|
Bağ-Kur'da arşiv skandalı
Yasa gereği zorunlu olarak Bağ-Kur'a üye olması gereken esnafın, kurumla ilgili şikayetleri bitmek bilmiyor. Prim, sağlık, emeklilik sorunlarından sonra şimdi de arşiv skandalı ortaya çıktı. Şişli'deki Bağ-Kur İl Müdürlüğü arşivindeki bazı sigortalılara ait dosyaların kaybolduğu, 18 ay taksitlendirme kampanyası döneminde de arşive girerek belgelerle oynayan bir çetenin varolduğu öğrenildi.

Söz konusu skandal, eski Bağ-Kur'lu bir SSK sigortalısının emeklilik işlemleri için Bağ-Kur İl Müdürlüğü'ne müracaat etmesiyle su yüzüne çıktı. İsminin açıklanmasını istemeyen sigortalı, Bağ-Kur'da yaşanan çarpıcı olayları Esnafın Nabzı'na anlattı.

Dosya nere gider?

Sosyal güvenlik sistemine teğmenlik yaptığı TSK bünyesinde Emekli Sandığı'na kayıt olarak dahil olan sigortalı, esnaflık yaptığı dönemde kaydolduğu Bağ-Kur'a 1997 yılında kapanış vermiş. Esnaf, daha sonra isteğe bağlı olarak SSK'ya geçiş yapmış. 6 ay önce de emeklilik için müracaatta bulunmuş. Sigorta birleştirme işlemleri nedeniyle SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'a yazılı talepte bulunarak şahsın sigorta kayıtlarının bildirilmesini istemiş. Emekli Sandığı gerekli yazıyı hemen göndermiş, fakat Bağ-Kur'dan hiç cevap alınamamış. Bağkurzede esnaf, 6 ay hiçbir sonuç alamayınca, SSK yetkililerinin de uyarısıyla kendi işlerini kendi koşturmaya başlamış. SSK yetkilileri, Bağ-Kur'daki 18 yıllık kaydının SSK'ya gönderilmediğini, eğer kendisi gidip getirirse emekliliğinin kısa sürede olacağını söylemişler. Bunun üzerine Şişli Bağ-Kur İl Müdürlüğü'ne müracaat eden esnaf, ilk önce 'dosyanız kayıp' cevabıyla karşılaşmış.

Devlet arşivine çete giriyor!

Olayın geri kalanını da inatçı bir yapısı olduğunu belirten sigortalının kendi ağzından aktaralım:

"Burası kamu kuruluşu, dosya nasıl kaybolur diyerek olayın üzerine gittim. Sıradan bir vatandaş olarak, kuyruklarda bekleyerek, 10 gün dosya peşinde koştum. Zaman oldu memurlardan fırça yedim, ama işim görülsün diye hep sabrettim. En sonunda İl Müdürü Vekili Sefer Ağrıdağı'na gittim.

10 gün boyunca yüzümüze bakmayan, bizi tersleyen memurlar devreye müdür girince, benimle ilgilenmeye başladılar. Sefer Bey, arşiv müdürünü makamına çağırdı ve dosyanın akıbetini sordu. Kayboldu cevabını alınca, bana dönerek, 'Borçlulara tanınan 18 ay taksitlendirme sırasında arşive çete girmiş, belge çalıyorlarmış. O yüzden dosyanız kaybolmuş' dedi. Arşiv müdürüne de 'Ben sana vatandaşa dosya kayboldu demeyeceksiniz demedim mi? Arşive kimse girmeyecek demedim mi?' şeklinde sözlerle fırça attı. Müdürün odasındaki bilgisayarda benim kaydımı buldular. Hiç borcum olmadığı halde 16 milyon da borç çıkarttılar. Ödedim. Bana yeni bir dosya açtılar. 20 güne kadar da cevap vereceklerini söylediler."

SSK'ya övgü

Bağ-Kur'da tam anlamıyla bir şok yaşadığını belirten esnaf, SSK'ya ise övgüler yağdırıyor. 10 gün boyunca Bağ-Kur'da sabahtan akşama kadar kuyruklarda dosya peşinde koşan esnaf, SSK'nın gerek çalışanları, gerekse tam otomasyona geçmiş olmasının verdiği teknik imkanla sigortalılara güler yüzlü bir hizmet ve işlerin tıkır tıkır yürüdüğünü söylüyor.
#Bağ-Kur
#Arşiv
#SSK
23 yıl önce
Bağ-Kur'da arşiv skandalı
Terör siparişi verdiler, geldi
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir