|

Yeni bakanlar listesi belli oldu

2018 kabine listesi belli oluyor. 16 Nisan 2017 yapılan referandumla partili Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş kararı alındı. 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan genel seçimle, yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'a millet kabineyi kurma yetkisini verdi. Erdoğan, bugün saat 21.30'da yeni Bakanlar Kurulu kabine listesini açıklayacak. İşte 2018 yeni bakanlar listesi...

Yeni Şafak
10:47 - 10/07/2018 Salı
Diğer
Yeni kabine bakanlar kurulu listesi​ belli oluyor.
Yeni kabine bakanlar kurulu listesi​ belli oluyor.

Yeni kabine Bakanlar Kurulu listesi belli oluyor. 24 Haziran seçimlerinde yüzde 52.59 oy oranı alarak seçimin galibi olan Erdoğan bugün yeni bakanlar kurulu kabinesini açıklayacak. İşte 2018 yeni kabine listesi...

YENİ BAKANLAR LİSTESİ

Başkan Yardımcısı: Fuat Oktay

Adalet Bakanı: Abdülhamit Gül

Milli Savunma Bakanlı: Hulusi Akar

İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu

Dışişleri Bakanlı: Mevlüt Çavuşoğlu

Milli Eğitim Bakanlı: Ziya Selçuk

Sağlık Bakanlı: Fahrettin Koca

Ticaret Bakanı: Ruhsar Pekcan

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Murat Kurum

Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Ersoy

Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı: Zehra Zümrüt Selçuk

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı: Mehmet Cahit Turan

Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Muharrem

KasapoğluSanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez

Tarım ve Orman Bakanı: Bekir Pakdemirli

Hazine ve Maliye Bakanlığı: Berat Albayrak

YENİ KABİNE LİSTESİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

AK Parti Grubu, TBMM’de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Toplantıda konuşan Erdoğan, "Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı sıfatıyla pazartesi akşamı saat 21.00’de kabineyi açıklayacağız ve hemen kolları sıvayıp çalışmaya başlayacağız. Böylece ülkemize yıllardır patinaj yaptıran, sürekli kaoslara yol açan eski sistemi bir kenara bırakıp yepyeni bir sisteme kapıları açacağız. Uzun süredir böyle bir yönetim sistemine geçişe kararlılığı olan büyüklerimiz bu işi başaramadılar. Bu işi başarmak hamd olsun AK Parti’ye nasip oldu. İşin sistem bazında bu değişikliğini yapmaktan öte şimdi aslolan bunun meyvelerini milletimize tattırmaktır. Bu adımı atarken de çok çok kararlı olacağız. Burada biz ortak akılla, kollektif akılla hareket etme suretiyle inşallah hedefe kilitlenecek ve neticeyi alacağız. Biz tevazuyu kendisine ilke edinmiş bir insanlar topluluğuyuz. Bundan taviz vermemeliyiz. Kimseye tepeden bakamayız. Tepeden bakmacı bir anlayışla da yürüyemeyiz. Bunu ayaklar altına alacağız ve kardeşler topluluğu olarak yolumuza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

BAKANLIKLAR LAĞVEDİLDİ

Yeni düzenlemeye göre Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Aile Bakanlığı birleştirildi. Yeni isim Çalışma Sosyal Hizmetler Aile Bakanlığı oldu.

Maliye Bakanlığı’nın yen ismi ise Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak değiştirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı oluşturuldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oluşturuldu.

Ticaret Bakanlığı oluşturuldu.

Genelkurmay Başkanı'nın görev ve yetkisine ait kanun kalktı.

YAŞ'ın kuruluş ve görevleri hakkındaki kanun kalktı.

İŞTE YENİ SİSTEMİN BAKANLIKLARI

703 numaralı KHK ile bakanlıklarda yeni sisteme geçildi. Bu kapsamda Resmi Gazete'de yayımlanan KHK ile, Birleştirilen bakanlıkların yeni isimleri şu şekilde belirlendi:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirildi. Yeni ismi Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı birleştirildi yeni ismi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı birleştirildi yeni ismi Ticaret Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirildi yeni ismi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı birleştirildi yeni ismi Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'nın yeni ismi Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ekonomi alanında 6 olan ilgili bakanlık sayısı 3'e inerken Başbakan Yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı çatısı altına geçti. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yeni adı ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı oldu."

