|
Patatese endeksli hayat
İstikbal Şirketler Topluluğu'nun, Penajans D'Arcy organizatörlüğünde gerçekleştirdiği tanıtım gezisi vesilesiyle, geçtiğimiz haftasonu, Peri Bacaları diyarı Nevşehir ve Kapadokya'yı görme fırsatı bulduk. İstikbal'in Kayseri'deki devasa tesislerinden sonraki durağımız Nevşehir'di. Peri bacaları ve mantar kaya denilen doğa güzellikleriyle dolu Göreme vadisini, yine büyükçe bir mantar kaya olan Uç Hisar Kalesi'nden seyrettik. Derinkuyu ilçesinde ise Hitit'lerden kalma bir yeraltı şehrini gezdik. Gezilerden artakalan zamanda, bölge esnafıyla da sohbet etme fırsatı bulduk. Gördük ki, sanıldığı gibi turizmin esnafa pek de faydası yok. Nevşehir deyince, Peribacaları dışında akla gelen ikinci şey, patates. Geçtiğimiz yıllarda, fazla üretim nedeniyle satılamayıp gündemi iyice meşgul eden, hatta 'aganigi patates' kampanyası ile reklam filmleri çekilmek istenen patates...

Turizmin pek faydası yok

Bölge halkının neredeyse tek geçim kaynağı. Çiftçinin, esnafın, tüccarların tek ümidi. Patates satılırsa, herkesin yüzü gülüyor, satılmazsa herkes ağlıyor. İşin özü bu. Ancak görülen o ki, bu yıl da patates elde kalmış. Derince'de görüşlerini aldığımız esnaf da bundan şikayet ediyor. Fakat bu kez sebep patates bolluğu değil, ekonomik krizin ve komşu ülkelerle ticari ilişkilerin yansıması. Tüm Türkiye'de kriz nedeniyle tüketim daralınca, çiftçinin ürünü de elinde kalmış. Ayrıca, Türkiye'nin Irak ve Suriye ile olan sınır ticaretindeki aksamalar da özellikle bu ülkelere yapılan patates ihracatının önünü kesmiş.

Taş ambarlarda saklanıyor

Neyseki bölge yeraltı şehirleriyle dolu. Birçok evin yanında mutlaka bir mahsen gibi oyulmuş mantar kaya var. Patates üreticileri de depo olarak, yer altına oydukları yada daha önceden var olan yeraltı mahzenlerini depo olarak kullanıyor. Yazın çok serin, kışın ise sıcak bir ortam. Bu sayede patates uzun süre bozulmadan saklanabiliyor.

Ürün var, para etmiyor

"Esnafın geçimi çiftçiye bağlı. Ürün satılırsa herkesin işleri iyi, satılmazsa kötü. Patates var ama para etmiyor."


H. Faruk Yücel (bakkal) Her şey hükümete bağlı

"Herkes gibi çiftçi de krizden nasibini aldı. Halkın güvenebileceği bir hükümet lazım. Her şey hükümete bağlı."

Zeki Çiftçi (Çiftçi)
#İstikbal Şirketler Topluluğu
#Patates
#Çiftçi
23 yıl önce
Patatese endeksli hayat
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti