|

Arapça harflerin, latin harfleri ve sayıları ile flörtü... ARABİZİ

Arap gençleri arasında son yıllarda hızla yaygınlaşan bir dil var: Arabizi. Batı'da yaşayan ya da eğitim alan Arap gençleri, bilgisayar ve telefonlarında Arapça klavye olmadığı zaman Arabizi'ye başvuruyor. Arapça'nın Latin harfleriyle yazıldığı bu yeni dilde elif harfi 2 rakamıyla, sad harfi 9 rakamıyla temsil ediliyor. Arabizi'de 'senin için' demek istiyorsanız 4 yazmanız yeterli...

Yıldız Çelik
00:00 - 15/08/2010 الأحد
Güncelleme: 22:20 - 14/08/2010 السبت
Yeni Şafak
Arapça harflerin, latin harfleri ve sayıları ile f
Arapça harflerin, latin harfleri ve sayıları ile f

Arap gençlerinin arasındaki yeni akımın adı Arabizi. Yani Arapça'yı latin harfleri ile yazmak. Fiil yapısı ve gırtlaktan gelen fonolojisiyle zor bir dil olan Arapça, Latin harfleri ile yazıldığında daha da zorlaşıyor. Kolaylaştırmanın yolu ise 'Arabizi' den geçiyor. Arapça'nın Latin harflerle ve sayılarla yazılmış hali için kullanılan, yeni sihirli sözcük 'Arabizi' yani, 'Arap' ve 'easy' (kolay) sözcüklerinden türetilmiş. Bu dile başvurulmasının nedeni ise gayet açık: Artık, daha fazla Arap, kendi ülkelerinin dışında eğitim görüyor, yaşamlarını sürdürüyorlar ya da kendi ülkelerinde İngilizce, Fransızca eğitim verilen okullarda okuyorlar. Arapça klavyelerini kullanma alışkanlıklarını günden güne yitiriyorlar. Bazılarının da klavyelerinde Arapça harfler bulunmuyor. 15 yaş üzeri pek çok kişi de 'SMS' yazarken ya da internette 'sohbet' ederken 'Skype' ya da 'Twitter' gibi programları kullanırken de 'Arabizi'yi tercih ediyor.


HARFLERİN YERİNE RAKAM KULLANIYORLAR

28 sessiz harften oluşan Arapça alfabenin, her harfi Latin alfabesinde bulunmuyor. Bunun için Latin harflerinde karşılığı olmayan, e (elif) 2, ayn 3, ğayn '3, hı 5, ta 6, ha 7, kaf 8 ve sad için 9, özellikle gençler arasında en çok kullanılan 'for you' (senin için) cümlesi için de 4, sayısı kullanılıyor. Arapça, Latin alfabesinden sonra dünyada yazı dilinde en çok kullanılan yazım biçimi. Orta Asya' da, Irak'ta Kürtçe ve Türkmence, İran'da Farsça, Afganistan' da Özbekçe, Tacikçe, Kazakça, Pakistan, İran, Çin, ve Afganistan'da Kazakça, Çin' de Kırgızca, Hindistan'da Urduca ve Keşmiri, Arapça harflerle yazılıyor. Uzak Doğu'da Malezya, Endonezya, Güney Tayland ve Filipinler'de dini nedenlerden dolayı Arapça kullanılıyor. Ortadoğu'da, Suriye, Ürdün, Lübnan, Fas, Cezayir, Sudan'da Arapça konuşan 350 milyondan fazla insanın yaşadığı ülkeler.


İNTERNETTE ARABİZİ PROGRAMLARI VAR

Bu kadar çok ülkede Arapça konuşulduğu için de, Arabizi için internette, 'Ta3reeb' ve 'Maren' dönüştürme programları 'Arapça yazmak bu hiç bu kadar kolay olmamıştı' sloganları ile yer alıyorlar. 17 yaşında Suriyeli genç bir öğrenci olan Mody de nerede ise internette ve cep telefonu ile iletişimini 'Arabizi' ile yapanlardan. Mody, 'Arkadaşlarımın arasında 'Arabizi' kullanmak çok yaygın. Facebook'da, MSN' de yazıştığım başka ülkelerde yaşayan arkadaşlarımızla böyle yazışıyoruz. O zaman klavye sorun olmuyor. Cep telefonumdan SMS gönderirken de daha hızlı yazışıyoruz. Böyle yazışmak bizim çok hoşumuza gidiyor' diyor. 22 yaşında Suriyeli Maram Tabra ise 'Arkadaşlarıma 'SMS' gönderirken, 'Arabizi' yi tercih ediyorum. Yazımı çok daha hızlı. İnternette yazıştığım zaman da 'Arabizi' yi kullanıyorum. Arkadaşlarımın bazıları yurt dışında yaşadıkları, kimilerinin de Suriye' de yaşasalar da, bilgisayarlarının klavyelerinde Arapça harfler olmadığından bu yöntemi seçiyoruz' diyor. Rami Maki ise 27 yaşında grafiker, ana dili Arapça. Arapçanın Latin harfleri ile kullanımı için; 'Arapça' nın Latin harfleri ile yazılmasından hiç hoşlanmıyorum. Latin harfleriyle yazıldığında Arapçayı hissedemiyorum. Bence çok saçma uydurma bir yazım tarzı. Ayrıca, Arapça harflerin yazım biçimini, bir grafiker olarak çok estetik buluyorum. Arapça özünde kalmalı ve korunmalı' diyor.


ARABİZİ ARAPÇAYI BOZMAZ

Suriye, Arap Yazarlar Birliği üyesi, Eleştirmen Abdulkadir Abdulli'ye, bu gidişle Arapça'nın bozulma ya da unutulmaya yüz tutma gibi bir riski var mı? diye sorduğumuzda; 'Türkçe nasıl Latin harfleri kullanılarak yazılmaya başlandı ise 19. Yüzyılda Osmanlı zamanında Lübnan'da Arapça sözcükleri Latin harfleri ile yazıp bir akım yaratmak isteyenler çıktı. Ama başarılı olamadılar. Şimdilerde Arapça, Latin harfleri ile kullanılıyorsa, bu kişisel bir durumdur. Arapça sözcüklerin anlamı bir hareketle değişiyor. Bundan dolayı bu yazım biçimi ile kelimelerin, cümlelerin tam ifadesi olamaz ve tam doğru anlaşılması mümkün değildir. Bilmeliyiz ki Arapça'yı ayakta tutan önemli bir faktör var. O da Kuran-ı Kerim'dir. Arap olmayan Müslümanlar bile Arapça öğrenmeye çalışıyor. Nedeni de Kuran-ı Kerim'dir. Bundan dolayı bu durum Arapça'da bir değişim yaratmaz. Arapça bozulacak diye kaygılanmaya hiç gerek yok. Kuran-ı Kerim var oldukça Arapça var olacaktır' cevabını aldık.



٪d سنوات قبل