|

Akşehir onur gününü kutladı

Kurtuluş Savaşı'nda batı cephesi karargahının şehirden ayrıldığı 24 Ağustos günü, Akşehir'de onur günü olarak kutlanıyor.

Aa
00:00 - 26/08/2008 Salı
Güncelleme: 09:43 - 26/08/2008 Salı
Yeni Şafak
Akşehir onur gününü kutladı
Akşehir onur gününü kutladı

Kurtuluş Savaşı'nda Batı Cephesi Karargahı'nın, Konya'nın Akşehir ilçesinden ayrıldığı tarih olan 24Ağustos, Onur Günü olarak kutlandı. 24 Ağustos Onur Günü kutlamalarının Resmi geçit töreninde Akşehir Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği'ndeki gazilerin silah atışları Onur Günü'ne renk kattı. Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, Cumhuriyet Meydanı'nda devameden etkinlikte, bu başarı öyküsünde, beşikteki bebekten yaşlısına kadarher ferdin büyük fedakarlığı ve hakkının olduğunu söyledi. Millet olarak herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerinegetirdiğini belirten Baloğlu, "Milli mücadelemizde yokluklar ve acılariçinde olan milletimiz bütün bu olumsuzluklar içinde bağımsızlığını eldeetmeyi başarmıştır" dedi. Baloğlu, "Kurtuluş Savaşı'nda Batı Cephesi Karargahı'nın Konya'nın Akşehir ilçesinden uğurlandığı tarih olan 24 Ağustos, Akşehir'de Onur Günü olarak kutlanıyor. Bu zafer yolunda, Akşehir'de bulunan Batı Cephesi Karargahı'nın bağımsızlık mücadelesindeki etkin rolü tartışılamaz" diye konuştu.


Mustafa Baloğlu, 18 Kasım 1921'de Alagöz'den Akşehir'e taşınan Batı Cephesi Karargahının, 24 Ağustos 1922 tarihine kadar Akşehir'de görev yaptığını kaydetti. Batı Cephesi Karargahı Akşehir'de iken yapılacak toplantıların gizlilik içinde gerçekleştirilmesi ve düşmana savaş hazırlıklarının hissettirilmemesi için de Büyük Önder Atatürk tarafından bir futbol müsabakası düzenlendiğini belirten Baloğlu, Atatürk'ün, Nutuk'ta bunu,"28 Temmuz 1922 günü öğleden sonra yaptırılan bir futbol maçınıgörmeleri ileri sürülerek, ordu komutanları ve bir takım kolordukomutanları Akşehir'e çağrıldı. 28/29 Temmuz Gecesi, komutanlarla genelolarak saldırı konusunda görüştüm" sözleriyle ifade ettiğini söyledi.


MÜZE ZİYARETİ VE SERGİ AÇILIŞI

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenin ardından, Batı Cephesi Karargahı Müzesi gezildi. Müze Müdürü Ömer Faruk Türkan, Batı Cephesi Karargah Müzesi'nin tarihi ve önemi hakkında bilgiler sunduktan sonra "Atatürk Odası", "BüyükTaarruz Odası", "İsmet İnönü Odası", "Yaverler Odası" hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Müze ziyaretinin ardından, Akşehir Kültür Merkezi'nde Adsız Belediyesi ve Türkiye Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği Akşehir Şubesi tarafından hazırlanan fotoğraf ve harita sergisi açıldı."İstiklal Savaşı ve Atatürk", "Basında Kuvayı Milliye Mücahitleri" konu başlıkları altında açılan sergiye vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Sergide, tarihi tüfekler, kamalar ve telefonlar sergilendi.


ŞEHİTLİK ANITI AÇILDI

Onur Günü kutlamaları kapsamında, Gazi Mahallesi Kuvayı Milliye Parkı'ndaki "Şehitlik Anıtı"nın açılışı da yapıldı. Şehitlik Anıtı'nda, Akşehirli olup, İstiklal Savaşı, Çanakkale ve BalkanSavaşları ve Birinci Dünya Savaşı'nda şehit olanlarla görevi başında şehit olan asker ve polislerden oluşan 900 şehidin ismi yer alıyor. Şehitlik Anıtı'nın açılışında konuşan AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, şöyle dedi: "Burada 900'e yakın şehit ismi yazıyor ve mücadele halen devam ediyor. Bu ülkenin toprakları kolay kazanılmadı. Bu mücadele ile birlikte demokrasi de kazanıldı. Bu ülkenin toprak bütünlüğüne göz dikenlerelanet olsun. Ama bu ülke büyüktür, bu ülkenin halkı her şeyinfarkındadır ve ne kazanımlardan geri adım attırır ne de başkalarınınemellerine alet olur."


Onur Günü kutlamalarının öğleden sonraki bölümünde, 5. Geleneksel Toplu Sünnet Şöleni, 3. Geleneksel Bilek Güreşi Turnuvası, yamaç paraşütü ileZafer Uçuşu, Onur Günü Anısına Futbol Müsabakası, "Birinci Dünya Savaşı'ndan Zafere" konulu canlandırma gibi etkinlikler gerçekleştirilecek. Kutlamalara ,Akşehir Garnizon Komutanı Albay Osman Arıduru, Akşehir Kaymakamı Kenan Çiftçi, şehit yakınları, gaziler ve çok sayıda vatandaşkatıldı.

16 yıl önce