T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

KATLİAM PROVASI

İSRAİL Başbakanı Şaron, Filistin bölgelerinde Sabra ve Şatilla katliamında uyguladığı yöntemleri deniyor. İsrail helikopterleri, tankları ve buldozerleri dün sabah Han Yunus'taki mülteci kampını harabeye çevirdi.

Sabra ve Şatilla mülteci kamplarında bir gecede yüzlerce Filistinlinin boğazlanmasından sorumlu olan İsrail Başbakanı Ariel Şaron bugünlerde Filistin'de aynı yöntemleri deniyor. İsrail helikopterleri, tankları ve buldozerleri dün sabah girdikleri Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus mülteci kampını harabeye çevirdi. Saldırıda 15 ev yerle bir oldu, 15 ev de ağır hasar gördü. Yüzlerce kişinin evsiz kaldığı saldırıda, 2 kişi şehid oldu, 40 kişi de yaralandı. Hastane kaynakları, Filistinli polis şefi 50 yaşındaki İlyas Ayid ile Han Yunus hastanesi çalışanı 25 yaşındaki Hani Ebu Rizk'in başlarına isabet eden şarapnel parçalarından öldüğünü belirttiler. İsrail askerlerinin kullandığı bu şiddetten sonra, Filistinliler ile İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi. Görgü tanıkları, kamptaki camilerden anonslar yapılarak, İsrail askerlerine karşı "cihad" çağrısı yapıldığını, herkesin yanına bir silah alarak kampın savunmasını yapmaya davet edildiğini belirttiler.

Önce elektrikleri kestiler

40 km uzunluğunda ve 6 km genişliğindeki Gazze Şeridi'nde bir milyon Filistinli yaşıyor. İki İsrail tankının top ve ağır makineli ateşi eşliğinde, Filistin kampına giren buldozerlerin Yahudi yerleşim birimlerine bakan Filistinli evleri yıkmaya başladıkları belirtildi. İsrail ordu helikopterlerinin de eşlik ettiği İsrail saldırısının öncesinde, kampın elektriklerinin kesildiği ve çatışmaların tam bir karanlık içinde gerçekleştiği kaydedildi. Filistinli üst düzey yetkili Nebil Ebu Rudeyna, bombardımandan tamamen İsrail'in sorumlu olduğunu ve bunun tehlikeli bir tırmanış olduğunu söyledi.

'Su kaynaklarını bırakmayız'

İsrail Başbakanı Ariel Şaron ise, Filistin'in tek taraflı olarak bağımsız devlet ilan etmesi halinde, işgal altındaki topraklardaki Yahudi yerleşim bölgelerini ilhak edeceklerini söyledi. Şaron, Filistinlilerle anlaşmaya varılsa bile, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Yahudi yerleşim bölgelerini boşaltma niyetinde olmadığını belirtti. Şaron, "Herhangi bir yerleşim bölgesini tahliye etmek için hiçbir neden göremiyorum. Bugün oralarda yerleşim bölgeleri bulunuyor, bir gün barış sağlanırsa bunların yerlerinde kalmamaları için hiçbir sebep yok" dedi. Filistin lideri Yaser Arafat'ın tek yanlı devlet ilan etmesi halinde "çok büyük bir hata" yapacağını ifade eden Şaron, "Bu, bizi kendimiz için özel olan bölgeleri korumak için önlemler almaya zorlar" diye konuştu. Şaron, Yahudi yerleşim yerlerinin varlığının özellikle su kaynakları ve güvenlik konuları gözönünde tutulduğunda tarihi ve stratejik önemi bulunduğunu ifade etti.

 
ABD özür diledi, kriz bitti
ABD ile Çin arasında Soğuk Savaş'ı andıran gerilime neden olan casus uçak krizi, ABD yönetiminin "özür ve üzüntüsünü belirten" bir mektubu Pekin'e iletmesiyle son buldu. Çin 24 ABD askerini serbest bırakıyor.

İslam dünyasından bir yıldız kaydı
İslam dünyasının önde gelen aydınlarından Prof. Dr. Ali Kettani vefat etti.


Tacikistan'da Bakan Yardımcısı öldürüldü
Tacikistan İçişleri Bakan Yardımcısı Habib Sanginov, aracına düzenlenen silahlı saldırıda öldü. Eski muhalif lider Sanginov ile şoförü ve korumalarından birinin de hayatını kaybettiği saldırıda ağır yaralanan, diğer korumanın sağlık durumu ciddiyetini koruyor. 50 yaşındaki Sanginov, 1997 yılında Orta Asya devletleri ve Birleşik Tacik Muhalefeti arasında imzalanan ve beş yıllık sivil savaşı sona erdiren anlaşma sonrasında göreve başlamıştı.
12 Nisan 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED