|

Susurluk, şeker kokusuna kavuştu

Susurluk Şeker Fabrikası'nın 4 yıllık aradan sonra faaliyete geçmesi, başta nakliye olmak üzere birçok sektöre canlılık getirecek. Şeker-İş Susurluk Şube Başkanı Karadayı, "Fabrikada özlediğimiz şeker kokusuna tekrar kavuştuk" dedi.

Aa
00:00 - 15/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 16:43 - 15/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Susurluk, şeker kokusuna kavuştu
Susurluk, şeker kokusuna kavuştu

Türkiye'nin, alanında en büyükleri arasında yer alan Susurluk Şeker Fabrikası, 4 yıl sonra tekrar faaliyete geçirildi. Tesiste iki ayda 410 bin ton şeker pancarı işlenecek. Türkiye Gıda ve Şeker Sanayii İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Susurluk Şube Başkanı İsmail Karadayı, Türk Şeker Fabrikaları bünyesindeki en büyük iki tesisten biri olan Susurluk Şeker Fabrikası'nın, Balıkesir, Bursa, Manisa, Çanakkale çiftçisi olduğu kadar bölge esnafı ve hayvan yetiştiricileri için de büyük önemi bulunduğunu söyledi. Temeli, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından 1954 yılında atılan ve açılışını 1955'te Başbakan Adnan Menderes'in yaptığı tesisin, bundan önceki üç kampanya dönemini sessiz geçirdiğini belirten Karadayı, "2010'da 248 bin ton pancar işledik. Bunun ardından ham madde eksikliği nedeniyle çarklar durdu ve bölgede üretilen pancarlar uzak fabrikalarda işlendi" dedi.

410 BİN TON 2 AYDA İŞLENECEK

Karadayı, 10 Ekim'de başladıkları pancar alım kampanyasıyla tesiste çarkların 4 yıl sonra tekrar dönmeye başladığını dile getirdi. Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Manisa bölgesinde bu dönem yaklaşık 230 bin ton şeker pancarı üretildiğini anlatan Karadayı, "140 bin ton Konya'daki Ilgın Şeker Fabrikası, 40 bin ton da Alpullu'daki tesisten gelecek. Toplam 410 bin ton şeker pancarını iki ay gibi bir sürede işleyeceğiz. Fabrikanın tekrar hizmete girmesinde destek veren siyasilerimize, genel müdürlerimize ve çiftçilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çok mutluyuz, fabrikada özlediğimiz şeker kokusuna tekrar kavuştuk" ifadesini kullandı.

FABRİKA KATMA DEĞER OLUŞTURACAK

Tesisteki üretimden, hayvan yemi olarak kullanılan 120 bin ton civarında küspe çıkacağını bildiren Karadayı, 410 bin ton pancar, 50 bin ton şeker, 120 bin ton küspe ve kömür, kireç gibi taşınanlarla yaklaşık 700 bin tonluk bir yükü yurdun dört bir yanından nakliyecilerin çekeceğini belirtti. Karadayı, şunları kaydetti: "120 bin ton küspe, hayvancılıkta maliyetleri düşürecek. Bugün küspe, en ucuz hayvan yemidir. Hayvancılıkta ve kırmızı et üretiminde ilk sıralarda gelen Balıkesir'de üreticilerimiz, küspeyi uzaklarda aramayacak. Çiftçi ve nakliyecilere ödenen para, şeker ve küspeden elde edilen gelirlerle fabrikadan piyasaya milyonlarca liralık bir para akışı olacak."

9 yıl önce