|
Anakıta: "Baba"sız kıta Afrika
DARÜSSELAM / TANZANYA.

Bugün nisanın ilk günü. Pazartesi. Bugün, Paskalya bayramı nedeniyle tatilmiş Tanzanya"da. Cuma"dan Pazartesine 4 gün Paskalya tatili.

Gazeteler Paskalya tatiline Avrupa"da rastlanılmayacak oranda yer veriyorlar. Hatta Arusha kentinde Cuma günü kentin stadyumunda tıka basa âyin yapılmış. Gazetenin (The Daily News) haberinde, "Arusha halkı stadyumu tıka basa doldurduğuna göre, kentte Paskalya tatiline giden olmamıŞ demek ki" şeklinde bir fotoğraf altı cümle yer alıyor.

KİLİSE"NİN AFRİKA"DAKİ ARTAN GÜCÜ

Kilise, Hıristiyanlığı Afrika"da yaymak için bütün gücünü seferber ediyor. Yarın, Afrika"nın çoğu Hıristiyan olursa şaşırmayın. Çünkü Hıristiyan olmak statü, refah ve prestij getiriyor.

Afrika"da Hıristiyanlığın yaygınlaştırılmasının birincil nedeni, önce Afrika"yı karıştırmak, sonra da Afrika"da İslâm"ın izlerini bütünüyle silmek…

(Bu konuyu ayrı bir yazıda gündeme getireceğimi hatırlatarak bugün dikkat çekmek istediğim konuya yavaş yavaş girmek istiyorum. Üzerinde hemen hiç durulmayan bir meseleye: Afrika"yı, erillik-dişillik üzerinden okuma çabası bu).

YETİM AFRİKA"NIN ÇOCUKLARININ İÇLER ACISI HÂLLERİ…

Bugünkü programımızın ilk durağı olarak Darüsselam"da "CiGogo" mahallesinde bir yetimhaneye uğruyoruz. Çok fakir bir bölge burası. Çocuklar yalınayak yürüyorlar. Sinekler her yerde bayram yapıyor! Heryerdeler çünkü sinekler.

Daracık sokaklar… Küp şeklinde küçücük taş, toprak, ahşap ve toprak evler… Bunlara ev demeye bin şahit ister! Yolun kenarında kanalizasyonlar. Her yerde yolun kenarında kanallar var.

Yetimhanenin durumu vahim. İçeri giremedim. Sadece başımı uzattım içeri, gördüğüm manzara ürküttü… İçeri girmemi engelledi. Yüreğim dayanmaz benim bu kadar sefalete, yoksulluğa… Bazı arkadaşlar içeri girmeye cesaret ettiler… Çıktıklarında suratları düşmüştü üzüntüden…

Mustafa Özyön kardeşim, "burası Zenzibar"dan çok farklı" dedi. "Ne de olsa metropol" dedim. "Kozmopolit bir şehir. Farklı dinlerden, kültürlerden insanlar bir arada yaşıyor."

"İnsanlarda bir şehir yorgunluğu gördüm, ne dersin hocam?" diye ilave etti. Gerçekten öyle…

Darüsselam, çelişkiler şehri. Uçurumlar…

Çelişkinin, uçurumun en doruk noktasına ulaştığı "yer", Afrika"da erilliğin yok edilmesi, dişilliğin erilliğin rolünü oynamaya soyunması.

AVRUPA ERİL, AFRİKA DİŞİL BİR KITA

Tanzanya"da da, Zenzibar"da da, bütün Afrika genelinde kadınlar, dik. Omuzları geniş. Erkekler eğik: Suratları düşük, şakakları çökük.

Afrika"da kadınların erkeklerden güçlü, iradeli ve hâkim olduğu gözleniyor. Afrika, kadınların omuzlarında ayakta duruyor. Afrika"ya -her şeye rağmen- hayat verenler, yalnızca kadınlar.

Kadınların kıtası kara kıta Afrika. Kadınlar olmasa, Afrika çoktan ölebilir/di.

Afrika kıtası, dişil bir kıta o yüzden. Eril değil Avrupa gibi.

Avrupa"da "kadınlar" yok aslında. Avrupa, erkeklerin, agresif, saldırgan, yırtıcı erkeklerin ve erilleşen, erilleşmek için can atan "eril kadınlar"ın kıtası.

Yine de insan erilliğin hükmettiği bir dünyada, bir eril boşluğu hissediyor Afrika"da. Afrika erilliğine sahip çıksa, erilleşse, erilliğini koruyabilse sömürgeci sterilleşmeye daha iyi mi direnirdi acaba, diye sormadan edemiyor insan.

Sömürgeci sterilleştirme, erkeklerin, erilliklerini hadım etti. Afrika"yı eril aşıdan, eril güçten, eril hayat kaynağından mahrum etti. Erilliklerini eritti, yok etti Afrika"nın erkeklerinin, Afrikalı erkekleri zincirlere vurarak, en zor, en ağır plantosyonlarda çalıştırarak, kaslarını katılaştırdı.

