YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...



  Arşivden Arama

 


Demirel'in kuryesi SEVGİLİSİ

Yahya Murat Demirel, sevgilisi Ayşenur Esenler'e 'kuryelik mukabili' lüks bir villa dahi satın aldı. Bu arada, Egebank'la birlikte el konan diğer bankalara 08.30'da gidilirken, Egebank'a saat 09.30'da gidildiği ortaya çıktı.

Gerek offshore banka ve şirketler aracılığıyla gerekse paravan şirketlerle Egebank'ın içini boşaltan Yahya Murat Demirel'in başvurduğu ilginç yöntemlerden biri de "zor durumda olan küçük bir firmaya kredi vermek. Bu arada firma sahibini de komisyon vererek kandırmak. Daha sonra verilen krediyi kendi mal varlığına aktarmak." Bunun en somut örneği ise; CBM İşgüvenliği Ürünleri san. ve Tic. AŞ. ve ZBD Sağlık Ürü. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmalarına açılan 5 milyon dolarlık kredi işleminde yaşandı.

Firma sahibine komisyon

Demirel'in yakın adamlarından olan bankanın Kredi Risk İzleme ve Hukuk İşleri Grup Müdürü Özgen Tanuman, banka tarafından CBM İşgüvenliği Ürünleri San. ve Tic. AŞ. ve ZBD Sağlık Ürü. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmalarına açılan 5 milyon dolarlık kredinin 2 milyon 950 bin dolarlık kısmını 8 ayrı işlem yaparak Yahya Murat Demirel'in mal varlığına aktardı. Aktarma işlemi şöyle gerçekleşti: "Egebank Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Murat Demirel ile Yönetim Kurulu üyeleri Pembe Jale Oktay, Ali Suha Paya ve Ersin Çamoğlu aldıkları 5.7.1999 ve 35/11 nolu kararla bankacılık mevzuatına, bankanın iç düzenlemelerine, genel bankacılık uygulamalarına tamamen aykırı olarak firmalar hakkında yeterli istihbarat ve mali analiz yapmadan ve hiçbir teminat almadan CBM İşgüvenliği Ürünleri san. ve Tic. AŞ. ve ZBD Sağlık Ürü. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmalarına 5 milyon dolar kredi verilmesini kararlaştırır. Kredinin 3 milyon 150 bin dolarlık kısmı CBM İşgüvenliği Ürünleri san. ve Tic. AŞ.'ye kağıt üzerinde kullandırılmış gözükmesine rağmen, bunun 2 milyon 950 bin dolarlık kısmı Özgen Tanuman'ın talimatı ile birim personeli tarafından 16-28 Temmuz 1999 tarihleri arasında 8 ayrı işlemle firmanın Merkez Şubesi'ndeki hesabından çekilerek Özgen Tanuman'a teslim edilir.

Bu miktar Tanuman tarafından da Demirel'e devredilir."

Bu arada, firmaya kullandırılmış gözüken 3 milyon 150 bin dolarlık kredinin 200 bin dolarlık kısmı da CBM İşgüvenliği Ürünleri san. ve Tic. AŞ. firmasının sahibi Cemal Birol Meral'e komisyon olarak verildi.

Kilit isimler Tatlıgil ve Baştürk

Yeğen Demirel bankanın içini boşaltma işlemini tek başına yapmadı. Kendisi ve yakın çevresiyle kurdukları ağla bankanın kaynaklarını tek tek Demirel'in mal varlığına eklediler. Demirel'in yakın çevresine bakıldığında hemen hemen her yerde göze çarpan iki isim Şaban Ayhan Tatlıgil ve Gökalp Baştürk. Banka üzerinden yapılan para hareketlerinin tamamı, offshore vurgunlar dahil, Demirel şirketleri üzerinden yapıldı ve bu şirketlerin hepsinin yönetiminde Şaban Ayhan Tatlıgil ile Gökalp Baştürk isimlerine rastlandı. Bir de bütün şirketlerin muhasebe kayıtlarını tutan Emine Mehtap Ceylan da ön plana çıkan isimler arasında.

