T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

İ Z L E N İ M

Milyonlar Arafat'a yolunda

Hacı adayları bugün Arafat'a doğru kutlu bir yolculuğa çıkacak. Gece boyu devam edecek olan yolculuk sonucunda 3 milyon müslüman Arafat'a ulaşmış olacak. Hacı adaylarının konaklaması için dünyanın en büyük çadır kenti Arafat'ta kuruldu.

Hac ibadetlerini yerine getirmek için kutlu kent Mekke'ye gelen milyonlarca mü'min, haccın en önemli rükünlerinden biri olan 'Vakfe' için son hazırlıklarını tamamladı. Dünyanın dört bir yanından gelen hacı adayları, bugün öğle saatlerinden itibaren Mekke-i Mükerreme'den Cebel-i Rahme'nin bulunduğu Arafat'a hareket edecek. Haccın en önemli rükünlerinden biri olan 'Arafat'ta Vakfe' için son hazırlıklar tamamlandı. Dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca Mü'min, Pazar günü gerçekleşecek olan 'Vakfe'yi yerine getirmek üzere bugün öğle saatlerinden itibaren Arafat'a gitmeye başlayacak. Arafat'a intikal, gece boyu devam edecek. Yarın sabah saatlerinde 3 milyon civarında müslüman Arafat'a ulaşmış olacak.

Arafat'ta çadırlar kuruldu

Kurban Bayramı arefesinde dünyanın en büyük çadır şehri haline gelen Arafat'ta 3 milyon kişiyi barındıracak çadırlar önceki gün kuruldu. Hacı adaylarının bir kısa bir süre konaklayacağı Müzdelife'de, kurban ve şeytan taşlama görevlerinin yerine getirileceği Mina'da da gerekli hazırlıklar tamamlandı.

Hacı adaylarımıza 'tercihli yol'

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, Türkiye'den gelen hacıların trafik izdihamına girmeden en kolay şekilde Arafat'a nakledilmesi için gerekli bütün tedbirlerin alındığını bildirdiler. Diyanet yetkilileri, yapılan girişimler sonucu, Arafat'a giden tercihli yolun Suudi yetkililer tarafından Türkiye'den gelen hacılara tahsis edildiğini kaydettiler.

Bayramdan önceki son Cuma

Öte yandan, Harem-i Şerif'te Kurban Bayramı'ndan önceki son Cuma namazı kılındı. Yaklaşık iki buçuk milyon hacı adayı, Mescid-i Haram'da namazlarını eda ettiler. Harem-i Şerif'e ulaşan cadde ve sokakların tamamını hıncahınç dolduran hacı adayları İmam Şeyh Abdurrahman el-Sudas'ın okuduğu hutbeyi dinlerken duygulu anlar yaşadılar.

Kudüs ve Çeçenistan için dua

Yaklaşık yarım saat süren hutbesinde, Müslümanların birliğinin önemine değinen Şeyh Sudas, değişik ülkelerden Harem-i Şerif'e gelen mü'minlerin, kendi ülkelerinin temsilcileri olduğunu söyledi. Kudüs'ün işgal altında bulunduğunu kaydeden Sudas, Filistin, Çeçenistan ve Keşmir'deki mazlum müslümanların kurtulması için Allahu Teala'ya niyazda bulundu.


Yusuf Ziya Cömert - Nusret Özcan
MEKKE-İ MÜKERREME

 
Hicretin ilk durağı: Sevr
Yusuf Ziya CÖMERT / MEKKE

Diyanet'in bayram hutbesi hazır
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kurban Bayramı dolayısıyla pazartesi günü camilerde bir hutbe okutacak.


İranlı hacılardan yine protesto!
Hac farizalarını yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan yaklaşık 250 İran'lı hacı adayı, Harem-i Şerif'te tavaf yaparken, ABD aleyhine sloganlar attı. İranlılar, gösteri yaptıktan sonra tavaflarına devam ettiler. Edinilen bilgiye göre, Hac farizalarını yerine getirmek için Suudi Arabistan'a gelen yaklaşık 250 İranlı hacı adayı, bu gece Harem-i Şerif'te tavaf yaparken, bir anda toplanarak ABD aleyhine sloganlar atmaya başladılar. Kabe'yi korumakla görevli Suudi polisler, slogan atan grubu çember içerisine alarak gösterinin büyümesini engelledi. Polislerin müdahalede bulunmadığı göstericiler, sloganların ardından tavaflarına devam ettiler.


3 Mart 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED