YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Batı Rusya'dan temiz değil

Mashadov, insanları ve cesetleri bile para karşılığında satan Rusya'ya karşı ne yapacağını bilmeyen Batı'nın insan hakları ve uluslararası hukuk açısından temiz olmadığını söyledi.

Çeçenistan'a yönelik saldırılarını sürdüren Rus ordusunun basın aracılığıyla Çeçen savaşçıların morallerini bozma çabaları da devam ediyor. Rus basınında, bazı Çeçen asker ve komutanların, Rusya tarafına geçmeye hazır olduklarını iddiaları üzerine konuşan Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov, haberlerin Çeçenistan'daki Rus kukla yönetiminin bir uydurması olduğunu belirtti.

İçkeriya Radyosu'na konuşan Mashadov, Rus medyasının, "Çeçen komutanlar" dedikleri kişilerin vatan hainleri kategorisinde yer aldıklarını belirtti. Mashadov, "Ordumuzda; cesur, yiğit, atak, düşmana aman vermeden onu yenebilecek güç ve kapasitede yeterince askerimiz vardır" dedi. Rusya'nın, Kafkasya'da, tarihin her döneminde "dayak, zor, baskı" politikası uyguladığını belirten Mashadov, "Görülüyor ki, ilk savaştan hiçbir şey öğrenmemişler. Çünkü ikinci defa daha güçlü silahlarla ve daha büyük katliamlar yaparak ülkemizi işgal ettiler. Sonuç ise, onlar açısından koskoca bir sıfırdır" dedi. Rus ordusunun çözülüp, dağılma sürecine girdiğini kaydeden Mashadov, Moskova'nın bu çıkmazdan kurtulmanın yolunu da "Mashadov'un Nazran'da olduğu ve sesinde, ses tonunda değişiklikler meydana geldiği" yalanlarında aradığını söyledi.

Çeçen gençleri zorla askere alıyorlar

Mashadov demecinde şunları söyledi: "Ruslar, işgal ettikleri topraklarda, Çeçen gençleri zorla askere alıyorlar. Rus medya kuruluşlarına verdiğim demeçlerde defalarca 'Çeçen gençlerin zorla Rus ordusuna alınmasını' anormal ve ahlaktan yoksun bir davranış olduğunu söylemiştim. Şeytani cani acımasızlığa sahip Rus generaller çetesi, Rus ordusuna zorla alınan Çeçen gençlerin hayatlarını cehenneme çevirecektir.

Grozni'de, Komsomolskaya'da, Aldi'de; Çeçen kadınları, küçücük çocukları ateşe atarlarken, insanlarımızı hunharca katlederken, bütün bunları gören ve yaşayan Çeçen gençler, bu terörist canilere nasıl itaat edeceklerdir?

400 yılı aşkın süredir devam eden bu insanlık dışı Rus politikası, bizlere; ancak kendi gücümüze güvenebileceğimizi öğretti. Ve ancak kendi güçlerimizi kullanabileceğimizi de. Bizim Batı ya da Doğu'da biri ya da birilerinin Çeçenistan'ın çıkarlarını korumaya kalkışacağını, düşünmeye bile hakkımız yoktur. Tek güvenebileceğimiz yer; Allah'ın merhametidir."

Rusya Batı'nın başbelası

Batı'nın, Rusya'ya karşı ne yapacağını bilmediğini kaydeden Aslan Mashadov, daha da kudurup dünyanın başına bela olmasından korktuğunu belirtti. Rusya'nın, Batı için iltihaplı bir yara olduğunu ifade eden Mashadov, şunları kaydetti: Batı salt kendi güçsüzlüğünden ve tutarsızlığından dolayı, Çeçenistan'daki insan hakları durumunun "iyiye" doğru yöneldiğini söylemeye başladı. Hangi iyileşmeden söz edebiliyorlar? Eğer Rusya, işgal ettikleri Zakanyurt, Yalhoymohk gibi yerlerde bile taktik füzeler kullanıyorsa, Şamanov ve Budanovlar halen Çeçen kızlara tecavüz ediyorlarsa, erkekleri rehine alarak tekrar akrabalarına para karşılığı satıyorlarsa! Bu nasıl bir iyileşme?"

Cesetleri bile satıyorlar

Çeçenistan'da artık tam anlamıyla bir insan pazarı oluştuğunu söyleyen Çeçenistan Devlet Başkanı Mashadov, "insan ticareti"nin Rusya'nın resmi devlet politikası haline geldiğini açıkladı. Çeçenistan'da "toplama ve filtre kampları"nın ağzına kadar dolu olduğunu ve rehinelerin önceden belirlenen fiyatlarla köle gibi satıldığını belirten Mashadov, şunları söyledi: "Fiyatlar: Mevki ve nüfuz sahibinin bedeli 5000 $, savaşan asker 5000 $, yaralı asker 3000 $. Cesetler 200 $... vb. olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak dünya siyaseti; İnsan hakları ve uluslararası hukuk açısından temiz değildir. Bize ise sadece Allah'a güvenmek ve düşmanı acımadan yok etmek kalıyor."




Kağıda basmak için tıklayın.

Şam ile yakınlaşma
Hafız Esad'ın ölümünden sonra Devlet Başkanı olan oğlu Beşşar, bugün yemin ederek görevine başlıyor. Beşşar ile birlikte Türkiye-Suriye ilişkilerinin yeni bir döneme gireceği belirtiliyor.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER GRUBU GENEL DANIŞMANI BEYANUNİ:
Biz diktatörlüğe karşıyız
Suriye eski Devlet Başkanı Hafız Esad'ın tüm yasaklarına ve baskılarına rağmen Suriye'de etkin bir toplumsal güç olma özelliğini hep koruyan Müslüman Kardeşler'in rolünün daha da artması bekleniyor. Impact dergisi, Hareket'in genel danışmanı Ali Sadruddin el Beyanuni ile Beşşar'lı Suriye'nin geleceğini değerlendirdi.

Talabani Tahran'da
Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani Tahran'a gitti. Abrar gazetesinin haberine göre, İran yetkilileriyle Kuzey I-rak'taki durumu görüşmek üzere Tahran'a gelen Talabani, "Türkiye ve Irak'ın desteğine sahip" Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokratik Partisi'ne karşı İran'ın desteğini istedi. Talabani, önemli Şii muhalif örgütlerle de görüştü.

Baharat Adaları karıştı
Endonezya'nın Baharat A-daları olarak bilinen Moluk adalarında Hıristiyanlar'la Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda 11 kişi öldü. Yetkililer, sokak çatışmalarında ölenlerden 4'ünün Hıristiyan, 7'sinin Müslüman olduğunu, ölenler arasında, evine havan mermisi isabet eden hamile bir kadının bulunduğunu açıkladı. Son iki günkü çatışmalarda yüzlerce evle bir kilise yandı.

Filipinler'de patlama: 2 ölü
Filipinler'in güneyindeki Cotabato bölgesinde kalabalık bir pazar yerinde meydana gelen patlamada 2 kişi öldü, 33 kişi yaralandı. Askeri yetkililer, Cotabato'nun kuzeyinde bulunan Kabacan'daki pazaryerinde meydana gelen patlamaya bir bombanın yol açtığını belirtti. Yetkililer, patlamanın sorumlusunun Moro İslami Kurtuluş Cephesi olabileceğini ileri sürerken, grup iddiayı yalanladı.

Peru'da 100 bin çocuk köle
Peru'da 100 bin kadar çocuk evlerde hizmetçi sıfatıyla köle gibi çalıştırılıyor. Toplumsal Çalışmalar ve Yayınlar Merkezi'nin raporunda, 6-14 yaş arası çocukların, çalıştıkları evlerde ağır işler yaptıkları ve onur kırıcı davranışlara maruz kaldıkları belirtildi. Para, eğitim olanağı ve iyi muamele vaadedilen bu çocukların cinsel taciz ve ayrımcılığa maruz kaldıkları da ifade edildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...