsünü yapmak mümkün olabilmişti… Biz de hasbelkader Şûra’nın bir köşesinden tutmuştuk…

Ömer Arısoy, Türkiye’nin temel meselelerinin sebeplerinden birini, kültür alanında ortaya konacak köklü, ciddiyetle çalışılmış bir millî kültür politikası ve ona bağlı stratejilerde bir millî mutabakat sağlanamamış olmasında aranması gerektiğini çok iyi bilen kültür politikacılarındandır… O nedenle Zeytinburnu’nda devraldığı kültürel faaliyetlerin bayrağını tüm ülke için yukarılara çıkarmak için büyük çaba harcıyor…

İnsana kıvanç gibi iyi duygular veren bu tür güzelliklere ne kadar çok ihtiyacımız var…

#Zeytinburnu Belediyesi
#Müzik
#Ömer Arısoy
#Nabi Avcı
4 yıl önce
Z
Kıbrıs’ı İngiltere’ye Sultan Abdülhamid mi verdi?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?