YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Sezer'in DDK silahı

Cumhurbaşkanı Sezer'in talimatı üzerine kamu bankalarını hortumlayanları ve batık kredileri incelemeye alan Devlet Denetleme Kurulu'nun çalışmaları batıkçıları telaşlandırıyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kamu bankalarını hortumlayanların ve batık kredilerin incelenmesi için talimat verdiği Devlet Denetleme Kurulu'ndan rapor bekliyor. Sezer'in, suç unsuru bulunan raporları doğrudan cumhuriyet başsavcılıklarına gönderme yetkisi bulunuyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, "Kamu bankaları ile ilgili soruşturma yetkisi bize ait. Cumhurbaşkanı Sezer bize herhangi bir banka ile ilgili rapor gönderirse gereğini yaparız" dediler.

DDK'nın işlevi

Anayasanın 108. maddesinde tanımlanan DDK, "inceleme, araştırma ve denetleme" yetkisine sahip. Soruşturma yetkisi bulunmayan DDK, birçok denetim kurulunun aksine, Cumhurbaşkanı'nın önerileri doğrultusunda denetimler yapıyor.

Cumhurbaşkanı'na bağlı DDK, ilk kez 1982 Anayasası'nda yer aldı. Anayasanın 108 ve 2443 sayılı DDK Kanunu'nun 2. maddesine göre, Kurul'un görev alanı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve yargı organları dışında, tüm kamu kurum ve kuruluşlarını, sermayesinin yarısından çoğu kamuya ait olan tüm kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını, işçi ve işveren meslek teşekküllerini ve kamuya yararlı derneklerle vakıfları kapsıyor.

Sezer'in emrinde

DDK raporları, Cumhurbaşkanı'nın onayı alındıktan sonra gereği için Başbakanlık'a gönderiliyor. Raporlarda, incelenmesi, teftişi, tahkiki veya dava açılması istenilen konular, en geç 45 gün içinde Başbakanlık tarafından yetkili mercilere intikal ettiriliyor. Sonuçtan, Cumhurbaşkanlığı'na bilgi veriliyor. Cumhurbaşkanı, gerek gördüğünde, bazı raporları doğrudan adli ve idari mercilere intikal ettiriyor.

Cumhurbaşkanı Sezer, DDK Başkanlığı'na Alpaslan Nazlıoğlu'nu, üyeliklere de Süreyya Turgut, Galip Çelik, Hıfzı Deveci ve Abdülkadir Sev'i atadı. DDK'nın diğer üyeleri ise Recep Sanal, Yılmaz Ergün ve Orhan Buldaç.




Kağıda basmak için tıklayın.

Ecevit yeni MGK istedi
Başbakan Ecevit, yarım kalan MGK toplantısının yapılması için Genel Sekreter Org. Asparuk'a başvurdu. Yeni MGK randevusu pazartesi günü.
Kutan: Sezer doğrusunu yaptı
FP lideri Recai Kutan, Sezer-Ecevit krizinde, Sezer'den yana tavır alarak, "Cumhurbaşkanı'nın DDK'yı görevlendirmesini destekliyoruz. Asıl hükümet halktan özür dileyip istifa etmeli" dedi.
Korutürk Ecevit'e küstü
Cumhurbaşkanları ile Başbakanlar, elbet her zaman aynı görüşte olmaz.. Bu görüş ayrılıkları, bazan sert tartışmalara da dayanabilir.. Ama neticede "Devlet" ile "Hükûmet" arasındaki çekişmeler, kural olarak, kapalı kapılar arkasında kalır, kalmalıdır..
'Yolsuzluklar siyasi destekli'
CHP lideri Deniz Baykal, Bakanlar Kurulu'nun, Cumhurbaşkanı Sezer'den, MGK'da yaşanan olaydan ötürü kamuoyu önünde özür dilemesini istemesini "hayretle" karşıladığını belirterek, "Hükümet ve Başbakan, bu kriz ile ülkenin ekonomisini, siyasi dengelerini allak bullak ettiği için halktan özür dilemelidir" dedi. Baykal, CHP Parti Meclisi toplantısından önce yaptığı açıklamada, iktidarın yolsuzluklar konusunda gerekeni yapmadığını savunarak, "MGK bunu konuşmayacak da neyi konuşacak?" diye sordu. Banka yolsuzluklarının "siyasi bağlantısı" bulunduğunu öne süren Baykal, TEAŞ Genel Müdürü, Müsteşar Yardımcısı tutuklanmış, yıllardır Enerji Bakanlığı'nda ihalelerin ayarlandığı gün gibi aşikar. Enerji Bakanı orada durmaya devam ettiği sürece, hükümetin yolsuzluklarla ilgili gerekeni yaptığını kimse söyleyemez" dedi. Öte yandan, CHP Parti Meclisi toplantısında, PM üyesi Mehmet Moğultay ile CHP İstanbul İl Disiplin Kurulu Başkanı Timurlenk Dal, tedbirli olarak kesin ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevkedildi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...