YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Tüpraş hissesi 31 bin TL

Halka arz edilen Tüpraş hisselerinin satış bedeli 31 bin lira olarak açıklandı. Halka arz oranı da yüzde 15'den yüzde 27.4'e yükseltildi. Tüpraş işçisine ise 26 bin 350 liradan satılacak.

Tüpraş hisselerinin halka arzında kesin satış bedeli hisse başına 31 bin lira olarak belirlendi. Halka arz oranı ise yüzde 15'den yüzde 27.4'e yükseltilirken, ek satış hakkı opsiyonu dahil olmak üzere toplam halka arz oranı yüzde 31.5 olarak belirlendi. Özelleştirmeden sorumlu Devlet bakanı Yüksel Yalova, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında, Tüpraş'ın halka arzında gelinen nokta konusunda bilgi verdi. 5-7 Nisan'daki kesin talep toplama dönemi sonrası, Tüpraş hisselerine dönük yurtiçi ve yurtdışından toplam 1.7 milyar dolarlık talep geldiğine işaret eden Yalova, buna göre ilk planda halka arzı planlanan hisse senedinin, lot bazında 3 katı talep geldiğini bildirdi.

Yapılan değerlendirmeler sonrası, bir hisse fiyatının 31 bin lira olarak belirlendiğini belirten Yalova'nın verdiği bilgiye göre, bu tutar hisse senetlerini peşin almak isteyen ve ön talepte başvuru miktarlarını değiştirmeyen Tüpraş çalışanları için, yüzde 15 oranındaki iskonto ile birlikte 26 bin 350 liraya iniyor.

Söz konusu fiyat, 200 lotun altında, yine aynı koşullarla başvuran küçük tasarruf sahipleri için ise yüzde 12'lik iskonto ile birlikte 27 bin 280 lira. Yalova, değerlendirmeler sonucu, yurtiçi ve yurtdışı başvuruları uygun oranda tahsis etmek için, SPK ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan izinle, Tüpraş'ın halka arz edilen hisse oranının yüzde 15'den yüzde 27.4'e yükseltildiğini ve ek satış hakkı opsiyonu dahil olmak üzere toplam halka arz oranının ise yüzde 31.5 olarak belirlendiğini kaydetti.

Yalova, TÜPRAŞ hisselerinin halka arzında, yurtdışından 98 ayrı fondan talep geldiğini söyledi. Tüpraş'ın 74 trilyon 852 milyar lira nominal değerli ve çıkarılmış sermayesinin yüzde 15'ine tekabül eden ÖİB'e ait A grubu hisse senetlerinin halka arzında kesin talep döneminin 7 Nisan'da sona erdiğini hatırlatan Yalova, bu dönem içinde, yurtiçinde 369 bin 556 yatırımcının 24 milyon 887 bin 631 lot Tüpraş hissesi almak için başvuruda bulunduğunu belirterek, "31 bin lira olarak belirlenen hisse senedi fiyatı ile çarpıldığında bu rakam, yaklaşık 1.3 milyar dolar düzeyinde yurtiçi talebi ifade ediyor" dedi.

Yalova, başvuru sayılarının yatırımcı grupları bazında dağılımına bakıldığında yüzde 99'unun küçük tasarrufçu, yüzde 1'nin de diğer gruplardan oluştuğu vurgularken, talep büyüklüklerinin yatırımcı grupları bazında dağılımı göz önüne alındığında da, talebin yüzde 90'nın küçük tasarruf sahibi, yüzde 10'nun da diğer gruplardan geldiğini bildirdi.

Dışarıdan 360 milyon dolarlık talep

Bin 830 Tüpraş mensubunun, 169 bin 553 lot taleple hissedar olma başvurusunda bulunduğunu kaydeden Yüksel Yalova, aynı dönemde yurtdışında talep toplama yöntemiyle alınan başvurular sonucunda da, 360 milyon dolarlık talep geldiğini belirtti.

HİSSELER 12 NİSAN'DA BORSADA

BU halka açıklık oranının, Tüpraş hisselerinin gelişmekte olan piyasaların en önemli göstergelerinden bazı finansal endekslere de dahil olmasını sağlayacağını belirten Yalova, yurtiçi ve yurtdışında halka arz edilen A grubu Tüpraş hisse senetlerinin 12 Nisan tarihinden itibaren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Londra Borsalarında işlem görmeye başlayacağını açıkladı. Yalova, başvuru sahipleri tarafından hisse senedi fiyatı tavanı üzerinden yatırılan tutar ile indirimler ve taleplerin karşılanmayan kısımlarından oluşan tutarın, yarından (bugün) itibaren tasarruf sahiplerine derhal iade edileceğini de kaydetti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...