|
Son umut esnaf evliliği
Ekonomik krizden çıkış için sanayicilere kurtuluş reçetesi olarak sunulan şirket evliliği modeli şimdi de esnafın umudu oldu. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleriyle yıkılan, henüz depremin etkisinden çıkamadan bir de ekonomik kriz depremiyle sarsılan İzmit ve Sakarya esnafı tarafından ortaya atılan evlilik modeli, giderek kendine daha fazla taraftar bulmaya başladı. Daha önce İzmit'te birden fazla esnafın biraraya gelerek kurdukları ortak işyeri, vergi, kira, elektrik, su ve işçi ücreti gibi maliyetleri en aza indiren bir modelin ilk örneğini sergilemişti.

Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB) tarafından geçtiğimiz günlerde 3 bin 200 esnaf üzerinde yapılan anket de, krizden bunalan esnafın ayakta kalabilmek için güçlerini birleştirme eğiliminde olduğunu ortaya çıkardı.

Ekonomik kriz sonrası esnafın sorunlarını tespit için Sakarya Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ankete katılan esnaftan 2 bin 602'si soruları tam olarak yanıtladı.

Anketin ortaya koyduğu sonuçlardan en önemlisi, esnafın birlikte hareket etme isteğinin artması. Anket sorularına verdiği cevaplarla ticaretin bu şekilde devam etmesinin zor olduğuna işaret eden esnaf, krizden çıkış için işgücü ve ekonomik gücünü birleştirmek istediğini kaydediyor. SESOB Başkanı Hasan Alişan ise esnafın bu konudaki talebini öncelik vereceklerini belirtiyor.


11 ay hiçbir faaliyeti olmayan oda

Çorum Esnaf Odaları Denetleme Kurulu, Oto Tamirciler Odası'nın 11 aydır hiçbir faaliyette bulunmadığını belirledi. Rapor üzerine, oda yöneticileri hakkında 6 ay yönetimden uzaklaştırma cezası verdi. Kararı uygulayan Esnaf Odaları Yönetim Kurulu, odanın yönetim kurulu ile denetleme kurulu üyelerini görevden alarak, 6 aylık süre için, yedek yöneticileri yönetim ve denetleme kurulu üyesi olarak göreve çağırdı.


Her sektörde oda kurmak israftır

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, en son İstanbul Nakil Vasıtaları İş Takipçileri Esnaf Odası'nın kurulduğunu belirterek, her sektörde oda kurulmasının israf ve istismara yol açtığını bildirdi. Yıldırım, yaptığı açıklamada, esnaflıkla ilgili hemen her dalda esnaf odası kurulmasına, Sanayi Bakanlığı tarafından izin verilerek verimliliğin düşmesine neden olunduğunu savundu. Ticaret odalarına kayıtlı tüccar niteliğindeki kişilerin esnaf odalarına kayıt olmalarının ve esnaf odalarına kayıtlı esnaf niteliğindeki kişilerin de ticaret odalarına kayıt edilmelerinin yasak olduğuna işaret eden Yıldırım, son dönemde kurulan oda sayısının İstanbul'da 200 civarında olduğunu belirtti.
#Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği
#İstanbul Ticaret Odası
#Mehmet Yıldırım
#Esnaf
#Ekonomik kriz
23 yıl önce
Son umut esnaf evliliği
Adalet ve sömürgeci Batı’nın bilinçdışı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?