|
Ekonomik kriz, kuyumcuları da tuş etti
Sektörleri birer birer deviren ekonomik kriz, esnafın en zengin kesimi olarak bilinen kuyumcuları da tabiri yerindeyse tuş etti. İstanbul Kuyumcu Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı ve TOBB Kuyumculuk Sektörü Başkanı Mustafa Yılmaz Öztepe, şubat ayındaki devalüasyon sonrasında bir çok kuyumcunun çocuğunun okul masrafını bile karşılayamacak duruma geldiğini söylüyor.

Esnafın durumunun hiç iyi olmadığını vurgulayan Öztepe'nin verdiği bilgilere göre zaten durgun olan iç piyasa, şubattan bu yana en durgun dönemini yaşıyor. Kuyumculuk sektörünün tek avantajının ihracat olduğunu belirten Öztepe, sektördeki giriftliğe dikkat çekerek, "Bizim sektörde en küçük bir atölye, en büyük ihracatçı firmaya iş yapar. Tesellimiz ihracat" diyor.

Kuyumcuların altın alacak gücü kalmadı

Esnafın durumunu 'acıklı' diye nitelendiren Öztepe, yakınlarından örnekler veriyor: "Bizimle iş yapan bir esnafımız, çocuğunun okul parasının olmadığını, kendisine yardımcı olmamızı istedi. Ankara'da çok iyi tanıdığım yüksek düzeyde bir memur arkadaşım, annesinden hediye olarak aldığı, çok eski, tarihi, el yapımı bir bileziği satmaya bana getirdi. Piyasada hep satıcı var, alıcı yok. Birçok kuyumcu altın bozamayacak durumda."

Öztepe, insanlar, bu kuyumcudur, durumu iyidir, diyerek herkesi bir kefeye koymasından da dert yanarak, "İstanbul'da sayıları 4-5 bine varan küçük üreticiler var. Bunlar çok büyük sermayesi olmayan üreticiler ve şu an da hiçbir şey kazandıklarını zannetmiyorum. Temennimiz ekonominin düzelmesi ve insanların alım gücünün yeniden yükselmesi" diyor.

Umutlar boşa çıktı

Şu günlerde en çok çeyrek altın satıldığını belirten Öztepe, sözlerini şöyle sürdürüyor: "İnsanlar kalkıp ta bir bilezik alamaz. En ucuzu ne ise onu alabiliyor. Bizde bir gelenek var: düğünlerde, sünnetlerde, özel günlerde akrabalarına, eşine, dostuna altın takarlar. Bunu takamayınca yerine bir küçük çeyrek altın alabiliyor veya onun yerine 10 milyon lira para verebiliyor."

Devalüasyon kazığı

Başkan Öztepe'nin anlattığı çok ilginç bir nokta daha var. Kuyumcuların elindeki altının gramı şubat ayında 5,5 milyondu. Şimdi aşağı yukarı 14 milyon. Satışlarda fatura kesildiği zaman 9 milyon lira gramda kâr gözüküyor. Böyle bir kâr yok. Artış enflasyondan, devalüasyondan kaynaklanıyor. Kâr etmediği halde, kâr etmiş gibi devlete vergi vermek durumunda kalan esnafın, elindeki birim bu şekilde bitiyor ve esnaf tükeniyor.

Kuyumculuğun durumu

Kuyumculuk sektöründe 250 bin kişi çalışıyor. İstanbul'da Kuyumcu Esnaf ve Sanatkarları Odası'na yaklaşık 7 bin kişi kayıtlı. 2000 yılı itibariyle 50'nin üzerinde ülkeye 202 ton altın ihracatı yapıldı. İmalatın ve ihracatın yüzde 90'ı İstanbul'da gerçekleşiyor. Esnaf Odası, sektörde eğitime büyük önem veriyor. Sektörle ilgili okullarda 40 öğrenciye burs veren Oda'nın, ingilizce ve normal eğitim verilen iki takı okulunun yanı sıra, Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde, Moda'da, Marmara Üniversitesi'nde 2 yıllık takı bölümleri mevcut. Bunların laboratuvar araç ve gereçleri Oda tarafından temin ediliyor. Usta ve öğretici ücretlerini de Oda ödüyor. Ayrıca bu yıl YÖK'ten 4 yıllık eğitim için izin çıkarıldı. Gelecek yıl kuyumculuk sektörünün bir fakültesi olacak.
#Ekonomik kriz
#Devalüasyon
#İstanbul Kuyumcu Esnaf ve Sanatkarları Odası
#Mustafa Yılmaz Öztepe
#TOBB Kuyumculuk Sektörü
23 yıl önce
Ekonomik kriz, kuyumcuları da tuş etti
Şarkı ve türkülerde küfür sözler
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…