|

Ezanla ruhumu besliyorum

Benzersiz yorumuyla türkülere yeni bir soluk katan Deniz Toprak, sadece Türkçe değil Arapça, Kürtçe, Lazca, Hintçe ve Çince de şarkılar söylüyor. Gittiği her şehrin ezanını kaydeden Toprak, ruhunu bu nağmelerle besliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/01/2015 Pazar
Güncelleme: 20:04 - 3/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Söylediği her türküye farklı sesi ve yorumuyla yeniden hayat veren Deniz Toprak, Kanal 7’de her Cumartesi canlı yayınlanan “Deniz Toprak’la Hafta Sonu” programı yapıyor. Müzik piyasasına Kayahan’ın desteğiyle adım atan Toprak, farklı bir kulvarda ilerliyor ve sesini türkülere bahşediyor. Türkü söylerken ruhuna dokunduğunu ve türkülerin kendisini tamamladığını söyleyen Toprak, Arapça, Kürtçe, Lazca, Hintçe, Çince şarkılar da söylüyor. Bir de fırsat buldukça gittiği her ülkenin, her şehrin ezanını dinleyip kaydediyor. Sonra oradaki nağmeleri taklit ediyor, ruhunu bu nağmelerle besliyor.


Ses tonunuz türkülere çok yakışıyor. Bir gün çıkıp farklı bir tarzda şarkı söylemeyi düşünür müsünüz?

Ben türkü söylemeyi çok seviyorum ruhuma dokunduğunu, beni tamamladığını hissediyorum ama diğer bir taraftan da kendime yakıştırdığım ve okuduğumda dinleyenlerin beğendiğini hissettiğim değişik tarzlarda şarkılar söylemeyi de seviyorum. Mesela sahne programlarımda dinleyicilerim benden Arabesk, Türk Sanat Müziği, Yeşilçam ve Sezen Aksu şarkıları da istiyorlar ve ben de onların bu isteklerine karşılık verince yüzlerindeki o mutluluk bana daha da ilham veriyor.


BABA HEDİYESİ


Arapça, Kürtçe, Lazca, Hintçe, Çince şarkılar söylüyorsunuz. Bu dillere olan ilginiz nereden geliyor?

Babam 7 dil konuşur ve işi nedeniyle sık sık seyahat eder. Farklı kültürleri soluduğu için çok zengin bir müzikal kültüre sahip. Gittiği ülkelerden en sevilen sanatçıların kaset ve cd’lerini getirirdi, bu benim için gerçekten en güzel ve özel hediyeydi.  Benim için farklı dillerde şarkılar söylemek, farklı dünyalara yolculuk yapmak gibi bir şey. Sonuçta müzik evrensel bir dil. Farklı müzikler, farklı diller, farklı kültürlerle doyumsuz bir yolculuğa çıkıyorum. Farklı dillerde şarkılar ezberliyor, onlar gibi söylemeye çalışıyorum. Bu sesimi ve yorumumu daha da geliştiriyor. Bunun yanında fırsat buldukça gittiğim her ülkenin, her şehrin ezanlarına kulak veriyorum. Kaydedip nağmeleri taklit ediyorum. Ruhuma inanılmaz iyi geliyor, besliyor.


Bu şarkıların olduğu karma bir albüm yapmak ister misiniz?

Tabii ki yapmak isterim. Bu konuyla ilgili şahane projelerim var ama bunun için biraz daha zamana ihtiyacım var. Öncelikle Türk Müziği adına güzel ve kalıcı projelerde yer almak istiyorum. Çünkü bizim kültürümüz çok renkli ve çok zengin. Ne mutlu bize ki böyle bir kültürü soluyoruz. Bunun yanında yapımcılığını Cemil Akyol’un, müzik direktörlüğünü usta müzik adamı Cahit Berkay’ın yaptığı “Anadolu’nun Kadim Sazları” isimli kültürel bir projemiz var, önümüzdeki aylarda hayata geçmek üzere. Anadolu’da, gelmiş geçmiş bütün sazlar eşliğinde bu topraklarda var olan tüm dillerde şarkılar-türküler söyleyeceğiz.  Bendeki bu müzik aşkıyla ve birbirinden kıymetli müzisyenlerden oluşan harika ekibimizle müzik adına daha yapacak çok projelerimiz var inşallah.


OYUNCULUK YAPABİLİRİM


Dizilerden oyunculuk teklifleri aldığımız doğru mu? Oyunculuk yapmayı düşünüyor musunuz?

Evet, dizi teklifleri aldım fakat çok istediğim halde şuan oyunculuk yapmayı düşünmüyorum. Çünkü fazlasıyla yoğun bir tempoda çalışıyorum Kanal 7’deki programım, konserler, rutin sahne programlarım, dizi müziği çalışmaları zamanımın büyük bir bölümünü aldığı için oyunculuğa yeterli zaman ayırabileceğimi düşünmüyorum. Ayrıca ben, hakkını veremeyeceğim hiçbir projede olmak istemem. Gittiğim konserlerde de dizi için yapmış olduğumuz türküleri istek alınca ne kadar doğru işler yapmış olduğumu görüyorum. Fakat zaman ne getirir bilemeyiz, ilerleyen günlerde bana uygun bir proje gelir ve benim içime tam anlamıyla sinerse hemen kabul edebilirim.


Müzik piyasasına Kayahan’ın desteğiyle adım atıyorsunuz, neden onun yolundan gitmek istemediniz?

Kayahan sesiyle, yorumuyla, eserleri ve mütevazı kişiliğiyle Türk halkının gönlünde taht kurmuş bir sanatçı. Benim de müzikal yolculuğumdaki biyografimde yer aldığı ve desteğini esirgemediği için gerçekten çok şanslıyım. Kayahan şarkılarını çok seviyorum sahnede zaman zaman yer veriyorum ama benim tarzım ve tercihim evvelden beri türkülerden yana oldu. İleride belki farklı deneyimlerim olabilir.


Mart'ta yeni albüm


Sarıl Bana’dan sonra bir albüm çalışmanız var mı?

Evet, yeni bir albüm çalışmamız var ve şuanda repertuar aşamasındayız. Yeni albüm demek yeni sorumluluk demek. Dinleyicilerinizin karşısına çıkmadan önce son derece iyi hazırlanmalısınız. Sadece albüm yapmak için değil de doğru bir albüm yapmak için çalışıyorum. Bunun için de tam anlamıyla hazır olmayı bekliyorum. Şuanda birbirinden güzel anonim türküler ve bestelerden oluşan bir repertuar oluşturduk. Bunun yanında inşallah ilk defa söz ve müziği kendime ait olan en az bir türkü de bu albümde yerini alacak. Eğer gönlümdekileri tam anlamıyla yansıttığına inanırsam albümü Mart ayında dinleyicilerle buluşturmayı düşünüyorum yoksa önümüzdeki yaza inşallah çıkarmış oluruz.

#Deniz Toprak
#müzik
#şarkı
#albüm
9 yıl önce