AFRİKA"NIN "ÖLÜMÜ": KAS KATILAŞTI, KAN DURDU; KARARAN KAN DIŞAVURDU

Kas katılaşınca kan durdu. Kan, donmuş kan, kara kan, kararan kan dışavurdu. Bu Afrika"nın erilliğinin değil sadece, Afrika"nın (ben"inin ve ruhunun) ölümü oldu aslında.

Afrika, "ana kıta" aslında. Her şeyden önce muhteşem, harikulade tabiatıyla bâkire bir ana. Buradan bir ürünün çıkması için, mahsulün alınabilmesi için bir "baba"ya ihtiyacı var Afrika Ana"nın. Bir asabiye"ye… Yaratıcı ruha ve kurucu iradeye.

Sömürgecilik, Afrika"yı babasız bir dişilliğin kısırlığına mahkûm etmiş açıkçası. Her türlü sömürgecilik. O yüzden çocuksuz Afrika. O yüzden yetim. O yüzden geleceksiz, böyle gittiği sürece…

Tanzanya"da, Zenzibar"da bunu gördüm ve ürktüm açıkçası Afrika adına…

AFRİKA"YI DİŞİLLEŞTİRME VE KISIRLAŞTIRMA ARAÇLARI: SAFARİ VE PLAJLARI

Avrupa, bâkire ama kısırlaştırışmış tabiat ana Afrika"yı, yalnızca hazlarının tatmin mekânına dönüştürdü.

Tanzanya"nın bütün resmî ve gayr-ı resmî tanıtım broşürleri, kitapları, kitapçıkları, Tanzanya"yı "safari" ve "plaj" cenneti olarak sunuyor…

Afrika"nın olağanüstü güçlü yaratıklardan, hayvan türlerinden oluşan safari mekânları Afrika"nın erilliğinin nasıl hadım edildiğinin; plaj cennetleri ise, Afrika"nın kadınlarının ve dişilliğinin Avrupalıların hazlarını tatmin etme mekânlarına dönüştürüldüğünün bir başka örneği aslında.

"BABA"SINI BEKLİYOR "AFRİKA ANAKITA"SI

O yüzden geleceğini getirecek, Afrika"yı geleceğe götürecek "baba"sını bekliyor Afrika. Babasız ana"nın anneliği de hükümsüzdür çünkü. Anne, çocuk yapabildiği oranda ve ölçüde, gelecek sahibi olabilir.

Afrika, kendisini bütün yıkımlardan, bütün tahribatlardan, bütün kısırlaştırmalardan kurtaracak, Afrika"ya geleceğini (çocuğunu) kazandıracak "baba"sını bekliyor.

Babasına kavuştuğu zaman geleceğine, özgürlüğüne, gür bir öze, güçlü bir söze sahip olacak Afrika.

AFRİKA"NIN ÇOCUKLARI DEĞİL, KENDİSİ YETİM ASLINDA

Afrika, yetim bir kıta bu nedenle. Babasız olduğu için yetim Afrika.

İHH"nın Afrikalı yetimlere yardımda bulunması her türlü takdirin üstünde bir çaba.

Bundan sonraki süreçte, Afrika"daki yetimlere yardımda bulunmakla yetinilmemeli, yetim Afrika"nın yetimlikten nasıl kurtulabileceği üzerinde kafa patlatılmalı.

Yetim Afrika"yı yetimlikten kurtaracak, Afrika"nın çiğnenen onurunu onaracak bir atılıma ihtiyaç var yani. Çok yönlü bir açılıma. Fütûhâta.

Bu atılımın, açılımın, kısacası fütuhatın kaynağı Avrupalılar, Batı kültürü, iki yüzlü Hıristiyanlık, vahşî kapitalizm olamaz. Afrika"yı yetimleştirenler bunlar zaten. Afrika"nın gücünü, kaynaklarını, özgüvenini yok edenler, harab-u turab eden barbar / eril güçler bunlar.

AFRİKA"NIN ÇİĞNENEN ONURUNU İADE EDECEK KAYNAK NE/REDE?

Afrika"ya onurunu kazandıracak, başını dimdik tutacak, kendi kaynaklarını kullanarak kendi imkânlarını oluşturacak, dünyanın en mükemmel doğal zenginliklerini meyveye durduracak, Afrika insanına eril ve dişil asaletlerini, dolayısıyla fıtratlarını iade edecek yüce bir kaynağa, yüce bir aşıya ihtiyaç var.

Bu, dün olduğu gibi, yarın da Afrika"ya hayat öpücüğü sunacak İslâm"ın kendileştirici, kendine getirici, insana erkek ve kadın olarak fıtratlarını armağan edici, böylelikle Afrika"nın özünü ve sözünü gürleştirerek Afrika"yı özgürleştirici, önce kalpleri fethedecek çok boyutlu, çok katmanlı fütuhatı olabilir ancak.

Zira unutmayalım ki, Afrikalı erkek, uyuşturulduğu, uyuzlaştırıldığı ve hadım edildiği, Afrikalı kadın ise kısırlaştırıldığı için Afrika teslim alınabildi, durdurulabildi ve sömürülebildi her bakımdan Avrupalı sömürgeciler tarafından.

SON

11 yıl önce
Anakıta: "Baba"sız kıta Afrika
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset