YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


ANAP'ta Ecevit şoku

Köşk'e çıkması gereken adayın özelliklerini sayan ANAP'lılar, genel başkanlarını tarif ettiler. ANAP'lı vekiller, "Köşk için en uygun aday Sayın Mesut Yılmaz'dır" dediler

ANKARA- ANAP, MKYK Ecevit'in yaptığı açıklama ile sarsıldı. Alınan bilgiye göre, ANAP MKYK toplantısının sürdüğü bir sırada Başbakan Ecevit'ten gelen bu açıklama, MKYK üyeleri tarafından 'can sıkıcı ' olarak değerlendirilirken

ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın konu ile ilgili bir yorum yapmaması dikkat çekti. Açıklamanın toplantıda okunmasından sonra salonda buz gibi bir hava eserken, ANAP Manisa Milletvekili Ekrem Pakdemirli ve ANAP Genel Başkanyardımcısı Mustafa Taşar'ın anlattığı fıkralar da havanın değişmesini sağlayamadı. ANAP MKYK'da öncelikli olarak parti içi sorunlar ele alındı.

Zirveyi bekleyelim

Toplantının sürdüğü bir sırada bir üyenin cumhurbaşkanlığına yönelik bir soru sorması üzerine ANAP lideri Yılmaz, "Elbette cumhurbaşkanının ANAP içinden çıkmasını isteriz. Ancak bu konuda yarın (bugün) yapılacak zirvenin geçmesini beklemek zorundayız. Eğer gerekli görürsem zirveden sonra MKYK'yı tekrar toplayabilirim" dedi.

Açıklama şoku

Yılmaz'ın bu konuşmasından sonra Başbakan Bülent Ecevit'in cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bir açıklama yaptığı haberi geldi. MKYK toplantısında bildirinin okunmasından sonra salonda buz gibi bir hava esti. Toplantı salonununda süren bir dakikalık bir sessizlikten sonra söz alan ANAP MKYK üyesi ve Adalet Eski Bakanı Oltan Sungurlu, "bu metinle istikrarı bağdaştırmak mümkün değil" dedi

Sürü fıkrası

Ekrem Pakdemirli grupta bir fıkra anlattı. Fıkra şöyle: "Bir gün bir sürüye bir kurt dalmış. Sürüyü korumak için üç köpek bir de bekçi varmış. Kurt, köpeklerle dalaşması sonucu iki köpeği öldürmüş bir köpeği de yaralamış. Yaralı köpek bu olay üzerine kaçmış. Olay karşısında sürü sahibi çevresindekilere talimat vermiş : Bu bekçinin işine son verin. Kurttan zılgıt yiyen bir köpekten ve sürüye kurt sokan bir bekçiden hayır gelmez."

Kutan'dan Ecevit'e destek

Başbakan Bülent Ecevit'in "Cumhurbaşkanı Meclis içinden bütün partilerin uzlaşması ile seçilmesi" önerisine FP Lideri Recai Kutan'dan destek geldi. Kutan, "Biz de aynı şeyleri söylüyoruz. Cumhurbaşkanı Meclis içinden seçilmelidir"dedi. Kutan, Ecevit'i geçmiş olsun demek için aradığını ancak ulaşamadığını söyledi. FP Başkanlık Divanı, Kutan başkanlığında yaklaşık 2 saat süren bir toplantı yaptı. Kutan, Başkanlık Divanı toplantısından sonra genel merkezden ayrılışı sırasında gazetecilerin Ecevit'in "Cumhurbaşkanı Meclis içinden seçilmeli ve bütün partiler mutabakat sağlamalı" açıklamasının hatırlatılması üzerine "Biz de aynı şeyleri söylüyoruz. Yeni Cumhurbaşkanı bütün partilerin mutakabatı ile seçilmelidir"dedi.

Mutabakat sağlanmalı

FP Başkanlık Divanı toplantısında alınan kararı açıklayan Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek de "Cumhurbaşkanının bütün partilerin mutabatı ile seçilmesinde büyük yarar görünmektedir" diye konuştu. Yülek, liderler zirvesini hatırlatarak "Milletvekillerine yeni bir dayatma ve emrivakiye neden olacak, kendi aralarında bir aday üzerinde mutabakata varıp, zorlamada bulunmalarının da doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

MHP: Bütün partiler uzlaşsın

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, DYP ve FP`nin de dahil olduğu bir uzlaşma zemininde, geniş bir konsensus ile cumhurbaşkanı seçiminin, ``en iyi hal ve şart`` olduğunu söyledi. Yahnici, Başkanlık Divanı toplantısından sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yahnici, Başkanlık Divanı`nda ``ileriki günlere ilişkin MHP`nin göstereceği tavrı`` görüştüklerini bildirdi. Yahnici cumhurbaşkanlığı seçimini herhangi bir sancıya, krize, sıkıntıya düşülmeden çözmeye çalışacaklarını belirterek, "Bütün siyasi partilerimizin ortak bir anlayışla hareket etmek suretiyle sancısız, sıkıntısız ve krizsiz bir şekilde cumhurbaşkanlığı seçimi görevini parlamentonun layıkıyla yapmasını sağlaması şarttır diye düşünüyoruz`` dedi. Yahnici, hiçbir partinin tek başına cumhurbaşkanı seçme imkanı olmadığına dikkat çekerek, "O zaman öncelikle en iyi şart olarak gördüğümüz hadise, koalisyonu oluşturan üç partinin değil, bütün partilerin anlaşabileceği, önceliklerinde, ilkelerinde anlaşabileceği bir aday üzerinde parlamentonun uzlaşma zemini arayışını sağlamaktır" şeklinde konuştu.

DYP: Yılmaz ayak oyunu yapıyor

DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yavuz, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın "Cumhurbaşkanı olmayacağını, olamayacağını" savunarak, "DYP, Sayın Yılmaz'ın, bütün bu ayak oyunları sonucu varmak istediği yere varmasına göz yummayacaktır" dedi. Yavuz, hakkında POAŞ, Türkbank, Kurtköy Havaalanı, İzmit Körfez Geçişi ihalesi gibi aklanamayan bir yığın dosya ve bir yığın soruyla, Yılmaz'ın hükümet kurulurken Başbakan Yardımcılığı'na dahi cesaret edemediğini söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...