YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


İstikrarda çatlak var

Üç yıllık istikrar programı, kabinede bazı bakanları karşı karşıya getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın projeleri istikrar programının kaderini belirleyecek.

Bir süredir Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gölgesinde kalan üç yıllık istikrar programında, sapma sinyalleri gelmeye başladı. Program, hükümetin bazı bakanlarını da karşı karşıya getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, başta nükleer santral olmak üzere enerji projelerine, istikrar programını delme pahasına olsa garanti verilmesini isterken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da Mayıs ayında açıklanacak olan hububat taban fiyatlarında yüzde 25'in üzerinde artış istediği bildirildi. TMO'nun, 2000 yılı sezonunda yapacağı 500 trilyon liralık alım için de Hazine'den destek istediği kaydedildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın projeleri istikrar programının kaderini belirleyecek.

Enerjide 'garanti' inadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in, başta Akkuyu Nükleer Santralı için 4 milyar dolarlık Hazine'den kredi garantisi istemesi, programın önündeki ciddi bir tehlike olarak görülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Hazine'nin tüm tepkilerine rağmen, nükleer ihaleye kredi garantisi verilmesi için Başbakan Bülent Ecevit nezdinde girişmlerde bulunduğu belirtildi. Bakanlığın, Dünya Bankası'nın iptalini istediği YİD kapsamındaki projeler için de Hazine'den garanti istediği belirtildi. Bakan Ersümer'in, enerji projelerine kredi garantisi verilmemesi halinde, önümüzdeki yıl enerji darboğazına girebileceğini öne sürdüğü de kaydedildi.

Programın önündeki ikinci tehdit ise, Mayıs ayında açıklanacak olan ve 35 milyon vatandaşı ilgilendiren hububat taban fiyatları bulunuyor. TMO'nun, 2000 yılı sezonu için 500 trilyon liralık alım yapmaya hazırlandığı ve bu alım için Hazine'den kredi desteği istediği kaydedildi. Hazine'nin ise, program çerçevesinde tarım desteklerinin azaltılmasını istediği belirtildi. Yine, Hazine'nin, buğday başta olmak üzere hububat fiyatlarında yüzde 25'lik artış istediği, Bakanlığı'ın ise büyük tepki olacağı gerekçesiyle taban fiyat artışının yüksek tutulmasını talep ettiği vurgulandı.

Programa göre ne yapılması gerekiyordu?

IMF ile imzalanan üç yıllık stand-by anlaşmasında, 2000 yılında tüm tarım ürünlerindeki taban fiyat artışları yüzde 25'e geçmeyecek. Tarım satış kooperatifleri ve birliklerin özerkleştirilmesini sağlayacak kanun taslağı 2000 Mart ayına kadar Meclis'ten çıkarılacak. TMO'nun görev zararları kademeli olarak azaltılacak.

Programa göre, enerji alanındaki sözleşmelerdeki esklasyon kaldırılacak. Enerji projelerine Hazine garantisi verilmeyecek. Enerji sektörünün Ticaret Kanunu''nu olarak nitelendirilen Enerji Piyasası Kanunu'nu çıkarılacak. Enerji dağıtım ihalelerinin sözleşmeleri yeniden düzenlenecek.

ERSÜMER NE İSTİYOR?

  • Başta nükleer sanral olmak üzere enerji projelerine, istikrar programını delme pahasına olsa garanti.
  • Akkuyu Nükleer Santralı için 4 milyar dolarlık Hazine'den kredi garantisi.
  • Dünya Bankası'nın iptalini istediği YİD kapsamındaki projeler için de Hazine'den garanti.

    GÖKALP NE İSTİYOR?

  • Mayıs ayında açıklanacak olan hububat taban fiyatlarında yüzde 25'in üzerinde artış.
  • TMO, 2000 yılı sezonunda yapacağı 500 trilyon liralık alım için Hazine'den destek.
  • Tarımdaki teptkileri azaltmak için taban fiyat artışının yüksek tutulması.




    Kağıda basmak için tıklayın.

  • Tüpraş hissesi 31 bin TL
    Halka arz edilen Tüpraş hisselerinin satış bedeli 31 bin lira olarak açıklandı. Halka arz oranı da yüzde 15'den yüzde 27.4'e yükseltildi. Tüpraş işçisine ise 26 bin 350 liradan satılacak.
    Yolsuzluklarla Mücadele Komisyonu kuruldu
    Devlet Denetim Elamanları Derneği tarafından, 'Yolsuzlukları ve Yolsuzluklarla Mücadeleyi İzleme Komisyonu' kuruldu.
    İşçi, eyleme hazırlanıyor
    Türk-İş Başkanlar Kurulu, bugün toplanarak son günlerde yoğunluk kazanan özelleştirme uygulamaları ile bu uygulamalar sonucunda işini yitiren işçilerin durumunu değerlendirecek. Konfederasyon Genel Merkezi'nde gerçekleştirilecek toplantıda, işten atılmalara karşı, sendika başkanlarının önerisi doğrultusunda izlenecek yöntem ile yapılabilecek eylem türleri de ele alınacak.
    Sermayeye izin yüzde 24 arttı
    İzin verilen yabancı sermaye tutarı 2000 yılının ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 artarak 521 milyon dolar oldu. Yabancı sermaye izin tutarları 1999'un üç ayında 420 milyon dolar, 1998'in aynı döneminde de 437 milyon dolar olmuştu. Yabancı sermaye izinleri geçen yılın Ocak ayında 37 milyon dolar, Şubat ayında 99 milyon dolar, Mart ayında ise 284 milyon dolar olurken, bu yılın Ocak ayında 20 milyon dolar, Şubat ayında da 39 milyon dolar olarak gerçekleşti.
    ABD heyeti Gaziantep'te
    Wisconsin Liderlik Programı kapsamında, 38 kişiden oluşan ABD heyeti bugün Gaziantep'e gelecek. Gaziantep Sanayi Odası Genel Sekreteri Kürşat Göncü, Koç Üniversitesi'nin organizasyonuyla gelen ve çeşitli mesleklerden, alanlarında liderlik niteliği olan ABD'li guruba Gaziantep ve bölgeye ilişkin bilgiler vereceklerini kaydetti.

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...