Demirel çetesi

Demirel'in etrafında yer alan kişiler sadece Gökalp Baştürk, Şaban Ayhan Tatlıgil ve Ayşenur Esenler'den ibaret değil. Bankanın boşaltılması esnasında her işlemde imzası bulunan birçok isme rastlamak mümkün. Bu isimler arasında ilk göze çarpanlar şunlar:

Özgen Tamuman: Egebank Kredi Risk İzleme ve Hukuk İşleri Müdürü. Kredilerin Demirel'e aktarılmasında baş rolü oynadı.

Ümit Öndeş: Genel Müdür Vekili. Zimmetine para geçirdi. Tehditle Egebank Offshore için para topladı.

Bankaya el konuyor

El koyma kararının alınmasından hemen sonra harekete geçen ve Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) tarafından atanan yöneticiler, Egebank dışındaki 4 bankaya sabah saat 08.30'da giderken Egebank'a 09.30'da ulaştı. Ve bu arada, kararla ilgili sinyal aldığı söylenen Demirel bankasından 16.5 milyon doları ve birçok evrakı da bankadan uzaklaştırdı.

YARIN: Demirel'e göz yumuldu




Kağıda basmak için tıklayın.

Acımızla yüzleşmek istemiyoruz
Türkler o kadar büyük bir acıyla yaşadılar ki, devlet kurduktan sonra bu acıyla geriye dönüp yüzleşemediler. Şöyle dediler: "Geçmiş geçmişte kaldı. Biz kendimizi buraya attık, kurtulduk şükürler olsun." Biz kendi acımızdan kaçıyoruz ve bu acı Ermeniler'in acısından daha az değil.
Yasaktan vazgeçin
Çocuklarının baskı altına alındığını ve disiplin cezaları verilerek okulla ilişkilerinin kesilmeye çalışıldığını belirten veliler, yetkililere,"Yasaktan vazgeçin" çağrısında bulundular.
Deprem Cihazı mı!..
Depremden sonra ortalıkta çok sayıda 'öneri' dolaştı ama hiçbiri 'Elektrostatik Kayaç Gerginliğine Bağlı Deprem Cihazı' kadar insanları heyecanlandırmadı.
TEAŞ'ın 11,5 milyon dolarlık yazılım programı çalıştırılamadı
SSK'daki bağış soygununa son SSK'daki bağış soygununa Ankara 10. İdare Mahkemesi 'dur' dedi. SSK, "Bilgisayar Katkı Payı" adı altında her hastadan zorunlu olarak bağış topluyordu.
Operasyon genişliyor
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Murat Demirel'in, Egebank'ın içini boşalttığı için gözaltına alınması, Ankara'da, "bankacılıkta temiz eller operasyonu" olarak nitelendiriliyor. Operasyonun tamamen Zekeriya Temizel başkanlık ettiği Bankacılık Üst Kurulu tarafından planlandığı ve Egebank'ın operasyonun başlangıcı olduğu kaydedildi. Bir Üst Kurul üyesi, Egebank operasyonun başlangıç olduğunu belirterek, "Operasyonun arkası gelecek. Operasyonda kim olursa olsun ayrıcalık yapılmayacak" dedi. Üst Kurul'un, kamuoyuna kararlılık mesajı vermek için, operasyonun Egebank'tan başlatılmasını kararlaştırdığı kaydedildi. Egebank'ın ardından, yine 22 Aralık'ta el konulan Sümerbank, Esbank, Yaşarbank ve Yurtbank'a ilişkin operasyonların da başlayacağı bildirildi. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun da (MASAK), batık bankalarla ilgili karapara incemelesi başlattığı ve bu kapsamda off-shore hesaplarının incemeleye alındığı bildirildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...