MECLİSTEN DE BAKANLAR OLABİLİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabineye ilişkin, "Bakanlar Meclisten de olabilir, neden olmasın." dedi. Erdoğan, partisinin TBMM Grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Meclisteki yeni dönemin hayırlı olmasını diledi.

Pazartesi günü açıklanacak ilk cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yeni kabinesine ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizin ters köşe olmanız için, Bakanlar Meclisten de olabilir, neden olmasın." yanıtını verdi.

BAKANLARDAN KABİNE AÇIKLAMASI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yeni kabinede bakanların dışarından atanacağına ilişkin, "Daha objektif olacak yani işi bilen, liyakat sahibi bakanlar." dedi. Bazı bakanlar, AK Parti Genel Merkezi'ndeki AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı sonrasında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yeni kabineye ilişkin soru üzerine, "Daha objektif olacak yani işi bilen, liyakat sahibi bakanlar." ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçimlerden sonra kendisine gelen raporlarda bazı eleştiriler olduğunu, vatandaşın tevazu aradığına yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine Eroğlu, "Tevazu olmadan yani burnundan kıl aldırmayan insanlar, halka gönül bağı kuramaz. Burada gönül bağı kurmak esastır. Vatandaşa hizmet etmek için tevazu sahibi olmak lazım." diye konuştu.

"Garipsenecek bir durum yok"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de yeni kabineye ilişkin soruya, "Sürpriz değil, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni iyi anlamışsak, bunda garipsenecek bir durum yok. Dışarıdan atanabilir, partinin dışından atanabilir, illa partili olmasına gerek yok. Cumhurbaşkanlığımızın takdirinde ve birlikte çalışacağı, başarılı olacağı her Türk vatandaşıyla çalışabilir. Dolayısıyla gayet normal." karşılığını verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise pazartesi günü yeni Bakanlar Kurulu üyelerinin belli olacağını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konu üzerinde çalıştığını belirtti.

Kurtulmuş, yeni kabinenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

CUMHURBAŞKNLIĞI TÖRENİ İÇİN KONUKLAR GELİYOR

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenecek "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni"ne katılacak konuklar, Ankara'ya gelmeye devam ediyor. Törene katılmak için Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby Itno, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegovic Türkiye’ye geldi.

Ankara'ya 13.55'te ayak basan Guelleh'i Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi resmi törenle karşıladı. Törende Guelleh’in “Rabia” işareti yapması dikkati çekti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov 14.05’te, Çad Cumhurbaşkanı Itno 14.25'te ulaştı. Ceenbekov ve Itno'yu Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak askeri törenle karşıladı. Esenboğa Havalimanı'nın Şeref Kapısı'nda askeri törenle karşılanan İzzetbegoviç, devlet erkanıyla Şeref Salonu'nda misafir edildi.

Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni

Recep Tayyip Erdoğan'ın, bugün Beştepe'de düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni'ne 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün genel sekreterinin iştirak etmesi bekleniyor.

Erdoğan, saat 16.30'da TBMM Genel Kurul'da yemin ettikten sonra Anıtkabir'i ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, saat 18.00'de çok sayıda yabancı devlet, hükümet, meclis ve heyet başkanlarının yanı sıra Türkiye'nin tüm kesimlerini temsilen davet edilenlerin katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni yapılacak.

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, misafir devlet, hükümet ve meclis başkanlarına akşam yemeği verecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenleyeceği basın toplantısıyla Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni de kamuoyuna ilan edecek.

#Yeni kabine listesi
#Yeni bakanlar kurulu listesi
#bakanlıklar listesi
#bakanlar listesi
#2018 kabine listesi
#yeni sistem kabine listesi
6 yıl önce