|
Çocuk Zirvesi"ne doğru...

Türkiye, bugünden itibaren, yüzyılın en büyük zirvelerinden biri olarak da kabul edilen ve 62 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının temsilci veya gözlemci olarak hazır bulunacakları önemli bir insan hakları zirvesine ev sahipliği yapmaya başladı. Kısa adı AGİT olan ve dünyanın en büyük bölgesel güvenlik, işbirliği ve insan hakları örgütü olarak bilinen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı''nın 18 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilecek zirve toplantısından önce NGO''ların yani hükümet-dışı örgütlerin, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan güvenlik ve insan haklarına ilişkin sorunları masaya yatıracakları bir dizi toplantı düzenlenecek. Bu toplantılarda çocukların sorunları da çeşitli açılardan gündeme getirilecek ve çözüm yollarına ilişkin öneriler sunulacak.

İki hafta sürecek ve oldukça yoğun geçecek AGİT toplantılarını yakından izleyerek, ele alınan konular ve önerilen çözümler konusundaki görüşlerimi sizlerle paylaşacağım.

AGİT toplantıları dolayısıyla ilkin çocukların sorunları üzerinde durmayı yeğledim ve bugün, Çocuk Vakfı''nın iyi bir zamanlama yaparak gerçekleştireceği faaliyetleri size tanıtmanın anlamlı olacağını düşündüm.

Çocuk Vakfı''nın kurucusu ve başkanı şair, yazar, çocuk edebiyatçısı Mustafa Ruhi Şirin, kendisini, hayatını, çocukların sorunlarına vakfetmiş; dünya güzeli bir insan. Çocukların sorunlarıyla ilgili olarak tek başına, devletin yapamayacağı, hatta düşünemeyeceği, hayal bile edemeyeceği çapta büyük işler yapıyor ve adeta bir kurum gibi çalışıyor. Üstelik hiçbir resmi kurumdan yardım almaksızın. Devletin, ilgili kişi ve kurumlarının Mustafa Ruhi Şirin''in tek başına gerçekleştirdiği devasa çalışmalara ilgisiz kalmasını da "burası Türkiye, oluyor böyle şeyler" diyerek açıklamaktan başka bir izah yolu bulamıyorum.

Çocukları atlamamak...

Çocuk Vakfı''nın kurucusu ve başkanı, eli öpülecek, kutlu insan Mustafa Ruhi Şirin''den önceki hafta "Çocuk Vakfı Duyarlı Aydınları, Çocuk Gerçeğinde ve Çocuk''ta Buluşmaya Davet Ediyor" başlıklı bir metin almıştım. Bu metni bugün için özenle sakladım ve AGİT zirvesine ilişkin yazılarıma ilkin Çocuk Vakfı''nın bu metinde dile getirilen çalışmalarını duyurmakla başlamanın anlamlı olacağını düşünmüştüm.

Şimdi ben burada aradan çekiliyor ve Mustafa Ruhi Şirin"n gönderdiği o nefis metni aynen yayımlıyorum:

"1990''dan beri Türkiye''de "sağlıklı" bir çocuk gündemi oluşturmak, çocuk konusunda toplumsal duyarlılığı geliştirmek amacı ile faaliyet gösteren vakfımızın karnesine çocuk için hep "iyi şeyler" yazmaya çalıştık. Daha kurulduğu tarihte vakfımızın gündeminde bulunan ve hazırlık çalışmaları tamamlanmak üzere olan Çocuk Hakları Okulu 20 Kasım''da açılıyor. Hedefimiz, duyarlı aydınları çocuk gerçeğinde ve çocuk''ta buluşturmak.

Ülkemizde ve dünyada yüz milyonlarca çocuğun haklarının ihlal edildiği bir yüzyılın sonunda, çocuğa ve çocukluğa bakışın yeniden ele alınması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü dünyada mutlu bir çocukluk yaşanamıyor, çocukluk tüketiliyor ve kuşatılmış çocukluk birörnekleştiriliyor. Yeni çocukluğu keşfetmek ve yeni bir çocuk okuması yapabilmek için yeni bir çocuk alfabesine ihtiyaç duyuyoruz. Medeniyet merkezli çocuk bilgisi olmadan çocuk duruşunu ortaya koymamız mümkün görünmüyor.

Mutlu bir dünyanın ancak mutlu bir çocuklukla mümkün olabileceği gerçeği "çocuk" kavramına yeni açılımlar getirmemizi zorunlu hale getiriyor. Çocuk Hakları Okulu, modern çocuk paradigmasının ve yüzyılımızın çocuk hakları kavrayışının yeniden inşasını öngören dirilişçi yaklaşımı, kuruluş gerekçesi kabul ediyor.

Çocuk Hakları Okulu, ülkemizde ve dünyada çocuk haklarının en duyarlı takipçileri olarak Çocuk Entellektüelleri ve Öncüleri''ni hazırlayacak çocuk merkezli bir eğitim yaklaşımıdır. 20 Kasım 1999''da başlayacak yaklaşık bir yıl devam edecek bu süreç, 4 dönemden oluşuyor: İnsanın Çocukluk Dönemi Hakları, Çocuk Hakları Sözleşmesi''nin Açılımı ve Yorumu, Çocuk Hakları Gündemi, "Benim Haklarım Nerede?". İlk üç dönem yetişkinlere, dördüncü dönem ise çocuklara ve yetişkinlere yönelik bir program olacak.

Her biri alanında yetkinliğini kanıtlamış 40 uzman öğretim üyesi ve 50 katılımcıyla gerçekleşecek eğitim, konferans, tartışmalı toplantı, açıkoturum, interaktif toplantı ve grup çalışmaları biçiminde düzenlenecek. Ayrıca Çocuk Hakları Okulu bünyesinde Çocuk Hakları Kütüphanesi ve Çocuk Bilgi Merkezi''ni de kurmayı planlıyoruz. Umut var ... ve hep olacak"

Umarım, Mustafa Ruhi Şirin''in bu heyecanlı ve imaginatif projeleri yankısını bulur ve "ilgili ve yetkililer" bu kez gereken ilgiyi gösterme cesaretini göstermekten çekinmezler. Mustafa Ruhi Şirin''i yorulmak bilmez çalışmalarından ötürü kutluyor, bir gün, bir "çocuk zirvesi" düzenlemesini öneriyor ve ilgilenen okuyucularım için Çocuk Vakfı''nın adres, telefon, faks ve e-mail bilgilerini buraya yazıyorum:


ÇOCUK VAKFI
Zafer Sok. No:17 Nişantaşı 80220 ISTANBUL
Tel: 0212-2402383 Faks: 0212-2300125
http://www.cocukvakfi.org.tr
e-posta: cocuk_vakfi@hotmail.com

24 yıl önce
Çocuk Zirvesi"ne doğru...
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset