YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...


  Arşivden Arama

 

 

Eklektik parti CHP

Bugün yapılacak CHP Kongresi, sırf yeni lider ve yönetim organlarını belirlemekle kalmayacak, aynı zamanda bu partinin içinde yüzdüğü kronik sorunları aşıp aşamayacağı hakkında da bize bir fikir verecek. Zira şu anda CHP öyle bir parti ki, hayat-memat meselesi gibi bir süreçten geçiyor. Bu parti ya kendisini geleceğin Türkiyesi'ne göre yeniden var edecek, ya da ona denilecek ki "ne halin varsa gör!.." CHP'ye verilen değer

CHP delegasyonu önce şunu düşünmek durumunda!.. Barajı bile aşamamış ve bundan sonra aşacağı da şüpheli bir parti ile bütün basın, kamuoyu, görünür-görünmez mihraklar niçin bu kadar meşgûl oluyor? Bu parti Türk siyasî hayatında bir mıknatıs rolü mü ifade etmektedir? Böyle bir değeri ve gelecek vaad eden bir potansiyeli var da biz mi farketmiyoruz?

Kuşkusuz hayır!.. Ama buna rağmen CHP'nin, el bebek-gül bebek muâmelesi gördüğü su götürmez.. İşte CHP delegelerinin düşünmeleri gereken husus da burası.

Bir defa CHP'ye değer verir gözüken çevreler nezdinde, bu günkü haliyle partinin en ufak bir kıymeti bulunmamaktadır. Nitekim şimdiye kadar CHP'ye karşı takınılan tavır da, "ne haliniz varsa görün, alın başınıza çalın" demekten öteye geçmemiştir.

Ama şimdi durum farklı!.. Hatta hatta yaz başından beri, CHP'ye yönelik değişik hesaplar yapıldığından bilmem haberi var mıdır CHP delegasyonunun?

Ecevit sonrasının şehzadesi

Nasıl yani?

Çokları soruyor, bugünkü haliyle hükümet daha ne kadar devam edebilir? Olmadık, beklenmedik bir kriz halinde hükümet sekteye uğrar mı sorusu, ister istemez zihinleri kurcalıyor. Bu tür sorular sorulurken, hükümetin terkibinden rahatsızlık duyulduğu biçiminde bir zehaba kapılmak yanlış olur kuşkusuz. Ama herkesin içinde tedirginliğe yol açan husus, asıl Ecevit'in durumu olmaktadır. Yaşlılığı, zihin yorgunluğu, ikide bir kendisini aşırı strese sokan tutumu dolayısıyla, beklenmeyen bir zamanda Ecevit'in görevi bırakabileceği, ya da üstlendiği Başbakanlık vazifesini derûhte edemeyebileceği hususu, bazı merkezleri derin derin düşündürmektedir. Ecevit sonrası ne olacak, DSP'nin durumu ne olacak? Bu boşluk nasıl doldurulabilir v.s.

Görünen o ki, böyle bir durum karşısında DSP, kendi içinden ve partinin bütünlüğünü sağlayabilecek bir lider çıkarma kabiliyetini hâiz değildir.

İşte böyle bir gelecek için CHP üzerine hesaplar yapılmaktadır. Öyle bir hal karşısında CHP, Türkiye'nin ihtiyacını karşılayabilecek bir kabiliyeti hâiz midir, değil midir? CHP bu aşamada ciddi ve yeni bir yapılanma içine girebilir mi, giremez mi?

CHP böyle bir dönüşüm işareti verirse, önü, sonuna kadar açık!..

Yok, şimdi olduğu gibi, uzlaşma kültüründen uzak ve "tevâif-i mülûk" devirlerini andıran eklektik yapısını muhafaza edecek olursa; CHP üzerine hesap yapan çevrelerin diyeceği şu: "Bırak sarhoşu, çarpacağı duvara kadar gitsin!.."

CHP: Alt-kültürlerin özeti mi?

CHP konusunda ikinci bir yaklaşım daha var:

O da şöyle: Bazı eski komünist unsurlar ve Batıcı çevreler CHP tabanı için hesap yapıyorlar: Bu taban Türkiye'nin genel Sünnî kitlesine değil de, muhtelif alt-kültür gruplarının eklektik ifadesine dayanmalıdır. Yani geçmişte ve şimdiki CHP'de olduğu gibi!.. Bu ülkede asıl Sünnî tabanı merkez olarak almak istemeyen bir saplantı yatıyor burada. Batıcı güçlerin CHP'ye biçtiği çıkmaz yol işte burası!..

Dolayısıyla CHP delegasyonunun önündeki zor sınav budur: CHP, bütün Türkiye'nin sorumluluğunu üstlenen bir "Türkiye Partisi" mi olacaktır? Yoksa muhtelif alt-kültür gruplarının eklektik birleşiminin sözcülüğüne mi sürüklenecektir?

Bugünkü kongre CHP açısından tarihidir. CHP intihar mı edecek, yoksa yeni bir Ba'su badel mevt'e merhaba mı diyecek? Karar delegenin!..


30 EYLÜL 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Necmettin Türinay

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...