YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...


  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Kubbealtı'nın 30. Yılı

Geleneksel kültürü yaşatabilmek için çaba sarfedenlerin sayısı ne yazık ki çok fazla değil. Fazla değil, çünkü modern zamanlara bir direnişi simgeleyen geleneksel kültürü, bugünün hızlı hayatının içerisinde yaşatmaya çalışmak zaten başlı başına zahmetli bir iş. Zihni başka şeylerle meşgul insanlara, bu geleneksel değerleri anlatabilmek de ayrı bir zorluk. Böylesine zahmetli ve taşınması zor bir yükü, olsa olsa gönül ehli ve yaptığı işten maddî bir karşılık beklemeyen insanlar yüklenmeye cesaret edebilir.

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı, kendisini geleneksel kültürel değerlerimizin yaşatılmasına adamış bir vakıf. Bundan otuz yıl önce, merhum Samiha Ayverdi ve kardeşi Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından kurulmuş. Bugün Kubbealtı Vakfı'nın Mütevelli Heyet Başkanı sayın İlhan Ayverdi'dir. Kubbealtı'nı yönetenler ve birşeyler yapabilmek için çırpınan kimseler, sanki evvel zamandan çıkıp gelmiş insanlardır. Herbiri mükkemmel bir kültürel birikime sahip, sosyal konumları iyi, sadece geçmişi değil ama bugünü de bilen değerli şahsiyetlerdir. Yüzlerine, yüreklerinin berraklığı ve nûru yansımış gönül ehlidir bu insanlar. İnce ruhlu, zarif kimselerdir... bu incelikleri de Kubbealtı'nın her köşesini sarmıştır. Konuşmaları ölçülü, davranışları ölçülü, ilişkileri saygı ve sevgi esası üzerine kuruludur. Sıradan sohbetlerini dinlediğinizde bile birçok şey öğrenebilirsiniz. Kubbealtı'nın manevî atmosferi, sizi dışarıdaki gürültüden kurtarır. Bir sükûnet hâkimdir Kubbealtı'nda. Modern hayatın bunalttığı ruhlar için hoş bir sığınaktır.

Otuz yıllık geçmişi boyunca birçok alanda hizmeti olmuştur Kubbealtı'nın. Özellikle Tezhîb, Minyatür, Hat ve Mûsikî alanındaki hizmetlerini zikretmek gerekir. Bu hizmetler de, işlerinin ehli insanlar tarafından verilir. Meselâ 1971 yılının Nisan ayında otuz talebe ile açılan Kubbealtı Nakışhânesi'nin ilk hocaları Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, Âzâde Akar, Gülbün Ünver ve Tülay Tozanlı olmuştur. Daha sonra İnci Ayan Birol ve Çiçek Derman, hocaları Muhsin Demironat ve Rikkat Kunt ile birlikte çalışmaları sürdürmüşlerdir. Bugün bu hizmet, Gülnur Duran ve Arzu Ercanoğlu tarafından sürdürülüyor. Hat kursları, Muhiddin Serin hoca tarafından veriliyor. 1971 yılında Münir Nureddin Selçuk, Kemal Batanay ve Yusuf Ömürlü idaresinde başlayan Klasik Türk Mûsikîsi dersleri, bugün Kubbealtı Vakfı Mûsikî Cemiyeti Başkanı Sayın Yusuf Ömürlü tarafından yönetiliyor. Yusuf Ömürlü beyefendi de 1971 yılından bu yana, kendisini Kubbealtı Vakfı'nın hizmetlerine adayanlardan.

Kubbealtı'nın hizmetleri ve bu hizmetler kapsamında yaptığı neşriyatın tamamını bu sütuna sığdırmak mümkün değil. Ama Samiha Ayverdi hanımefendinin 24.05.1970 tarihli raporunda yer alan şu ifadeler her şeyi özetliyor: "Şu var ki, gayesi elinden alınmış, yolunu ve hedefini kaybederek, propaganda edebiyatı ile şartlanıp, memleket gerçekleriyle arasına setler çekilmiş gafil bir gençliğin içinde sağlam kılmış veya mâruz kaldığı sarsıntıya rağmen yıkılmamış bir zümre mevcut bulunuyor ki, gayemiz işte ona hizmettir. Kubbealtı'nın kuruluş sebebi, işte tarihinden, dilinden, an'ane ve san'atından yoksul kalmış bu iyi niyetli genç adama, devamlı olarak kültür ve san'at ziyafetleri vermektir."

Samiha Ayverdi ve Ekrem Hakkı Ayverdi, bugün ne yazık ki aramızda değiller. Yıldönümü Etkinlikleri olduğunu hatırlatalım. Ama açtıkları yol aydınlanarak genişliyor, bu yolda yürüyenler çoğalıyor. İkisini de rahmetle anıyoruz.

Bugün saat 15:00'te Cemal Reşit Rey'de Kubbealtı Vakfı'nın 30. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri olduğunu da hatırlatalım.


30 EYLÜL 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...