YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


312, 'adım' bekliyor

ANAP, DYP ve FP'nin işbirliğiyle Meclis Genel Kurul gündemine giren TCK'nın 312. maddesinin değiştirilebilmesi için, Genel Kurul'da da aynı işbirliğinin sürmesi gerekiyor

ANKARA- Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır'ın girişimleri ile tekrar Meclis Genel Kurul gündemine giren TCK'nın 312'nci maddesi ile ilgili kesin bir sonuç alınabilmesi için FP, ANAP ve DYP arasında oluşan konsensüsün devam ettirilmesi gerektiği belirtiliyor. FP'nin ısrarlı olarak istediği 312 değişikliği konusunda ANAP ve DYP kanadından yapılan açıklamalar şimdilik oldukça ılımlı. Ancak özelikle ANAP'ın konuyla ilgli olarak önümüzdeki günlerde nasıl bir tavır içine gireceği merak ediliyor.

ANAP, ortaklarının tepkisini bekliyor

ANAP Genel Sekreteri Abdulkadir Baş, AB adaylık süreci başlayan Türkiye'nin ileri sürülen şartları, ülke bütünlüğünü dikkate alarak gerçekleştirmek zorunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin demokratikleşmeye yönelik adımlar atması gerektiğini ifade eden Baş, "ANAP, kurulduğundan bu yana teşebbüs hürriyeti, inanç hürriyeti ve düşünce hürriyeti üzerinde durmuştur. Bu yolda yapılacak bütün çalışmalara ANAP katkıda bulunur. Fakat şu anda 312. maddeyle ilgili olarak, koalisyon ortaklarımızla uzlaştığımız hususlar henüz açıklığa kavuşmamıştır" dedi.

DYP destek verecek

DYP Grup Başkanvekili Nevzat Ercan da Türkiye'de demokrasinin yerleşmesi için ciddi adımlar atılması gerektiğini söyledi. Bunun sağlanması için de düşüncenin suç olmaktan çıkması gerektiğini belirten Ercan, "Türkiye yasaklı bir ülke konumunda olmamalı. Yasaklar Türkiye için hiç bir zaman iyi olmamıştır ve bir işe yaramamıştır, hatta uygulanmamıştır" dedi. Yasakların kalkması için DYP olarak her zaman olumlu bir tavır içinde olduklarını vurgulayan Ercan, "DYP tarihi boyunca yasaklara karşı olmuş bir siyasi geleneğin temsilcisidir" diye konuştu.

Şener: AB üyeliği tehlikeye girer

Düşünce özgürlüğünün insani bir değer olduğunu ifade eden FP Grup Başkanvekili Abdüllatif Şener ise Türkiye'nin, Batı standartlarına uygun bir yapı, bir hukuk anlayışı ortaya koymaması, düşünceyi yasaklayan maddeleri kanunlarından çıkarmamasının AB üyeliğini tehlikeye sokabileceğini vurguladı.

312, 'uyum yasaları' içerisinde

Öte yandan TCK'nın 312'nci maddesi hükümetin acilen çıkarması gereken AB uyum yasaları arasında yer alıyor. Hükümetin bu amaçla, Ekim ayında Meclis'in açılması ile birlikte 'AB Uyum Reçetesi' çerçevesinde öncelikli olarak idam cezasının kaldırılması, cezaevleri yasası, düşünce özgürlüğü, işkencenin önlenmesi ve insan hakları konularında ciddi adımlar atması gerekiyor.

Mutlu ÇÖLGEÇEN


Kağıda basmak için tıklayın.

Sezer 'resepsiyon krizi'ne üzüldü

'İdam' için hazırlık
Başbakan Ecevit, idam konusunda kurmaylarından hızla hazırlık yapmalarını isterken, bir yandan da MHP'yi ikna etmeye çalışıyor
Sezer İran'a gitmeli
ANKARA- FP Genel Başkanı Recai Kutan, Tahran'da yapılacak ECO Toplantısı'na Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in mutlaka katılması gerektiğini ifade ederek, "Bu toplantı Sayın Sezer'in dış politikadaki ilk tecrübesi de olacaktır" dedi. İran'ın başkenti Tahran'da 6-10 Haziran tarihleri arasında yapılacak ECO Zirve Toplantısı'na Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in katılıp katılmayacağı henüz netlik kazanmadı. Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer'in katılıp katılmayacağının Milli Güvenlik Kurulu'nun bugün yapılacak toplantısında karara bağlanacağını bildirirken, FP lideri Kutan ise, Sezer'in Tahran'a mutlaka gitmesi gerektiğini dile getirdi. Yeni Şafak'a konuşan Kutan, ECO'nun Türkiye'nin öncülüğünü yaptığı bir oluşum olduğunu ve Türkiye'nin İslam Dünyası ile Orta Asya'ya açılan kapısı olduğuna işaret ederek, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın Tahran'daki bu toplantıya katılması İran'ı ziyaret olarak algılanamaz" diye konuştu.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...