|
Esnaf neden iş bırakıyor?
Trabzon Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nin yaptığı bir araştırma, esnafın sadece ekonomik kriz yüzünden işini bırakmadığını ortaya koyuyor. Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Memurluğu'na başvurarak kayıtlarını sildirenlerin sayısının 2001 yılının ilk 6 ayında 615'e yükseldiği bildirilirken, işyerlerini kapatan esnaf ve sanatkarların, işyerlerini kapatma gerekçeleri ve bu kişilerin daha sonra yapmayı düşündükleri çalışmaları tespit etmek amacıyla bir çalışma başlatıldı. Sicil Memurluğu'na kaydını sildirmek üzere başvuranların yüzde 18'ini iflas edenler oluştururken, ölüm, emeklilik, şehir dışına göç, işyerini başkasına devretmek, yeşil kart alabilmek, Bağ-Kur borcunu ödeyebilmek ve SSK'ya geçmek de diğer kayıt sildirme nedenleri arasında yer alıyor. İflas eden esnaf ve sanatkarlar daha çok bakkal, kasap, oto tamircisi, kahveci, nakliyeci, berber, fırıncı, terzi, elektrikçi ve balıkçılardan oluşuyor. Kaydını sildirenlerin yüzde 35`inin daha sonra ne yapacağı konusunda kararsız olduğu belirtiliyor.

TUAF'a yeni başkanı

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Genel Başkanlığına Hasan Özcan seçildi. Federasyondan yapılan açıklamaya göre, 19 Ağustos 2001 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul`nda Yönetim Kurulu asil üyeliğine seçilenler Federasyon Başkanlığına Hasan Özcan'ı seçti. Başkan vekilliklerine de Celal Kılıç, Tahsin Güzel ve Fatih Özcan seçildi.

Perakendeci sayısında azalma

Türkiye'de perakende sektörünün büyüklüğünün 70 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Araştırmalara göre 1996 yılında 176 bin olan perakendeci sayısı 1999 yılında 164 bine geriledi. 1996'da 164 bin olan bakkal sayısı 1999'da 149 bine düşerken, hipermarket ve zincir market sayısı bin 316'dan 2 bin 421'e, marketlerin sayısı da 10 bin 755'ten 13 bin 247'ye yükseldi.

1998 yılı itibariyle hiper ve zincir marketler toplam perakende ticaretin yüzde 28'ini, marketler yüzde 16'sını, bakkallar ise yüzde 56'sını temsil ederken, 2000 yılındaki tahmini ciro dağılımına bakıldığında toplam ticaretin yüzde 50'sinin bakkalar, yüzde 36'sının süpermarketler ve yüzde 14'ünün de marketlerin elinde olduğu gözleniyor.

Araştırmalar perakendecilerin üçte birinin de büyük şehirlerde olduğunu ortaya koyuyor. Yaklaşık olarak Marmara bölgesinde 67 bin, Ege bölgesinde 39 bin, İç Anadolu bölgesinde 37 bin, Akdeniz bölgesinde 36 bin, Karadeniz bölgesinde 18 bin, Doğu ve Güneydoğu anadolu bölgelerinde de 16 bin perakendeci faaliyet gösteriyor.
#Trabzon Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'
#Perakende
#TUAF
#Hasan Özcan
23 years ago
Esnaf neden iş bırakıyor?
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?