|
Atılım Dönemi

Hafta boyunca yayınladığımız özel haberlere, analizlere ve güçlü yazar kadromuzun metinlerine bakıldığında ortaya koyduğumuz performansın hiç de gözardı edilecek bir performans olmadığını sizin de takdir edeceğinizden kuşku duymuyorum.

Sekiz ay önce faaliyete geçirdiğimiz Özel Haber servisimiz, Yeni Şafak''ın, güçlü yazar kadrosunun yanısıra habercilikte de basınımızda kendine özgü bir yer edinmesine imkan tanıdı. IMF krizi, Uluğbay''ın intihar teşebbüsü ve SSK''nın hali pür melali konusunda yaptığımız seriyal haberler okuyucularımızın bu konularda doyurucu bir şekilde bilgilenmelerine ve aydınlanmalarına katkıda bulundu. Gerek ilgili kurum ve kuruluşlardan, gerekse okuyucularımızdan gelen tepkiler, yaptığımız haberlerin ses getirdiğini ortaya koyacak nitelikteydi. Özel Haber servisimizde kavurucu yaz sıcaklarına rağmen heyecanla ve tam bir ekip ruhuyla çalışarak ses getiren haberlere imza atan Murat Kelkitlioğlu, Abdullah Muradoğlu, Serap Cevheroğlu ve Ferhat Ünlü''yü burada kutlamak isterim.

Bu arada Mustafa Karaalioğlu''nun yönetiminde Ankara Büromuz''un yaptığı özel haberleri de burada takdirle anmadan geçemeyeceğim. Özellikle Ankara Büromuz''un Haber Müdürlüğü''nü yapan Taceddin Ural''la, hazırladığı özel haberlerle İstanbul''daki Özel Haber Servisimiz''le başarılı bir iletişim kurmayı başaran Hüseyin Özay, Mutlu Çölgeçen ve Kezban Ekşi gibi arkadaşlarımızın gösterdikleri başarılı performansı burada vurgulamadan geçemeyeceğim.

Bu arada Genel Yayın Koordinatörümüz Mehmet Ocaktan, Din-Devlet, Din-Laiklik ilişkilerinin masaya yatırıldığı ve tüm yönleriyle tartışıldığı "II. Abant Toplantısı"nı gazetemiz adına yerinde izledi ve yapılan tartışmaları sıcağı sıcağına okuyucularımıza aktardı. Yazı İşleri Editörümüz İdris Özyol, Dr. Oktar Babuna ile yaptığı röportajla "Babuna Olayı"nı tüm yönleriyle ortaya koydu. Dış Haberler Editörümüz İbrahim Karagül''ün Özbekistan''ı yakından tanıyan Ahmet Demir''le yaptığı konuşma, Özbekistan krizi ve Özbekistan''da olan bitenleri basınımızda ilk kez gözler önüne serdi. Arkadaşımız Sefer Turan''ın Keşmir İzlenimleri Keşmir''de kanayan yaraya bilfiil parmak bastı.

Geleceğe Hazırlanmak...

Bir gazetenin, kurumlaşabildiği ölçüde etkinliği, saygınlığı ve güvenirliği artar. Bir gazetenin rasyonel bir şekilde kurumlaşabilmesi için yapısal sorunlarını hal yoluna koymanın yanısıra, kollektif bir çabayla ve ekip ruhuyla heyecanlı, coşkulu bir çalışma ortaya koyması kaçınılmazdır.

Burada altı çizilmesi gereken bir başka nokta da şu: Bir gazetenin kurumlaşabilmesi için yapılması gereken en önemli çalışmalardan biri de, yeni yazarlar, muhabirler ve yöneticiler yetiştirmek olmalıdır. Gazete yeni, genç arkadaşların önünü açabildiği, bu arkadaşlara kendi kişiselliklerini ve yaratıcılıklarını gösterebilme imkanı tanıyabildiği, kısacası gelecek vadeden genç ve yetenekli arkadaşlara gereken ilgiyi gösterebildiği oranda geleceğe dönük önemli atılımlara imza atabilme, gazeteciliğe yeni bir ses ve soluk getirebilme olanağına kavuşabilmiş demektir.

Biz Yeni Şafak olarak kısa vadede gazeteyi kurumlaştırmak ve profesyonelleştirmek için çaba gösterirken, orta ve uzun vadede "yeni, bize özgü bir gazetecilik dilini nasıl icad ve inşa edebiliriz" sorusu ve sorunu üzerinde kafa yoruyoruz. Bu sorunu, bütün bir kültür endüstrisini, kültürel ifade biçimlerini ve aygıtlarını içerecek şekilde geniş bir spektruma yayarak cevaplamaya ve anlamlandırmaya çalıştığımız zaman işimizin daha bir zorlaşacağını ama aradığımız sorunun cevabını böylesine geniş bir bağlama oturtarak araştırdığımız zaman bulacağımız cevabın daha "kolay", kapsamlı ve anlamlı olacağını biliyoruz.

Bu sorunun, özelde gazeteciliğin, genelde ise bütün bir kültür endüstrisinin köklü transformasyonlara gebe olduğu dijital iletişim çağında daha bir aciliyet ve önem kazandığını söylemek bile gerekmiyor.

Bugüne kadar bu bağlamda yaptığımız çalışmalar, bu konuda bir hayli bir mesafe aldığımızı gösteriyor ve geleceğe daha bir ümitle bakmamıza imkan tanıyor.

Yeni Şafak olarak genç ve yetenekli arkadaşlara olabildiği ölçüde kendilerini yetiştirmeleri ve geliştirebilmeleri için uygun bir ortam hazırlamış durumdayız. Burada şimdilik yalnızca iki örnek vermekle yetineceğim.

Televizyon sayfamızı hazırlayan Özlem Albayrak, gerek hazırladığı düzeyli televizyon sayfasıyla, gerekse yazdığı yazılarla bir yandan okuyucularımızı televizyonlarımızın dünyası hakkında bilgilendirirken, öte yandan Türkiye''deki televizyonculuk anlayışı, televizyonlarımızın dili; eksiklikleri konusunda dikkate değer gözlemlerde ve önerilerde bulunuyor. Özlem Albayrak''ı, heyecanlı ve başarılı bir geleceğin beklediğini belirtmek isterim.

Yine Kültür sayfasını Gülcan Tezcan''dan devralan ve iyi bir öykücü olan Muharrem Kamil Doruk, kültür dünyamızı, bizim duyarlığımızı, bir bütün olarak gazeteye ve oradan da tüm Türkiye''ye yansıtma konusunda yoğun bir çaba gösteriyor. Önümüzdeki haftalarda Yeni Şafak''ı okumadan Türkiye''nin kültür dünyasında ne tür "fırtınalar" estiğini "öğrenmek"ten mahrum kalınacağını hatırlatırım.

Burada bayrağı Muharrem Kamil Doruk''a devreden Gülcan Tezcan''a her şeye rağmen gösterdiği çabadan ötürü teşekkür ediyor; yeni "mekanı" Özel Haber servisimizde kendisinden dikkate değer haberler beklediğimizi vurgulamak istiyorum.

Görüldüğü gibi Yeni Şafak atılımdan atılıma koşuyor. Kavurucu sıcaklara ve ölü sezona rağmen daha iyi bir gazete sunmak amacıyla yoğun bir çaba gösteriyoruz. Bu çabamız, önümüzdeki günlerde yepyeni atılımlarla sürecek.

Hepinize huzur ve barış dolu bir hafta diliyorum.


25 yıl önce
Atılım Dönemi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset