YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Uzaya trilyonları fırlattık

Türk Telekom'un, yeni nesil Türk uydularını üretmek için Fransız Aerospatiale şirketi ile kurduğu Eurasiasat firmasına, trilyonlarca liralık usûlsüz ödeme yaptığı ortaya çıktı.

ANKARA- Türk Telekom'un, yeni nesil Türk uydularını üretmek için Fransız Aerospatiale ile kurduğu Eurasiasat firmasına, halen çalışmaları süren üçüncü uydu için trilyonlarca liralık usûlsüz ödemede bulunduğu ortaya çıktı. Telekom'un, sözleşmede, "Yeni nesil uyduların finansmanı Eurasiasat firması tarafından karşılanacak" hükmü yer almasına rağmen, fırlatılması yılan hikâyesine dönen Türksat-2A uydusu için, şirkete toplam 11.6 milyon dolarlık kaynak aktardığı ve şirketin aynı uydu için piyasadan bulduğu 51.6 milyon dolarlık krediye de garanti verdiği belirlendi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişleri Telekom hesaplarında yaptığı incelemede, Türksat uydularını imal eden Eurasiasat şirketine, sözleşmeye aykırı olarak kaynak aktarıldığı ve kredilerine garanti verildiğini belirledi. Müfettişlerin konuyla ilgili hazırladıkları rapora göre, Türk Telekom yeni nesil uyduları imal etmek için Fransız Aerospatiale firması ile 1996 yılında Eurasiasat adlı bir şirket kuruyor. Türk Telekom'un yüzde 51'lik hissesine sahip olduğu Eurasiasat şirketi, Fransa ya da Türkiye yerine, vergi cenneti olarak bilinen ve daha çok yasal olmayan işler için kullanılan Monako'da kuruluyor.

Sözleşme delindi

Raporda, Türk Telekom'un, Türksat-1B ve Türksat-1C uydusundan sonra Eurasiasat firmasına Türksat-2A uydusunu 31 Aralık 1997 tarihinde sipariş ettiği belirtildi. Raporda, Telekom'un, şirketin kuruluş sözleşmesinde, "yeni nesil uyduların finansmanı Eurasiasat firması tarafından karşılanacak" denmesine rağmen, 1997 yılının sonunda sipariş edilen Türksat-1C uydusu için Telekom'un sürekli kaynak aktardığı vurgulandı. Raporda, "Türk Telekom, Eurasiasat şirketine 1998 yılı sonuna kadar toplam 46 milyon 600 milyon dolar karşılığı nakit ödedi. Telekom ayrıca, yine şirkete dış piyasadan temin edilen 51 milyon 625 milyon dolarlık krediye de garanti vermiştir" denildi. YDK raporunda, Türk Telekom'un Bakanlar Kurulu'ndan 22 Temmuz 1999 tarihinde yine Eurasiasat'a 65 milyon dolarlık daha kaynak aktarmak için yetki aldığı belirtildi. Böylece, Telekom'un 1998 ve 1999 yıllarında şirkete, sözleşmeye aykırı olmasına rağmen toplam 11.6 milyon dolarlık kaynak aktardığı, ayrıca 51.6 milyon dolarlık krediye de garanti verdiği kaydedildi.

Bahçeli, uyduya el attı

MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin, DPT'ye yeni nesil Türk uyduların yapımı için Eurasiasat firmasına aktarılan kaynaklarla ilgili inceleme yaptırdığı bildirildi. Bahçeli'nin, Türksat-2A uydusunun gecikmesinden ve Türk Telokom'un sözleşmeye aykırı olarak şirkete kaynak aktarmasından rahatsız olduğu kaydedildi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...