|
Donk"un yanına kâr mı kalacak?

Türkiye Futbol Federasyonu, yaklaşık 1 ay sonra Kasımpaşa-Beşiktaş maçının akıbetini belirledi, karar kamuoyunun da çoğunlukla hemfikir olduğu gibi "kural hatası olduğu" yönündeydi yani bir bakıma hak yerini buldu.

Ancak Kasımpaşalı Donk"un, maça itirazı gerektirecek hareketinin daha önce eşi benzeri olmayan bir davranış olması, karar sürecini de, kararı da hatta karar sonrasını da sancılı hale getirdi. Hakem Barış Şimşek ne yapacağını bilmiyordu, MHK de öyle, (hakemlerin arkasında durmayı tercih ettiler) aslında TFF de ve şimdi Tahkim"e gidilirse ki durum onu gösteriyor; Tahkim de nasıl davranacağını bilmiyor. Muhtemelen TFF"nin kararını aynen onayacaklar.

Ortada futbol sahalarında ender görülecek bir hareketin, daha doğrusu sorumsuzca bir davranışın doğurduğu bir mağduriyet var. Daha önce böyle bir olayı tecrübe etmemiş olan hakemler, oyuncusu sportmenliğe aykırı davranan Kasımpaşa, pozisyonu belki de golü engellenen Beşiktaş, hepsi birden mağdur oldular.

Söz konusu mağduriyeti meydana getiren eylem, ölçülüp tartılmayacak, örnek teşkil etmeyecek kadar benzersiz bir olaysa şayet karşılaşmanın bütün aktörleri eşit düzeyde mağdur tutulup, karşılaşma sahada biten sonucuyla tescil edilemez miydi? Buna da benim itirazım olmazdı.

Ancak bir karar verildi ve TFF Başkanı Yıldırım Demirören her ne kadar "yönetim kurulunun kararı doğrudur, tartışılmaz" dese de, kurallardan bahsetse de olay kaosa dönüştü. Karşılaşmanın tekrar oynanması halinde Donk"un sarı kartı geçerli sayılmayacak yani fitili ateşleyen oyuncunun yaptığı yanına kâr kalacak.

BİR DEĞİL BİRDEN FAZLA MAĞDUR

Maçın tekrarı halinde, Beşiktaş karşısında gördüğü sarı kartla bir sonraki hafta Çaykur Rizespor maçında cezalı duruma düşen Donk açısından bir hak mahrumiyeti doğduğunu da söyleyebiliriz.

Maçın oynanmamış olacağını kabul edersek Almeida"nın 1 maç, Motta"nın 2 maçlık kart cezaları da onlar adına bir hak mağduriyeti oluşturmadı mı?

Mücadele tekrar oynanacaksa eğer bu mücadelede cezalı olan Adem Büyük ve Babel"in yine forma giymemesi gerekmiyor mu? Oynamaları halinde ceza çekmemiş olmayacaklar mı?

Oynanmamış kabul edilecek maçta çıkan olaylardan dolayı 2 maçlık seyircisiz cezası alan Kasımpaşa"nın kalan 1 maçlık cezası silinecek mi? Hatta 17. haftada seyircisiz maçta yaşadığı puan kaybı Kasımpaşa adına da bir hak mahrumiyeti sayılmaz mı?

Peki sahaya atlayan taraftara ne demeli? Çıkıp "aslında o maç yok. Bana ceza verilmesin, ya da cezam geri alınsın" deme hakkında sahip değil mi? Şaka bir yana derse şaşırmayın...

Kasımpaşa Kulübü, Tahkim"e gitmekte kararlı; hatta karar bozulmazsa Beşiktaş maçına çıkmamayı bile düşünüyorlar. Tekrar yetmezmiş gibi ısrarla "hükmen" isteyen, bunu Tahkim"e de taşıyan Beşiktaş"ın tavrı ise, yangına körükle gitmekten başka bir şey değil. Karşılaşmanın 31. dakikadan itibaren 1-0 önde olarak başlama isteği mantık olarak kabul edilebilir ancak bunun karşı hamle olarak gündeme gelmesi işi karşılıklı restleşmeye götürüyor.

Yani kısacası elde var kaos. İş UEFA"ya kadar giderse, yine kapısının önünü süpüremeyen bir mahalle sakini olarak kalacağız.

10 yıl önce
Donk"un yanına kâr mı kalacak?
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’