|

Ceviz, badem ve fıstık çamına özel destek

Çevre ve Orman Bakanı Pepe: 'Özel ağaçlandırma alanlarına, ceviz, badem ve fıstık çamı ekilmesini, özel ağaçlandırma yönetmeliği ile destekliyoruz'.

EDİRNE (A. A)
00:00 - 26/04/2007 Perşembe
Güncelleme: 17:24 - 26/04/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Ceviz, badem ve fıstık çamına özel destek
Ceviz, badem ve fıstık çamına özel destek

Bakan Pepe, yaptığı açıklamada, Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği ile orman içindeki bozuk alanları ve Hazine arazilerini, ağaçlandırması amacıyla vatandaşa tahsis ettirdiklerini söyledi.

Özellikle gelir getirici türler olan, ceviz, badem ve fıstık çamı gibi türleri desteklediklerini bildiren Pepe, "Özellikle bu alanlara ceviz ekildiğinde, pirinçten, buğdaydan, ayçiçeğinden elde edilen gelirin 5 katından 10 katından daha fazla gelir elde ediliyor. Üstelik ceviz ağaçları 150 yıl yaşıyor" dedi. Vatandaşlara bu anlamda vergi kolaylığı getirdiklerini ve kredinin de arasında yer aldığı her türlü teknik yardımı yaptıklarını ifade eden Pepe, şunları kaydetti: "Biz özel ağaçlandırma yapacak, ceviz, badem ağaçlandırması yapacak, köy tüzel kişilerine ve vatandaşlarımıza diyoruz ki (Sen yapmaya niyet ediyor musun, var mısın bu işe? Biz de varız. Nasıl varız biz? Arazi tahsis ediyoruz, her türlü teknik danışmanlığı, toprağın ölçümünü, analizini her şeyini yaptırıyoruz. Projesini hazırlatıyoruz. Daha sonra vatandaşa kredi veriyoruz ve vergi almıyoruz. Bu arazi üzerindeki ceviz burada kaldığı müddetçe yüz elli yıl, vatandaşın ekeceği biçeceği ve bundan istifade edeceği alan olarak, köy tüzel kişiliğinin oluyor. Yani daha önce bozuk orman olan ve hiç kimseye bir hayrı olmayan birçok alanda, lezzetli cevizler yetiştirilecek."


KÖYLÜNÜN ZENGİNLİĞİ VE TÜRKİYE'NİN İTHALATI

Kaliteli ve birinci sınıf cevizin iç ve dış pazarda rahatlıkla alıcı bulduğunu belirten Pepe, "Türkiye şimdi Kırgızistan'dan, Çin'den, Hindistan'dan, Bulgaristan'dan, Romanya' dan ceviz ve badem ithal ediyor. Bunların topraklarımıza ekilmesiyle, hem köylümüz zenginleşecek, hem de Türkiye ithalat yapacak" dedi. Özel ağaçlandırma yönetmeliğinin sağladığı olanaklar çerçevesinde vatandaşın doğduğu yerde karnını doyuracağını bildiren Pepe, bu doğrultuda vatandaşları projeyi uygulamaya davet ettiklerini söyledi. Türkiye'de özel ağaçlandırma yapılacak çok büyük alanlar olduğunu ifade eden Pepe, "Benim bakanlığım döneminde 4 yıl içinde, özel ağaçlandırma rakamları 5 ve 6'ya katlandı. Bu şunu gösteriyor. Vatandaşa düz yol gösterirseniz vatandaş o yolu takip ediyor" dedi.


17 yıl önce