YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


2.5 milyar doların sırrı

İş Bankası'nın GSM için verdiği 2.5 milyar dolarlık şok teklifin, bankanın karıştığı yolsuzlukları aklama amacıyla Dünya Bankası destekli bir operasyon olabileceği iddia ediliyor.

İSTANBUL- Gerek Ulaştırma Bakanlığı'nın hedeflerini gerekse ihaleye katılan diğer büyük şirketlerin tekliflerini çok geride bırakan ve İş Bankası'nın verdiği 2.5 milyar dolarlık teklif herkesi şaşırtırken, böyle bir teklifin perde arkasıyla ilgili ilginç değerlendirmeler yapılıyor. İş Bankası'nın POAŞ ihalesinden sonra GSM ihalesini de kazanmasıyla birlikte kamu kesiminden bankacılık sektörüne doğru yönelen kaynak aktarımı ilk defa yön değiştirmiş oldu.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Özbilen'in ihale sonrası, "Ülke menfaatini düşünerek en yüksek fiyatı verdik. Ancak bu teklifle bankanın sermayesi arasında bir karşılaştırma yapmak yanlış olur. İhale bedelini yurtdışından kredilerle sağlayacağız" şeklindeki açıklamasının yanısıra, ihaleye giren büyük holdinglerin kendilerinden en az 1 milyar dolar daha fazla olan teklifi açıklayamamaları "İş Bankası böyle bir teklifi nasıl verdi?" sorusunu gündeme getirdi.

Banka kendini mi kurtarıyor?

Ekonomist Dr. Cahit Deniz, İş Bankası'nın verdiği teklifin açıklanmasıyla ilgili bir çok varsayımın ortaya konabileceğini söyledi. Deniz'in ortaya koyduğu varsayımlar şöyle:

  • Ulaştırma Bakanlığı iki GSM ihalesi için 3 milyar dolar gelir hedefledi. Ancak ilk ihalede bu hedefin üzerine çıkıldı. Bu durum mal ve hizmet fiyatları arasındaki dengeleri dahi bozuyor.
  • Bu teklif, Türkiye'nin 10 yıllık, kamuoyunun güvenini kaybetmiş ve şaibelerle dolu, özelleştirme sürecini aklama operasyonu olabilir.
  • İş Bankası son dönemlerde belgeleriyle ve tanıklarıyla ortaya konan yolsuzluk olaylarına karıştı. Zeytin kralı Erol Evcil olayı gibi. Yüzde 50'ye yakın bir kısmı kamuya ait olan bir bankanın kendisini aklama operasyonu olabilir.
  • Diğer bir varsayım da, önümüzdeki günlerde gündeme gelecek önemli özelleştirme uygulamalarına psikolojik bir ortam sağlama endişesi.

    Dünya Bankası destekli operasyon

    Ekonomist Cahit Deniz, İş Bankası'nın verdiği yüksek fiyatların Dünya Bankası destekli bir operasyon olma ihtimali üzerinde de duruyor. Deniz'in bu konuyla ilgili görüşü şöyle: "Hükümetin istikrar programının enflasyon ve gelir dağılımındaki bozuklukların giderilmesi ayağı Dünya Bankası'nın bankacılık sisteminin rehabilitasyonu programına endekslendi. Bu durumda İş Bankası'nın verdiği şok fiyatın arkasında sistemi aklama operasyonu olabileceği, bunun arkasında da Dünya Bankası'nın desteği bulunabileceği akla geliyor. Dünya Bankası'nın bu kredilerin bulunmasında yardımcı olabileceği varsayımını akla getiriyor."

    Murat KELKİTLİOĞLU


    Kağıda basmak için tıklayın.

  • 'Rakipler pazarı göremiyor'
    Telecom İtalia'nın Müdürü Marco de Benetti, "agresif bir strateji"ye sahip olduklarını, rakiplerin Türkiye'nin nüfus yapısının getirdiği avantajların farkında olmadıklarını kaydetti.
    Yeni bir dev mi doğuyor?
    POAŞ ihalesinde birçok büyük şirketi eleyen İş Bankası GSM ihalesinde de Koç, Sabancı, Doğuş Holding gibi Türkiye'nin dev holdinglerini geride bıraktı.
    KARİZMA KAYDI!

    Silahlanma savunması
    TSK'ya alınan silahlarla ilgili eleştirilere cevap veren Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, "Eldeki silahlar eskidi. Türk ordusunun yenilenmeye ihtiyacı var" dedi.
    Dışişleri'nin büyük ayıbı

    AGITPA'ya rezil olduk
    AGİTPA tarafından TBMM'nin ev sahipliğinde düzenlenen "21. Yüzyıl'da Azınlıklar" konulu seminerde 7 kez elektrik kesilince, konuşmacılar sözlerini bir türlü tamamlama fırsatı bulamadı.
    Türk insanına güveniyoruz
    İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, GSM ihalesinde bankanın İtalyan ortağı Telecom İtalia Genel Müdürü Marco de Benetti ile medyanın karşısına çıktı. Özince, bugüne kadar GSM piyasasının çok çağdaş yatırımlar yaptığına şahit olduklarını, kendilerinin de hedeflerinin mevcut iki operatörün başarısıyla, bugüne kadar perçinlenen başarıyı sürdürmek olacağını söyledi. Özince, en büyük güvencelerinin Türk insanının yeniliklere yönelik adaptasyonu olduğunu ifade etti.


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...